Şubat ve Mart Nasıl Geçecek?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 1. Ocak Ayının Geri Kalanı ve Şubat'ın İlk Yarısı



    Bugüne kadar taktığınız gözlükleri çıkarın. Kusura bakmayın, şuana kadar soğukların kaymağını yediniz, artık sıra başka ülkelerde. O kadar ilahi adalet dediniz, alın size ilahi adalet. Şımarıklık ettiğiniz günler boyunca aslında diğerlerine göre ne kadar şanslı olduğunuzu, nelere sahip olduğunuzu Allah'ın size göstereceği bir süreç başlıyor. Kısaca resimden de anlayacağınız, haberler pek hoş değil. Bu gece saatlerinde ülkemize yatıya gelecek olan Azor yükseği bize epey sıkıntılı günler yaşatacak. Stratosfer'deki aşırı soğuk hava kütlesinin Avrupa üzerine oturmasıyla birlikte İzlanda belki de rekorlar kırarak gücünü 900 milibara dayandıracak. Bu sırada bize yardıma gelecek bir Sibirya yükseği de bulunmayacak, kendisi utanmasa öyle doğulayacak ki Bering Boğazı'nı geçip Amerika'ya girecek. Hepsini geçtim, kendini Temmuz ortasında zanneden Basra alçağı Irak-Suriye civarına kadar dayanacak. Bütün bunlar olurken hepsinin arasında sıkışan Azor yükseği üstümüzde pide olacak. Biz de 20 derece ve sıfır nemli bir havada bomboş modellere bakıyor olacağız. Amerika ise son yıllarda olduğu gibi ekstrem kar fırtınaları yaşıyor olacak. Fakat tamamen rezalet durumda olmayacağız. 7 Şubatta ufak bir soğuma geleceği kesin gibi görünüyor. Ama bu soğuma için de fazla bir beklentiye girmeyin. Isınan stratosferin etkisiyle tam ülkemize girmeye çalışırken, bir canavara dönüşen İzlanda tarafından hızla doğuya ötelenerek süpürülecek, daha çok doğuyu etkileyecek. Bu olasılığın da varlığı bildiğim için bu sistem konusunda yorum yapmamıştım. İyi ki de yapmamışım. Çünkü düşündüğüm ihtimal gerçekleşti ve modeller bozdu. Tabi sonsuza kadar gitmeyecek böyle, bu gidişat Şubat ilk yarısının sonları civarında bitecek. Ayrıca bu söylediklerim herhangi bir il için kar olacak veya olmayacak anlamı içermiyor. Önemli bir soğuma ve kar yok anlamı içeriyor.


    2. Şubat'ın İkinci Yarısı ve Mart'ın İlk Yarısı



    Şimdi diyeceksiniz; "Eee sen önceki yazında Şubat çok güzel demiştin? Noldu o yalancı herif?" Merak etmeyin. Bugüne kadar hiçbir tahminimden dönmediğim gibi o tahminimden de dönmüş değilim. ;)
    Yeniden takın gözlükleri. :hfyeni (29):


    Yukarıda bahsettiğim gidişat ay ortası gibi sona erdiğinde Sibirya yükseği memleketine dönecek, İzlanda geberip yok olacak, Basra filan kalmayacak, çürük pide Azor kuzeye çıkacak. Sonuç olarak diğer ülkelerin kaptığı soğuklar bize inecek. Mart ayında ise yerinde duramayacak kadar güçlenmiş olan Sibirya yükseği Avrupa'ya doğru sefere çıkacak. Bunun sonucunda 1987'deki gibi uzun süreli soğuk dönemlerin yaşanmasına sebep olabilir. Şuana kadar soğuma açısından gayet iyi üç sistem aldık. Üst üste üç kez -12 girmesi her yıl rastlanan bir şey değildir, kıymetini bilin. Bundan sonra en az iki sistem alacağımızı, birinin muhtemelen ay ortası gibi, diğerinin ise martın ilk yarısının sonundan önce geleceğini düşünüyorum. İki sistem zaten garanti, fazlası neden olmasın? Yeni sinyaller gördükçe söyleyeceğim. Bu arada verdiğim iki tarih aralığı uzun yılların istatistiğine ve son verilere bağlı bir eğilim. Yani herhangi bir model sonucu değil. Bu yüzden tarih konusunda bir garanti vermiyorum. Sonra niye olmadı filan demeyin diye şimdiden söylüyorum. Ben size olacak demiyorum, eğilimi söylüyorum. En az iki sistem kesin diye bilin sadece. Efsane olur mu olur. İhtimal var. Fakat bundan sonra kısa vadeye girmediği sürece çok güçlü sinyaller görmeden efsane sözcüğünü kullanmayacağım. İnşallah olur diyeyim, bana olur gibi geliyor ama dediğim gibi hüsran istemediğimden bu konuyu açmıyorum. :)

