Doğa ve Balıkçılık

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • KANLICA MANTARI

    çam mantarı ve melki mantarı, çintar olarak da bilinirler
    Mantarın adı, büyük bir porsiyon yendikten sonra çiş renginin kırmızılaşmasından gelmektedir. Bunda korkulacak bir yan yoktur.
    Karadeniz'de özellikle Bolu'da oldukça yaygın, lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantardır. Bolu'nun merkez, Mudurnu, Mengen ve Gerede ilçelerinin önemli besin kaynaklarındandır. Sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Gölgelik yerde yetişenler sarı-turuncu renkli olmasına karşın hafif güneş gören yerlerde yeşilimsi-morumsu renkte olabilir. Çam ağaçları olan yerlerde rengi daha koyu olur. Çam kanlıcası ya da kara kanlıca ismi verilir. Köknar ve kayın ağaç diplerinde yetişenler daha açık renkli olur ve al kanlıca adı verilir. Yağda kızartmak ya da ızgara yapmak suretiyle yenir.


    --Kanlıca mantarı, turuncu şapkasıyla sevimli bir görünüşe sahip. Lezzeti, tadı bir tarafa insan sağlığı için çok faydalı bir tür. Bana göre en büyük faydası, 'düşünme ve öğrenme yeteneğini' geliştirmesi!..


    Mikeloglar yani mantar uzmanları onu değerli mantar türleri arasında gösteriyor. Ama biz bu mantarı pazarlayamayız. Osmanlı'dan kalan korkunun devamı olsa gerek, tüketmeyiz de...


    Mevsiminde birkaç otantik pazarda ya da Giresun, Kastamonu, Sinop, Çankırı, Adana, Antalya gibi bölgelerde yol üstü köylü pazarlarında görürüz. Bu yüzden de ekonomik değeri büyük olmasına karşılık kilosu birkaç liraya zor müşteri bulur.


    Buna karşılık Avrupa'da özellikle de Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve İsviçre gibi ülkelerde mantar bir ekonomik değerdir. Kişi başına tüketim yıllık 4.5-5 kiloyu bulur. Bazı doğal mantar türleri öylesine değerli ki kilosu 3 hatta 4 bin euro'dan satılır. Üstelik bu ülkelerde mantar toplamak ekonomik getirisinin yanı sıra oldukça popüler bir hobidir. Bazı ülkelerde mikeloglar eşliğinde mantar toplama turları bile yapılır. Doğa yürüyüşü sınıfında görülen bu turların ciddi sayıda katılımcısı var.


    Gerçi şimdilerde bizde de Belgrat Ormanları'nda küçük çaplı benzer turlar başladı. Ancak henüz işin çok başındayız. Bu arada bir dipnot daha verelim: Bizim bu doğal mantarları başta İtalya olmak üzere bazı ülkelerdeki girişimciler satın alıp, kurutup, kendi markalarıyla tüm dünyaya pazarlıyor. Buradan 3-5 TL'ye toplanan mantar İtalya'da pakete girince fiyatı 300 dolara kadar çıkıyor.


    nasıl tanınır ?
    istmax15.jpg


    • Mantar bütünüyle gevrek yapıdadır. Kolaylıkla kırılarak küçük parçalara ayrılabilir.
    • Gövde kesildiği, kırıldığı yada berelendiğinde havuç suyuna benzer, koyu portakal rengi bir sıvı çıkar.
    • Şapkanın üzeri açık yada koyu portakal renginde dar, merkezi halkalarla kaplıdır.
    • Gövde üzerinde değişik şekil ve büyüklükte yeşil lekeler bulunur.
    • Şapkanın altında bulunan lameller gövde ile aynı, portakal rengindedir.
    • Sap (ayak) portakal renginde ve düzdür.
    • Sapın kesiti gözenekli yada ortası deliktir.
    • Mantarın eti beyazdır. Ancak kesildiği yada zedelendiğ zaman, çıkan sıvı tarafından az yada çok portakal rengine boyanır. Bir süre sonra bu renk önce şarap kırmızısına daha sonra da yeşile dönüşür.
    • Şapkanın kenarları önceleri aşağı doğru kıvrıktır. Zamanla düzelerek şapka hunimsi bir görünüm kazanır.


