GFS ve ECMWF Yorumlamaları (Kasım 2015)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bugun bay ha(a beyfendi yb ile ilgili bir harita paylasmisti,onda yb etkisinde kalinacagi tahmin ediliyordu.Kendisi bu mesaji gorurse tekrar atarsa daha iyi anlasilir


  • Bugun bay ha(a beyfendi yb ile ilgili bir harita paylasmisti,onda yb etkisinde kalinacagi tahmin ediliyordu.Kendisi bu mesaji gorurse tekrar atarsa daha iyi anlasilir


    O harita ECMWF'nin ürünü. Vade uzadıkça değişme ihtimali vardır ancak burada bazı mesajlar gerçekten bilimsellikten çok uzaklaşıyor. Günümüzde modeller içinde tutarlılığı en yüksek olanı ECMWF. Bunu ben söylemiyorum GFS'yi üreten NOAA söylüyor. Sırf işimize gelmeyen çıktılar görüyoruz diye performans bakımından ECMWF'nin gerisinde olan GFS ve GEM gibi modellere bel bağlamak ne kadar doğrudur artık ona siz karar verin. Eğer ECMWF ve GFS modelleri uzun vadedeki bir sistemle ilgili ortak hareket ediyor ve benzer çıktılar üretiyorsa o zaman bir nebze umutlanabilirsiniz. Bugün olduğu gibi birbirinin tam zıttı çıktılar görüyorsanız önceliğinizi ECMWF çıktılarına verip diğer modellerin ECMWF modeline uyma ihtimalinin ECMWF'nin kendisinden daha düşük performanslı modellere uyma ihtimalinden daha yüksek olduğunu unutumadan bir kaç gün daha beklemenizde fayda vardır.
    http://www.extremadura7dias.co…sta-mediados-de-diciembre

  • O harita ECMWF'nin ürünü. Vade uzadıkça değişme ihtimali vardır ancak burada bazı mesajlar gerçekten bilimsellikten çok uzaklaşıyor. Günümüzde modeller içinde tutarlılığı en yüksek olanı ECMWF. Bunu ben söylemiyorum GFS'yi üreten NOAA söylüyor. Sırf işimize gelmeyen çıktılar görüyoruz diye performans bakımından ECMWF'nin gerisinde olan GFS ve GEM gibi modellere bel bağlamak ne kadar doğrudur artık ona siz karar verin. Eğer ECMWF ve GFS modelleri uzun vadedeki bir sistemle ilgili ortak hareket ediyor ve benzer çıktılar üretiyorsa o zaman bir nebze umutlanabilirsiniz. Bugün olduğu gibi birbirinin tam zıttı çıktılar görüyorsanız önceliğinizi ECMWF çıktılarına verip diğer modellerin ECMWF modeline uyma ihtimalinin ECMWF'nin kendisinden daha düşük performanslı modellere uyma ihtimalinden daha yüksek olduğunu unutumadan bir kaç gün daha beklemenizde fayda vardır.
    http://www.extremadura7dias.co…sta-mediados-de-diciembre


    GFS modeli, derin YB'leri gerek uzunvadede gerek kısavadede ECMWF'den daha iyi çözer.


    Ama şu da bir kesindir ki ECMWF'nin üstüne model tanımam, yarın akşama kadar dediğim dedik derse ümidimi keserim.

    AF-YOK


  • GFS modeli, güçlü YB'leri gerek uzunvadede gerek kısavadede ECMWF'den daha iyi çözer.


    Böyle birşey yok. Silin bunları kafanızdan. En basit örneği daha birkaç gün öncesinde aralık ilk günlerinde etkili olacak dev bir Sibirya yükseği öngörüyordu GFS hatırladınız mı? Nerde o yüksek basınç? Uçtu gitti. Dediğin gibi olsa ECMWF performansı en yüksek model olamazdı. En basitinden mantık hatası var yani dediğinde. Yüksek yada alçak tüm basınç sistemlerini günümüzde en iyi tahmin eden model ECMWF'dir. Şüphesiz onun da eksik yanları var. Kusursuz bir model değil ama daha iyisi üretilene kadar en iyisi o. Martta upgrade edip çözünürlüğü daha da yükselteceklermiş. Herhalde bu gidişle iyice rakipsiz hale gelecek. Bekleyip göreceğiz.

  • Böyle birşey yok. Silin bunları kafanızdan. En basit örneği daha birkaç gün öncesinde aralık ilk günlerinde etkili olacak dev bir Sibirya yükseği öngörüyordu GFS hatırladınız mı? Nerde o yüksek basınç? Uçtu gitti. Dediğin gibi olsa ECMWF performansı en yüksek model olamazdı. En basitinden mantık hatası var yani dediğinde. Yüksek yada alçak tüm basınç sistemlerini günümüzde en iyi tahmin eden model ECMWF'dir. Şüphesiz onun da eksik yanları var. Kusursuz bir model değil ama daha iyisi üretilene kadar en iyisi o. Martta upgrade edip çözünürlüğü daha da yükselteceklermiş. Herhalde bu gidişle iyice rakipsiz hale gelecek. Bekleyip göreceğiz.


    O sibirya yükseğini 1 veya 2 güncelleme gösterdi değil mi? Ve bunu söyleyen tek ben değilim.


    Ayrıca söylenti dolaşıyor ortalıkta, GFS biliyorsunuz geçtiğimiz sene parallel ile çözünürlüğü yükseltti, şimdi ise bilgisayarlarını yükseltmiş.

    AF-YOK