Yabancı Ülkelerdeki Meteorolojik Hadiseler

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ABD de yaz kis bu tehlike var hocam ama bu sene baya aktif basladilar, bizde gec basladik orajlara ama iyi basladik bakalim;)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • ABD de yaz kis bu tehlike var hocam ama bu sene baya aktif basladilar, bizde gec basladik orajlara ama iyi basladik bakalim;)


    Cold.EFso Hocam'da üstünde uğraşıyor özellikle küresel anlamda rüzgar aktiviteleri ve yansımaları ile. Ondan feyz alıp ( esinlendim :P)

    bende fiziksel anlamda bakmaya başladım konuya.

    Ama ilginç bir durum var bence. Bu konuda da Cold.EFso kardeşimizin yorumu ve analizi şart ve gerekli, o da geçen yıl bu yıl olan bazı rüzgar aktiviteleri yok ya da ben hatalı düşünüyorum. Acaba bu durum, yaz aylarında oraj - kasırga, kış aylarında soğuk- yağış habercisi midir?


    Yoksa ABD'nin özel coğrafi şartları bazı çıkarımların hatalı olmasına sebep midir?


    :)


    Hocam beni nereden bulaştırdınız bu işlere? ben kışın gelir foruma kar yağacak - yağmayacak diye bakar giderdim.

    Şimdi bu yaşta, okutup filan, uğraştırıyorsunuz beni ^^^^^^



    Not : tamamen şakadır. Gayet memnunum. Sağolun, teşekkürler sizlere

  • ilker.gunebakan hocam ogrenmenin yasi yokturun en guzel orneklerindensiniz..ABD de ortalama her sene bu tornado olayi olur,bunun kuvveti ve sıklığıni ne belirler tabiki ayrintili bilgim yok, ancak ozellikle kuzeydeki soguk hava ve guneydeki sicak havanin carpistigi bolge bu tornadolarin olustugu yerler oluyor.

    Bende nacizhane kendi alanimda arastirma ve agir bir is olmasina ragmen elimden geldigince arastirmaya calisiyorum, isler biraz imkan verse daha cok arastiririm ama buda kafi geliyor.


    Cold.EFso hocam bu pasifik ruzgarlari ve bu ruzgarlarin etkileri hakkinda cokca bilgisi vardir aslinda bu tornadolarla ilgili bize bildiklerini anlatabilir..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Narsil


    Aslında "kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" muhabbeti gibi oldu ama :)


    Cold.EFso Hocamdan bilgi bekliyorum. Aynı zamanda özellikle "Oraj" konusunda ciddi bilgi sahibi olduğunu gözlemlediğim Storm Chaser Üstat'da bu konuda bilgi verebilirse, kendi adıma mutlu olacağım :)


    selamlarımla



    Not : Bu arada sizi ayrıca takdir ediyorum. Akademik çalışmalar, moderasyon ve meteoroloji konusunda araştırmalarınız harika.

    Deprem konusunu da atlamamak lazım tabi bu arada :)

  • estf hocam teşekkürler, iddialı olduğum alanım kimya dışındakiler için takipçiyim diyelim:) fazla araştırmam yok deprem ve meteoroloji açısından, burada bilgili arkadaşlardan çokça şey öğrendik öğreniyoruz.


    Ve evet Storm Chaser da bu konuda bilgi verebilir bize, tornadolar benim ilgi alanlarımdan, gerçekten fırsatım olduğunda bahar aylarında oklohamaya gidip bir chaser olarak takip etmek ve o heyecanı yaşamak isteyenlerdenim, biraz manyakça gelebilir ama kesinlikle gözümle görmek çıkardığı o sesi duymak istiyorum

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Öncelikle Mayıs ayı zaten Amerika için hortum ayıdır. Bizim için Haziran ayındaki kararsızlık ve nem neyse, Mayıs ayı da Amerika için kararsızlığın ve nemin yüksekliği o'dur. 269 hortum ortalaması olan bir ay olan mayıs ayında şimdilik 192 hortum(onaylanmış) görülmüş. Muhtemelen ortalamaya yakın bir seviyede kapatacaklar. Yani aktivitenin çok fazla olduğu yok. Kaldı ki Nisan ve Mayısta EF4 bile göremedik.

    May-United-States-Tornadoes-Average-640x364.png

    Amerikada hortum sıklığını ise trofun Tornado Alleye geliş açışı ve trofa eşlik eden siklonların derinliği belirler. Bu yüzden hortum sıklığı ile ertesi kış arasında bir çıkarım yapmamız doğru değil.

    Negatif AO yukarı seviyedeki soğuk kaçaklarının daha fazla alt enlemlere inmesine ve El Ninoda trofların daha güneybatılı inmesine neden olabilir. Bu yüzden bu zamanlarda Texas, Colorado, Oklahoma ve Kansas daha sık oraj ve süperhücre görmeye müsaittir.

    La Ninalı baharlarda ise troflar daha güneydoğulu indiği için ve tabiki Amerikanın doğusu batısına göre düz ovalarla dolu olduğu ve Meksika Körfezinden okyanus nemi yediği için daha çok hortum görmeye eğilimlidir.

    enso-phase_state-favoring-1973-2015.gif

    allen-et-al-2015-fig2-enso.png

  • Aktivitenin fazla olduğumu yok? mart ayında 145 tornado, nisan ayında ise 277 tornado rapor edilmiş, bu değerler mart-nisan ortalamalarının üzerinde, mayıs ayıda ortalama değerle geçecek gibi ancak haziran ayıda yine Tornadolar için önemli bir aydır, dolayısıyla bu seneyi son yıllara göre daha aktif geçiriyor ABD.


