Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu da “ kontrollü Balyoz “ belirtisi
    Yanlız takılsalar da Gfs den bu senaryoları görmek iyiydi bu akşam
    Şimdi Ecm nin Şah demesini bekleyeceğiz

  • Ecm bombayı ortaya bıraktı fitili ateşledi kardaşlar sıkı durun
    görüp görebileceğimiz en sert,
    adını tarihe geçirecek bir sistemin arefesindeyiz.
    Takibe devam durmak yok 8)

  • Birşey dikkatimi çekti bu Yunanistanın batısında yaşayanlar bu kadar fazla yağışlardan kafayı yemediler mi acaba.Sürekli kuvvettli yağışlar dövüp duruyor aynı bölgeyi.

  • @4 Şubat hocam son durumlar nasıl?

    Beklediğim sinoptiği yakın bir güncelleme oldu...Benim kışım bugün başlıyor demiştim..20 den sonra kara kış koşulları başlıyor martın ilk haftasına kadar.Tabiki takdir allahtan...Bahar önce gelsin derse yapacak birşey yok...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Uzun zamandır siteyi takip ederim. Fakat bu yıl "modeller" konusunu yeni takip etmeye başladım.


    Aklıma takılan bir şeyi sormak istiyorum. Modellerin ( bize göre) sabah, öğle ve akşam güncellemeleri çok farklı sonuçlar veriyor. Hatta şaşırıp kaldığımız farklar bile olabiliyor altı saatlik geçişlerde.


    Şimdi sorum şu. Modeller hazırlanırken, meteoroloji verileri sistemlerine giriş yapılarak bir model çıktısı oluşuyor. Ama bu veriler tek başına model için yeterli değil. Sanırım "uzman" tahminciler de bazı verileri girerek, oluşuma katkı sağlıyorlar.


    Acaba, çok değişen ve daha sonraki güncellemelerde, eskiye dönüş yapan bazı çalışmalar da, bu "uzman" veri girişleri yetiştirdikleri "uzman adayları" tarafından mı yapılıyor?
    Daha sonra ileri seviye uzmanlar mesai başlayınca, inceleyip adamlara hatalarını filan mı gösteriyorlar? Ve tabi, düzeltmeleri yapıyorlar.


    Eğer bildiğiniz bir konu ise, kendi adıma kafamdaki bir çok şey, yerine oturmuş olacak.


    teşekkürler, iyi çalışmalar



    Not : Bu mesajı "genel" bölümüne de yazdım ama, affınıza sığınarak, orada görülmez diye buraya da yapıştırdım. Çünkü çok fazla merak ettiğim bir konu. Anlayışınız için teşekkürler.

  • Gfs tutarlılığı Ecmye yaklaşamaz Gem bile gfs ye fark atmış durumda.İlla model diyorsanız ecm-gem ve jma ya bakın ben öyle yapıyorum.Tabiki bozuk saatte günde 2 kere doğru gösterir gfs misali :)

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Mevsimler kayıyor gibi sanki, kim bilir belki de dünyanın manyetik kutbundaki kaymalar bunda etken oluyordur.
    Neticede, dünyanın güneşe yakın olduğu zamanlardayız ve güneş açısı nedeniyle soğuk günler yaşıyoruz, belki de bu manyetik kayma mevsimlerde de kaymaya neden oluyordur.


    Kış gerçekten de yeni başlıyor gibi, uzun soluklu soğuk bir döneme ve bol yağışlı günlere geliyoruz.


    Hala ısrarcıyım;
    Karın ilk yağdığı gün, İBB yine hazırlıksız yakalanacak, trafik keşmekeşi yaşanacak ve ben Leventteki işimden Bahçeşehirdeki evime yine 10 saatte gideceğim.
    Araç torpidosuna attığım kraker ve bisküviler, koltuk altına koyduğum sularla bu sefer daha tedarikli olacağım.:)
    O kadar yağacak ki, okullar en az 1 hafta kar tatili yapacak.

  • @4 Şubat hocam son günlerde gfs dönüp dolaşıp güncellemelerin çoğunluğunda bizde istikrar sağlamaya başladı bu bile sistem geleceğinin kesinleşmeye başlaması sayılır değil mi gücü ve zamanı tam netleşmese de sistem ve soğuklar bize gelecek diyebiliriz artık verdiğiniz bilgilerle