    Kokusu:
    Kendine özgü hoş bir kokusu vardır.


    Tadı:
    Geçkin mantarların tadı biraz sert olabilir. Bunu gidermek için mantar parçalara ayrılıp kapalı bir kapta bir kaç dakika ilave su içinde kaynatılıp suyu dökülür.


    Yetiştiği yerler ve özellikleri:
    Genel olarak iki türü bulunur. Bir tür köknar ağacı ile diğer türü çam ağacı ile sembiyoz yaşadığından genel olarak bu tür nemli ormanlarda yetişir. Çam iğnelerinin altında gruplar halinde ya da tek tek görülürler


    Toplama ve temizleme:
    Özellikle sulak yerlerde yetişenler kolaylıkla sinek larvalarının istilasına uğrarlar. Toplanan mantarlar ortasından boylu boyunca kesip bu durum kontrol edilmelidir. Eğer var ise larvalı kısımlar kesilip atılır. Hem bu nedenle hem de sertleşmiş olabileceği için çapları 7-8 cm den büyükleri toplamamak daha iyi olur.
    Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Mantar gövdesi döndürerek koparıldıktan sonra sadece küçük topraklı ayak ucunu kesip atmak yeterlidir. Şapkanın üzeri yapışkan olmadığından ayrıca temizlemeğe gerek olmaz.
    yan tarafta kanlıca mantarının değişik fotoğrafları görülüyor.forum.havaforum.com/attachment/975/forum.havaforum.com/attachment/976/forum.havaforum.com/attachment/977/forum.havaforum.com/attachment/978/

  • Bizim taraflarda (Trabzon) sonbahara doğru eylül-ekim aylarında gök gürültüsü duyulduğunda topraktan mantarlar aniden pat diye çıkarlar özellikle yaylalarda daha yaygındır. Adına da yöresel ağızla patlak mantar derler Şaban kardeşim acaba bir bilgin var mı bu mantarla ilgili?

  • Bizim taraflarda (Trabzon) sonbahara doğru eylül-ekim aylarında gök gürültüsü duyulduğunda topraktan mantarlar aniden pat diye çıkarlar özellikle yaylalarda daha yaygındır. Adına da yöresel ağızla patlak mantar derler Şaban kardeşim acaba bir bilgin var mı bu mantarla ilgili?

    forum.havaforum.com/attachment/987/_20170830_113315.JPG böyle bir şey mi hocam ? yağmurda çok hızlı büyürler cincile deriz küçük ve çok oldukları için ...

  • hocam bahsettiğiniz yağış ulusal medyada haberlere konu olmuş :) (21 haziran 2015 )

    Afyonkarahisar'da 10 dakikalık yağış hayatı felç etti
    IMG_20170830_115426.jpg


    Afyonkarahisar’da bugün öğleden sonra yağan 10 dakikalık şiddetli sağanak yağış kentte bulunan bazı işyerlerinde sel baskınlarına neden oldu.


    Dün ara verdiği Afyonkarahisar’da yağışlar bugün tekrar başladı. Geçtiğimiz hafta başından bu yana aralıklarla süren sağanak yağmurlara bugün bir yenisi daha eklendi.


    forum.havaforum.com/attachment/991/forum.havaforum.com/attachment/992/
    Yaklaşık 10 dakika gibi kısa sürede birçok işyerlerinde sel baskınlarına neden olan şiddetli sağanak yağmur sonrası çıkan güneş ise ilginç görüntülere neden oldu.
    Afyonkarahisar İkinci Küçük Sanayi Sitesinde bulunan birçok esnafın işyerini subasarken, Karayolları kavşağında ise vatandaşlar karşıdan karşıya geçmekte zorlandı.