  • Hocam ağzınıza yüreğinize sağlık sizde tüm hocalarımızda çok başarılıydınız bu yılda hocam inşallah hep beraber bol karlı güzel bi şubat -mart olur inşallah

  • Acaba bu şubatın 2. yarısı ve martın 1. yarısı sistemlerinden Denizli etkilenecek mi?? şu ana kadar sağlam bir kar alamadık. kısa süreli ve geçici az bi kar yağdı 18 ocakta.


  • Acaba bu şubatın 2. yarısı ve martın 1. yarısı sistemlerinden Denizli etkilenecek mi?? şu ana kadar sağlam bir kar alamadık. kısa süreli ve geçici az bi kar yağdı 18 ocakta.


    Önümüzdeki sıcak süreç içerisinde Akdeniz fazla ısınacağı, Sibirya ise fazla soğuyacağı için eğer ay ortası gelecek olan soğuk Sibirya kökenli olursa tepki siklonu oluşmaması düşük bir ihtimal. Azor ile gelen sistemler zaten alçak basınç ile geldiği için yağış sıkıntısı muhtemelen olmaz. Soğuk da kuvvetli olacağından iyi bir kar alabilirsiniz. Fakat sistem kısa vadeye girmeden yağış garantisi vermem maalesef mümkün değil. Düşük bir ihtimalle alçak basınç oluşmayabilir. Oluştuğunda da uygun konumda oluşmama ihtimali var. Vade kısaldığında karasal illerin durumunu konuşuruz. Bunu tüm karasal illerde yaşayanlara söylüyorum. Martta ise İç Bölgeler genellikle yağış sıkıntısı çekmezler diye düşünüyorum, inşallah düşündüğüm gibi olur.


  • Root Modeller 2-3 gündür,5 Şubatta ki küçük sistemden sonra bir sistem daha gösteriyor.Böyle bir ihtimal mevcut mudur?


    Ben hiç karşılaşmadım örnek bir model atar mısın? Benim gördüğüm şuan 2 Şubat ve 7 Şubatta hafif ve hızla doğuya kayacak iki serinlemeden başka bir şey yok.

  • Ben hiç karşılaşmadım örnek bir model atar mısın? Benim gördüğüm şuan 2 Şubat ve 7 Şubatta hafif ve hızla doğuya kayacak iki serinlemeden başka bir şey yok.


    Modeller dedim ama aslında bu şekilde gösteren gefs ve gfs idi.Gefs in senaryolarında mevcut benim dediğim olay...

  • Ic anadolu olarak pek iyi kış yasamiyoruz.Allahtan yağış pek sıkıntılı değildi yağış gityi soğuk geldi.eğer Şubat başındaki sistemden bişey almazsak.pek iyi anilarla anmayacagimiz bir kış olur.ardarda bikac sistem gelmesi lazim subatta


  • Ic anadolu olarak pek iyi kış yasamiyoruz.Allahtan yağış pek sıkıntılı değildi yağış gityi soğuk geldi.eğer Şubat başındaki sistemden bişey almazsak.pek iyi anilarla anmayacagimiz bir kış olur.ardarda bikac sistem gelmesi lazim subatta


    Aynen hocam. 2014'la kafa kafaya gidiyor bu kış. Tek farkı Ocak ayında Çay İlçesi olarak 150mm yağış almamız. Afyon Merkez kurak gidiyor fakat.

    AF-YOK

  • Kayseri bence gayet iyi kar aldı iç anadoluda şanslı illerden biriyim diye bilrim geçen yılda iyiydi bura için bu sene sık sık kar alıyoz kayseri adına konuşuyom diğer illerde umarım şubat ve martta istediklerini alacaktır Allahın İzniyle