GFS ve ECMWF Yorumlamaları (Kasım 2015)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kışa daha var, kutuplar bile yeteri kadar soğumamış, yeri değil ama özellikle şubatı beklemenizi tavsiye ederim yurt geneli için, 500 hpa'da -35 ortalama üstümüzden zor çekileceğe benziyor, veriler olumlu.

  • Ayrıca söylenti dolaşıyor ortalıkta, GFS biliyorsunuz geçtiğimiz sene parallel ile çözünürlüğü yükseltti, şimdi ise bilgisayarlarını yükseltmiş.


    GFS'nin çözünürlüğü yükseltildikten sonraki performansı eskisinden daha kötü. Baş aşağı gidiyor. 2011 yılında zirveye çıkmış mesela. Bugün itibariyle olması gereken yerin altında.

    NOAA 2 sene içinde GFS modelini piyasadan tamamen kaldırılıp yerine başka bir altyapı ve daha farklı bir isimle yeni bir model piyasaya sürecek. Bunun hazırlıkları yapılıyor.

  • GFS'nin çözünürlüğü yükseltildikten sonraki performansı eskisinden daha kötü. Baş aşağı gidiyor. 2011 yılında zirveye çıkmış mesela. Bugün itibariyle olması gereken yerin altında.

    NOAA 2 sene içinde GFS modelini piyasadan tamamen kaldırılıp yerine başka bir altyapı ve daha farklı bir isimle yeni bir model piyasaya sürecek. Bunun hazırlıkları yapılıyor.


    Aynen. Bilgisayarları yükseltiyorlar çünkü çözünürlüğün artması pozitif bir şey kazandırmadı onlara.



    "GFS'nin çözünürlüğü yükseltildikten sonraki performansı eskisinden daha kötü. Baş aşağı gidiyor. 2011 yılında zirveye çıkmış mesela. Bugün itibariyle olması gereken yerin altında."
    demişiniz. 2 gün önce ise eski GFS'ye (uzunvadede) bakmayın çözünürlüğü düşük diyordunuz. Nasıl bir korelasyon :) ? GFS'ye neden bakıyoruz o zaman, kontrole bakalım sadece (Sizin yazdığınız bunu gösteriyor yani) ?

    AF-YOK

  • rizede oluğum için yorumlayayım -6 girince yağmur oluyo -7 olunca kky oluyor -8 olunca kky ve arar ara kar gibi bişeyler oluyor -10 olunca iyi kar alıyor(850 hpa)...tabi bu her zaman böyle olmuyor basınç değerleri durumu değiştirebiliyor...

    Einmal editiert, zuletzt von yasin5385 ()

  • Ayın 9u gibi 1050 lık bir yüksek basınç İskandinavya ya tırmanarak bize kırım üzerinden soğuk hava indirecek şimdilik bu soğuk hava tüm kıyılar için kar yapabilecek seviyede ama vade uzun oldugundan şuan için birşeyler söylemek yanlış olur ancak konu yüksek basincsa ana fikir genelde değişmez detaylar değişir ;)


    arkadaşlar ısrarla söylüyorum aralık 8-9 sistem yok 15. dikkat çekiyorum sibirya üzerinden gelecek diye gfs bize uygun değil ecmw ve gem uygun azor 8-9 aralıkta 1050 bar çok kuvvetli seviyeye çıkıyor kuzey doğumuzda konuşlanıyor buda bize inecek sistemi geciktiriyor 11-12 aralık azor hızla kuzey batımıza tırmanışa geçiyor buda sibiryada bulunan soğuk havayı direk üzerimize indiricek 14-15 aralık dikkat


  • rizede oluğum için yorumlayayım -6 girince yağmur oluyo -7 olunca kky oluyor -8 olunca kky ve arar ara kar gibi bişeyler oluyor -10 olunca iyi kar alıyor...tabi bu her zaman böyle olmuyor basınç değerleri durumu değiştirebiliyor...


    500hpa soğuğu iyi ama grephul ihtimali var

  • @ Kar Tutkusu kontrol modeli ana modelden daha üstün vasıflara sahip değildir. Düşük çözünürlüklü olması da sakın yanlış anlamayın eski GFS altyapısıyla çalıştığı anlamına gelmez. Galiba siz kontrol çalıştırmasını eski GFS sandınız. Upgrade edilen modelde altyapı komple değişir. Diğer pertürbasyonlar da bu altyapı üzerine kurulur. Kontrol modeli ve bunun yanındaki diğer tüm pertürbasyonların performansı ana çalıştırmadan daha iyi olamaz. Bu sadece GFS için değil diğer tüm modeller için geçerli.dir Eğer öyle olsa piyasaya daha üstün olan modeli sürerlerdi. Niye kendini rezil etsin adamlar. Prestijlerini arttırmaya bakarlar. Sizin yapmanız gereken ECMWF ana çalıştırmasına öncelik vermek. Alternatif olarak GFS'ye bakmak 1 hafta sonrasına bir sistemde ortak hareket etmişlerse umutlanmak. Fazlasına gerek yok. 3. alternatif arıyorsanız UKMO'yu öneririm ama onun da çıktıları maksimum 5 günlük.


  • @ Kar Tutkusu kontrol modeli ana modelden daha üstün vasıflara sahip değildir. Düşük çözünürlüklü olması da sakın yanlış anlamayın eski GFS altyapısıyla çalıştığı anlamına gelmez. Galiba siz kontrol çalıştırmasını eski GFS sandınız.


    Gerçekten öyle biliyorum. 1 yıldır kandırıldım mı yoksa :D ? Tutarlı birisi söylemişti bunu bana.

    AF-YOK