    haberin linki
    http://www.hurriyet.com.tr/afy…hayati-felc-etti-29345265

  • YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI
    forum.havaforum.com/attachment/995/forum.havaforum.com/attachment/996/forum.havaforum.com/attachment/997/forum.havaforum.com/attachment/998/
    Yedigöller Milli Parkı, Batı Karadeniz bölgesinde Bolu ilinin kuzeyinde Zonguldak ilinin güneyinde Düzce ilinin doğusunda yer alan Milli Parka Bolu İli Mengen ilçesinden ulaşım mümkündür. AyrıcaAnkara-İstanbul karayolunun 152inci km'sinden Yeniçağa ve 190 km'sindeki Bolu ilinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Kışın Bolu-Yedigöller güzergahı karla kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılır. Her iki yolun da yaklaşık 30 km'lik bölümü stabilizedir. 2015 Sonbahar aylarında Bolu ilinden kuzeye ayrılan yol yapım tadilatının ilk etabı bitirilmiş yol ulaşıma açılmıştır. Bu yolu kullanan sürücülerin dikkatli olması gerekmektedir.
    Ekran Alıntısı.JPG.png



    Batı Karadeniz Bölgesinin oldukça engebeli bir yöresinde bulunan Milli Parkta heyelanın oluşturduğu göller "Orman Denizi" ni andıran zengin bitki örtüsü göllerde yaşayan alabalıklar ve bu değerlerin yarattığı rekreasyon kullanım potansiyeli ana kaynakları oluştururlar. Genellikle yer yapısı serpantinlerden ve volkanik kayaçlardan oluşan sahada zaman zaman göçük yer hareketleri sürüklenmeye hazır arazi yapısı, göllerin meydana gelmesini hazırlayan başlıca faktörlerdir. Göller, kayan kitlelerin, vadilerin önlerini kapaması sonucu arkada suların biriktiği set gölleridir. Bunlardan bazıları dip kaçakları ile birbirine bağlantılıdır.
    Milli Parkta hakim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, köknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlar da görülmektedir.
    Etkili koruma ile Parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, yabani domuz, kurt, tilki ve sincap türleri bulunmaktadır.
    Türkiye'de ilk kültür alabalığı üretme istasyonu 1969 yılında bu Milli Parkta kurulmuştur. Dolayısıyla rekreasyonel açıdan olta balıkçılığına kaynak olmuştur. Balıkçıların Abant'tan getirdikleri Alabalık türü, yedigöllerin doğal alabalık çeşitlerinin yumurtalarını yiyerek yok olma noktasına getirmiştir. Ayrıca kampçılık, günübirlik piknik, tabiat içerisinde yürüyüş, fotografçılık ziyaretçilerin uğraşlarıdır.
    Yedigöler Milli Parkı içerisindeki Kapankaya manzara seyir yerine çıkıldığında gölleri ve eşsiz peyzaj güzellikleri görmek mümkün olduğu gibi, bu güzergah üzerinde anıt ağaç levhasını da görmek mümkündür. Yol kenarındaki levhanın bulunduğu yerden patika takip edildiğinde anıt ağaç görülebilir. Geyik üretim alanı ziyaret edilebilir.
    Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Milli Park içinde kampçılık, günübirlik piknik, yürüyüş, fotoğraf çekimi gibi rekreaktif faaliyetler yapılırken konaklama ve yiyecek ihtiyaçları da tesis edilen dinlenme evleri, kır gazinosu ve kantinden karşılanılabilir.
    Milli Parkta çadırla ve karavanla konaklanabildiği gibi, misafirhane ve bungalovlardan da faydalanılabilir.


    forum.havaforum.com/attachment/1001/forum.havaforum.com/attachment/1002/forum.havaforum.com/attachment/1003/



  • Bizim taraflarda (Trabzon) sonbahara doğru eylül-ekim aylarında gök gürültüsü duyulduğunda topraktan mantarlar aniden pat diye çıkarlar özellikle yaylalarda daha yaygındır. Adına da yöresel ağızla patlak mantar derler Şaban kardeşim acaba bir bilgin var mı bu mantarla ilgili?