    Aşağıdaki analize göre ortalamadan yüksek tornado görülen nisan aylarını takip eden haziranlarda daha az hortum görülmüş, ha keza ortalama üzerindeki nisandan sonra ortalama Tornado görülen Mayıs aylarını takip eden haziranlarda ortlama üstü hortum görülen yıl sayısı çok değil,1994 ve 2009. Dolayısıyla istatistiğe bakılırsa Tornado açısından aktif bir mart-nisan yaşayan ABD de ortalama bir mayıs oluyor , bu analize göre beklenen az hortumlu bir haziran..


    http://weather.com/storms/torn…n-active-march-april-2019

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • hala bu meteorolojik olayların küresel ısınma olgusunun bir sonucu değil, sadece bir efekti olduğunu düşünüyorum :P


    Ben yine küresel ısınma olgusunun sanayi devrimi ile ortaya çıkıp, atmosfere karbon salınımı ile yaşanan bir süreç değil, dünyanın doğal döngüsü olarak yaşandığını, sanayi ve etmenlerin sadece süreci hızlandıran bir katalizör etkisi olduğuna da kendimce eminim :P:P

  • Narsil hocam , ilker.gunebakan hocam teşekkür ederim değerli katkılarınız ve gündeme getirdiğiniz konular için, yeni bağlanabildim foruma


    Rüzgar davranışları çooook ama çok önemli belirttiğiniz gibi, ama ilgi alanımız hangi yükseltiler o çok önemli , son bir kaç aydır o konuyla yatıp kalkıyorum kendimce , Atlantik ve Pasifik’teki Nisan sessizliği süprize açık bir yaz dönemi belirtisiydi zaten ve bunu tartışmıştık bi ara


    Rüzgar osilasyonu, Mjo , tropik devinim , Sst ve El nino ilişkilerinin doğal sonucu basınç oluşumları


    Yani tümevarım yöntemini kendi adıma daha tercih ediyorum , basınç sebep değil sonuçtur bana göre ve bu bakış açısı baskın gelene kadar araştırmaya devam edeceğim( rüzgarla ilgili onca ayet birşey söylüyor mutlaka)


    Şu anda atayurdumuz Ortaasyadayım , farklı bölgelere uğrama imkanım oldu iş dolayısıyla ve mükemmel doğa olayları gördüm , kar Boran fırtına armut büyüklüğünde dolu ve 38 derece sıcak ne ararsan var, imkan bulan herkese tavsiye ederim , nasipse bayramda memlekete dönüyorum , cümleten hayırlı Ramazanlar , selamlar


    ea660583e393353d6066ceac.jpge6e6658fc3d291b.jpgaab0f0c8e0d49c42bbe7f2b3.jpgb7ebae91cea.jpgf90b33f00f62fc8af.jpgc7097bcdd5b90f6e5929f7eca.jpg

  • Cold.EFso


    Yolun, bahtın, şansın açık olsun Değerli Hocam.

    Ben de nacizane uzun yıllar önce Bişkek dolaylarında bir fizibilite çalışmasına katılmıştım.

    Özellikle geceleri insanın o berrak gökyüzüne bakıp, düşünecek çok zamanı ve düşünsel boşluk ve dahi hoşlukları oluyor :)


    Geri döndüğünüzde, kafanızda pek çok şey olacağından eminim.


    Kolay gelsin, görüşmek üzere.


    Selamlarımla

  • Cold.EFso konu dışına çıkmadan , oralardan çabuk gelin oraj zamanı haziran geldi:) sizide bekliyoruz ancak Türkün ana yurdu orta asyada olmak güzel duygu olsa gerek..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Buarada bahar tornado sezonunda 2. F4 gorulmus suana kadar F5 yok ancak 28 mayista 46 tornado rapor edilmis, mayis ayinin sonlarinda hortum sayisinda ciddi artis var ancak mayis ayi ortalamaai uzerine cikacagini dusunmuyorum..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Değişik ülkelerden farklı ekstrem haberler okuyor ve izliyoruz

    En son Romanya’da oldukça iri taneli dolu videosu izledik forumda

    Kendim de bulunduğum bölgelerde oldukça sağlam büyüklükte dolu yağışına şahit oldum

    Ancak cam çerçeve inmedi

    İstanbul’daki iki yıl önceki dolu felaketi ise milyar dolarlık hasar vermişti binlerce aracı ve evlere zarar vererek

    Acaba İstanbul’dakinden daha ağır maddi hasar veren dolu olayı olmuşmu yakın zamanda merak ettim

    Ayrıca hasarın etkisi sadece dolu büyüklüğü değil belli ki , şekli ( yusyuvarlak dolu ile daha şekilsiz dolu aynı etkiyi göstermez) ve yağışın düştüğü yükseklik ile yağış yoğunluğu sadece birkaç faktör

    Sağlam oraj ve dolu elbette çoğumuz için adrenalin demek ama hasar verici dozundan da Allah korusun