Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar 2mt sıcaklıkları rezalet demişler ona bakarsanız geçen sistem 5-6 derece gösteriyordu gfs ve kar yağdı sıcaklık İstanbulda 0 a kadar düşmüştü.

  • Code
    The strat. vortex is currently weaker than ERA interim average and is forecasted to remain weaker than average (according to EPS-mean)
    0 of 21 members have stronger vortex than average at the last forecast step (2019-01-16 18:00:00)
    
    The zonal mean zonal wind at 10 hPa 60N is today (GFS analysis): -0.6 m/s Weakest zonal wind at 10 hPa 60N in ERA interim record for todays date is: -7.0 m/s 1985 Strongest zonal wind at 10 hPa 60N in ERA interim record for todays date is: 64.5 m/s 2016 

    Evet arkadaşlar bugün itibariyle SSW gerçekleşti.Split olarak gerçekleşen bu ısınmanın etkilerini bundan sonra göreceğiz.Klasik anlamda böyle bir SSW den sonra 5-15 içinde -NAO -AO oluşumunun gözlenmesi ve coupling dediğimiz Stratosfer-Traposfer etkinliğinin oluşması gerekiyor.Yani doğulu rüzgarlar devreye girip "beast from east" durumu ortaya çıkması gerekiyor.

    ens_nh-stratUT_100hPa_20181230.png


    Ancak yukarıdaki tahminler de negatife doğru yönelme olsa da 15 ine kadar tahminlerde bu durum öngörülmüyor.Ancak PV nin 5-6 gibi 3 e bölünmesi ile alacağımız sistemler olacaktır.Şekilde bölünmeyi görüyorsunuz;


    geos_nh-vort3d_20190101_f132_rot000.png

    Eps nin NAO tahminlerine baktığımızda ;beast from east durumunu 16-24 gibi görünüyor sonra pozitife yöneliş.

    ztO1f.png


    AO ya baktığımızda da bize uygun sistem trendine giriyor ve 25-29 ocakta EFSANE olabilecek bir döneme gireceğiz.

    ztjwG.png


    Sibirya Canavarı yükleniyor o sürece kadar zaten bölgesine göre havada yerde kar olacak birkaç sistem alacağız.(4-8-12-15 gibi) Ama Sibiryadan sonra rekorlar alt üst olacak =O

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Nacizhane 4-6 ocak arasındaki sistem için görüşüm şu; kentin her 2 yakasında rakımı iyi olan yerler [avrupa yakısı (sahilleri hariç) özellikşle batısı,anadolu yakasında taşdelen,ümraniye gibi yerlerde 5-10 cm e yakın, aydos ta 15-20cm arası) kar bekliyorum. Sahiller içinse rüzgarın karayelden sert estiği anlarda özellikle ayın 5 i ve 6 sında yağış kara dönerken rüzgarın zayıf kaldığı anlarda kky yada yağmura dönecek gibi, sahillerde illaki kar göreceksek inceden örtüyü 6 sı sabah kalktığımızda görürüz diyorum.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Sistem gelecek. Hocalarımız zaten söylüyor. Bize geriye yaslanıp keyfini çıkarmak kalıyor.

    Ben kar yağışını camdan izlerken bu şarkı eşliğinde keyfini çıkaracağım :) Tüm Türkiye adına hayırlı olsun :)

  • Yarın oluşacak çoğu yağış 100 rakım altı yerlerde örtü dahi oluşturmayıp kky ve yağmur şeklinde düşecek. 8 Ocaktaki sistem ise siklon hareketinden dolayı tatmin etmeyecek.

  • şöyle bir düşüncem var ortada bu kadar çok belirsizlik varken 2017 gibi olmayacak büyük ihtimalle ince bir örtü ve çok güzel seyirlik kar göreceğiz İstanbul'da özelikle Kadıköy ve diğer sahil kesimler başta olmak üzere sadece yerlerde ince tabaka olur

  • Sistem artık başladı sayılır, yarın sabah saatlerinde kendini az çok belli erecektir. Trakya ve Çanakkale çevresi baştan beri şanslasıydı İstanbul bakalım sürpriz yapabilecek mi göreceğiz..

  • Sezer Yenidere'den Alıntıdır. Ocak 2019 sonu yeni sürüme geçmesi beklenmektedir. https://www.weather.gov/news/fv3

    Haberde diyor ki:

    Ulusal Hava Durumu Servisi'nin mevcut Küresel Tahmin Sistemi (GFS) 30 yıldan fazla bir süredir hava durumu modellerimizin temeli olmuştur. Ancak bu süre zarfında, teknoloji gelişti ve bilim insanları veri işlemede yeni yaklaşımlar buldular. NOAA Research , GFS bileşenlerini daha yeni, daha verimli ve daha doğru süreçlerle değiştirme adımlarını attı.