    hocam foto varmı bilgi sahibi olabilmek açısından ... ama dediğiniz türden topraktan ve yağmurda çok çabuk oluyorsa heleki sonbaharda tamda bizim buralarda olan mantar türü--- burdaki adıyla cincile mantarı küçük ve heryerdedirler üst kısımları hafif koyumsu olur toprakta olduğu gibi ağaçlardada bulunurlar ...forum.havaforum.com/attachment/1004/ yenilebilirler ama dikkatli olunması lazım .. benzer yabani mantarlarda vardır ;)

  • aynen bu mantardı :)

    buyrun doğadaki görünüşleri hakkında kısa bir amatör video


    CİNCİLE MANTARI

    Bu bölümde yurdumuzun beğenilen bir mantarı tanıtacağız. Mantarın bilinen adı Cincile dir.
    Cincile'ye Bolu yöresinde Mavi Cincile, Karaman dolaylarında da Mor mantar denildiği bilinmektedir.


    Nasıl Tanınır? (Resimdeki numaralarla açıklanmıştır.)
    forum.havaforum.com/attachment/1005/

    • Mantar şapkasının üstünün rengi eflatun, gri ve kahverengi renkleri etrafında dolanır.
    • Şapkanın kenarı düz ve uzun süre içe kıvrıktır.
    • Plakları mavi, menekşe rengindedir. Yaşlandıkça renkler soluklaşır ve kahverengiye dönüşür. Spor izi pembemsidir.
    • Plaklar bitişik yada çentikli olabilir, kenarda yuvarlak-dalgalı olurlar.
    • Mantarın ayağı dipte şişkindir, rengi az yada çok menekşe rengindedir. Dipte, yere bağlı kısmında kuru ot, çalı, yaprak vb bitki artıkları yapışmış olur.
    • Sapın şapkaya doğru üst tarafı beyaz pudra serpilmiş gibidir.
    • Mantarın eti mavi-gri renktedir, kesitte koyu veya açık çizgisel benekler gözükür. Yaşlılarda renk daha soluk olur.

    Kokusu:
    Çok özel ve biraz aromatiktir. Mantar kırıldığı anda koklandığında yanık lastik kokusu verir.
    Tadı:
    Tamamen kendine özgü, kuvvetli bir tadı vardır. Lezzeti konusunda değerlendirmeler kişilere göre oldukça farklılık gösterir. Sert tadından hoşlanmayanlar için en uygun çözüm ise birkaç dakika kaynatarak suyunu dökmektir. Ayrıca bazı insanlara dokunması da olasıdır.


    Yetiştiği yerler ve özellikleri:
    Çürükçül bir mantar olup çok değişik alanlarda yetişebilir. Köknar ormanlarında iğne yapraklarının oluşturduğu yaygının üzerinde bulunurlar. Çayırlarda ve özellikle yaprak ve gübre yığınları arasında çok rastlanırlar. Diğer çürükçül mantarlarda olduğu gibi Cincile de birbirine yakın ve sıralar yada daireler şeklinde sıralanırlar.

    Toplama ve temizleme:
    Tüm diğer mantarlar gibi cincile de gövdesinden bükülüp kökünden koparılarak toplanır. Sapın alt kısmı, rengi soluk ve sertleşmiş olduğundan, sapa yakın bir yerden kesilerek yapışmış artıklarla birlikte atılır.
    Çok nadir olarak kurtçuklaştığından fazla bir temizlemeye ihtiyaç duyulmaz.

  • bu mantarla ilgili bir bilgide ben eklim sonbahara doğru gök gürültüsü duyulduğu an topraktan pat diye ses çıkararak topraktan kafaları çıkar sonra çok hızlı uzarlar ama ömürleride çok kısa olur 1 saat içinde tüketilmesi gerek. Gökgürültüsü yoksa yağmur aniden bastırınca çıkar merak etmeyin :)

  • Şaban guzel konu olmuş,bitkilerle ilgili değil ama balik avi,yerleri ve çeşitleriyle ilgili bende birseyler paylasicam vakit bulduğumda..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN