2015-2016 Kış Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kış Mevsimine Süper El-Nino Damgası


    Global sıcaklığın normaller altında yada normaller üstünde mi olacağını belirleyen en önemli etmenlerin başında El-Nino ile La-Nina geliyor. (Bir diğeri güçlü yanardağ patlamaları Örnek: 91-92 Kışı) Bu sene ise güçlü hatta süper El-Nino var.


    El-Nino bizi doğrudan etkileyen bir etmen değil. Ancak bizim gibi kar yağışı için pamuk ipliğine bağlı olan ülkeler için(İç ve doğu bölgeler hariç) önemli. Son 10 El-Ninolu kışların 7-8 tanesi Negatif Ao ve Nao ile sonuçlanmış. Ancak bu kış Avrupa'ya önce pozitif Ao Nao sonrada Negatif Ao ve Nao damgasını vuracak.


    Bir film düşünün başta aşağı aksiyon doludur heyecandan yerinizde duramazsınız.(1929-1954 kışı) Bazı filmlerde vardır ki ilk yarısı kötü gelir bir şey anlamazsınız. İkinci yarısında ise film inanılmaz bir hal alır. Gözünüzü ayıramazsınız.(1985-1987 kışı)



    Filmin İlk Perdesi



    Pozitif Nao'lu kışlar ülkemizde genelde yağışların az olduğu , yüksek basınçların cirit attığı bir dönem oluyor. Bu tür kışlarda özellikle batı kesimlerde kış mevsimi sisli puslu kar açısından fakirdir. Türkiye'nin Doğusunda ise tam tersi yağışlı ve soğuk ,kar açısından tatmin edici geçer. Kışın ilk yarısı (1 Aralık-23 Ocak arası) Batı bölgelerde yüksek basınç hakimiyetinde mevsim normallerinde ,Doğu bölgelerimizde ise normallerin altında geçecek. Kar açısından Adana-Samsun hattının doğusu daha şanslı olacak. Özellikle Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yıllardır özlemini duyduğu kar yağışlarına kavuşacak.


    Yine bu dönemde Avrupa'nın kuzeyinde şiddetli soğuklar görülecek. Orta ve Güney Avrupa'da yüksek basınç alanı geniş yer kaplayacak. Atlantik'te ki soğuma İzlanda Alçak Basıncının geçmiş yıllardaki kışı forse etme gücünü elinden alacak. Sıcak Atlantik-Güçlü İzlanda arasındaki bağ soğuk Atlantik yüzünden bozulacak. İzlanda kıta Avrupasına kolay kolay giremeyecek. Alçak basınçlar Orta Avrupa'ya yerleşecek yüksek basınç yüzünden kuzeye hapsolacak. İşte bu Orta Avrupa'ya yerleşecek yüksek basınç yüzünden( batı bölgelerimizide içine alacak) İskandinavyada biriken soğuklar Karadeniz üzerinden gelerek Samsun-Adana hattının doğusunu etkileyecek.


    Kısaca ; Geçtiğimiz kış batı bölgelerde görülen Ocak başı sistemi(850 hpada -17 ler) yada 17 Şubatta gelen sistem gibi bir sistem Batı bölgeler için beklemiyorum. Bu hiç kar yağmayacak anlamına gelmiyor. İllaki yağacak ancak beklentiyi büyük tutmamakta fayda var. Samsun-Adana hattının doğusuna ise mutlaka 1 kezde olsa güçlü bir sistem uğrayacaktır.( 23 ocağa kadar olan dönem)



    Filmin İkinci Perdesi ve Final



    Pozitif Ao ve Nao yerini Nötre yakın negatife bırakacak. Orta ve Doğu Avrupa'yı kaplayan Yüksek Basınç batıya çekilecek ve İskandinavya'ya hapsolmuş kuvvetli soğuklar Avrupa'nın doğusuna ve Balkanlara yönelecek.


    Azorun bu dönemde İskandinavya'ya kadar çıkarak uzunca bir süre orada takılacağını ve bize kuvvetli soğukları indirmesini bekliyorum.Yani Azor artık İskandinav yükseği halini alacak. Belkide çoğunuzun görmediği yada bi daha kolay kolay göremeyeceği hava olaylarına şahit olacağız. Hem aşırı soğuklar hem kar yağışları kışın 2.yarısına damga vuracak. Daha önceden arşivlerden sürekli takip ettiğimiz efsane sinoptik görüntüleri bu senede göreceğiz. Zor kar alan İzmir ve Antalya gibi illerdeki kar hastaları da bu kış tatmin olacaklar.


    Kış sonunda Türkiye'de sıcaklıklar mevsim normalleri altında bitecek.


    Sibirya Yüksek Basıncı bu senede aktif olamayacak.( Sibirya Yüksek Basıncı ile Sibirya'dan gelen soğukları karıştırmamak gerekir. Kimi zaman 2012 deki gibi Sibirya yükseğiyle kimi zamanda Azor'un kuzeye çıkmasıyla Sibiryada bulunan soğukların güneye inmesiyle gelir. Ayrıca Sibirya her zaman aktiftir.Aktiflik pasiflikten kasıt Avrupa'ya genişleyip genişleyemediğidir. Aynı şekilde İzlanda'da herzaman aktiftir.Kimi zaman sadece kendi bölgesinde kalır. Kimi zamanda Avrupa içlerine girer.) Bu tür El-Nino kışlarında Sibirya bölgesinde basınç genelde düşüktür. Yani Alçak basınç alanları çokça görülür. O yüzden Sibirya Yüksek Basıncından bu senede ümidinizi kesin. Bol a.b ler yüzünden Çin Japonya gibi ülkelerden zaman zaman metreler ile ölçülen kar örtüsü haberleri gelecek.


    Kısaca ; Kışın 2. yarısıyla beraber Türkiye genelinde ağır kış şartları yaşanacak olup gerekli önlemlerin ve tedbirlerin alınması gerekmektedir.


    Tarihinin en karlı ve soğuk kışlarından birine hazırlan Türkiye !





    EFSANE-SEMİH




    NOT 1 : Yukarıdaki tahmin verilere dayanarak yaptığım kişisel tahminim olup geleceği yalnızca Allah(c.c) bilir.


    NOT 2 : Kasım ayında gelecek verilere göre güncelleme olabilir. Eğer güncellemezsem aynen geçerlidir.


    NOT 3 : Bilgisayarımda ki sorun yüzünden resimli anlatım yapamadım.


    NOT 4: 23 Ocak diye verdiğim tarih arşivde ülkemizi etkileyen sistemlere göre verilmiştir.Soğukların başlangıcı Şubatın ilk günlerini de bulabilir batı bölgeler için.

  • eline sağlık semih kardeş...umarım yine buraya kar yagacak mı suraya ne olacak seklınde sorulara maruz kalmazsın..saygılar..