    FV3 ilk adımdır. NOAA Research'ın Jeofizik Akışkanlar Dinamiği Laboratuvarı'nda başlangıçta iklim modellerini güçlendirmek için geliştirildi ve daha sonra ayrıntılı küresel hava tahmini için uyarlandı. NWS, FV3'ü yeni GFS'nin dinamik çekirdeği olarak seçti çünkü diğer seçeneklerden daha az bilgisayar kaynağı kullanıyor. FV3, tahminlere üç önemli yolla benzersiz bir hassasiyet getiriyor:

    Bilgisayar Kullanımı - FV3, daha hızlı ve daha yüksek çözünürlüklü görüntüler için herhangi bir süper bilgisayardaki kullanılabilir kaynaklara verimli bir şekilde ölçeklenecek şekilde tasarlanmıştır. Yüksek hızlı bilgisayar çağından önce geliştirilen mevcut GFS, bu kadar ayrıntılı bilgi sağlayamaz. Daha fazla işlem gücüne sahip bir bilgisayarda çalıştırılmış olsa bile, daha hızlı çalışmayacaktır.

    Dikey Denklemler - FV3, yerel ölçekleri sınırsızca yakınlaştırmak ve yukarı doğru hava dalgalanmalarının görüntülerini sağlamak için fırtınalar ve onların yükselen rüzgarlarını çözmemizi sağlayan dikey denklemleri kullanır. Daha eski modeller atmosferin yukarıdan ve aşağıdan eşit kuvvetler yaşadığını varsayar. Bu varsayım, geniş alanlar için doğru tahminler sağlayabilir, ancak şiddetli havalara yol açabilecek küçük çaplı dalgalanan rüzgarları göremez.

    Temsil - FV3, bağlı ızgara hücrelerinde bulunan noktalar arasındaki havayı temsil eder, böylece düzensiz şekillerde gelen havayı çözebilir. Mevcut GFS, tüm havayı dalgalar olarak temsil eder. Büyük ölçekli modellemede başarılı oldu, ancak hava olayları yerel düzeyde dalga kalıplarını her zaman takip etmiyor. Örneğin, fırtınalar ve soğuk cepheler, bir dalga şeklinin tam olarak yakalayamadığı keskin kenarlara sahiptir.

    rain comp edit.png

    Şu anki GFS ve FV3 modellemesi arasındaki karşılaştırma, Güney Amerika'da yıllık ortalama yağış. Tropik Yağış Ölçüm Misyonundan (TRMM) elde edilen sonuçlar gerçek değerlerin ne olduğunu göstermektedir. FV3, yanlış fırtınaları temsil eden şimdiki GFS'nin gösterdiği nokta gibi bozulma olmadan küçük ölçekli özellikleri çözebilir.

    NWS ve NOAA Araştırma bilim adamları, GFS'de FV3 ile aşama yapıyor; 2019 yılında faaliyete geçme hedefi ile deneysel olarak yürütülmektedir. Küresel modelimiz gfs FV3 versiyonu ile, tahmincilerimizin ve hava durumu işletmesinin artan ihtiyaçlarına cevap vermek için daha iyi ve zamanında tahminler sunmayı amaçlamaktadır ve çok daha başarılı noktasal hava tahminleri yapacaktır.

    Linkin çevirisi

  • Yarın oluşacak çoğu yağış 100 rakım altı yerlerde örtü dahi oluşturmayıp kky ve yağmur şeklinde düşecek. 8 Ocaktaki sistem ise siklon hareketinden dolayı tatmin etmeyecek.

    aynı fikirdeyim 13 ünden sonra yaparsa yapacak etkili bizim eskiler KARAKANCALOS denir

  • Avrupa yakasının batısında

    akşam 10-11 gibi kar yağışı başlar

    gece 1-2 gibi rüzgar sert esmeye başlar

    gece 2-3 gibi avrupa yakası örtü almaya başlar

    gece 5-6 gibi örtü anadolu yakasına yayılır ve avrupa yakasında kıyı kesimlerde orta kuvvetde yüksek kesimler yoğun kar yağışı gözlemlenebilir.

    sabah 7-8 gibi anadolu yakası yüksek kesimler orta kuvvetde,kıyı kesimler hafif kuvvetde örtü oluşur

    sabah rüzgarın hız kaybetmesiyle kıyı kesimlerde kky'e döner

    sabah 10-11 gibi avrupa yakasında yağış kesilir

    öğle 12-13 gibi şehirde yağış kesilir kıyılarda kar erimeye başlar


    Bilimsel bir anlamı yoktur.