İlkbahar 2014 Değerlendirmesi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu sabahki görünüm ECMWF daha temkinli çıktılar sunmuş GFS ise hemen hemen aynı kararlılıkta orta derecedeki senaryo üzerinden gidiyor. Bu öğlen yine bir marjinal sinoptik görüntü sunabilir +192h çıktılarda ancak çok dikkate almamak lazım. Şimdilik 8 Mart'a kadar bozulmadan mı gelir, artarak mı azalarak mı gelir onu görmeye izleme çalışmak lazım. AO indeksi ayın 8-9'unu işaret ediyor, GFS diyagramları da bu paralelde kaldı ki diyagramlarla sinoptik görünümlerin farklı şeyleri söyledikleri çok da görünen bir durum değil. Gelelim yağışlara, bugün öğleden sonra başlayacak yağışlar yarın sabah saatlerine kadar özellikle Edirne'den Antalya'ya kadar tüm batı sahillerinde etkili olacak. Yarın Batı Akdeniz'deki yağışlar Çukurova bölgesine kayarak orayı etkisi altına alacak. Yağışa hasret İç Anadolu, özellikle de doğusu ve kuzey doğusu ile Doğu Anadolu'nun batısı ile Doğu Karadeniz etkileyecek yağışlara ek olarak Çarşamba günü ilk saatlerden itibaren kıyı Ege'den yurda yeni bir yağışlı hava giriş yapacak. Sıcaklıklarda yağışla birlikte yurt genelinde özellikle batıda 4-6 C azalış bekliyorum. Durgun geçen neredeyse 2 ayın ardından azıcık adrenalin lazımmış bünyelere, hava tahmininden soğumuştuk nitekim :)

  • Özgül menderes, twitter'da; mart ayının atasözümüze uygun olarak kapıdan baktıracağı ve bu sürecin de hafta sonundan itibaren başlayacağını paylaştı. bu arada wildloe, sukûnet içerisinde paylaştığın ve yazdığın yorumlar gerçekten forum için örnek oluşturacak olgunluk düzeyinde olup, bu ılımlı yaklaşımdan dolayı da ayrıca tebrik etmek isterim.

  • Zitat von wfc pid='91315' dateline='1393837314'

    Özgül menderes, twitter'da; mart ayının atasözümüze uygun olarak kapıdan baktıracağı ve bu sürecin de hafta sonundan itibaren başlayacağını paylaştı. bu arada wildloe, sukûnet içerisinde paylaştığın ve yazdığın yorumlar gerçekten forum için örnek oluşturacak olgunluk düzeyinde olup, bu ılımlı yaklaşımdan dolayı da ayrıca tebrik etmek isterim.


    Teşekkür ederim. 8 mart önemli bir tarih, keza AO uzun süredir bu tarihi işaret ediyor.

  • Çok büyük beklenti içine girmeyin, benim şahsi kanaatim "kışı hala bitirmediniz mi" diyenlere havabiliminin vereceği öyle veya böyle bir cevabı olacağını düşünüyordum. Hem de bir değil 2 kez bu cevabı verecek diye düşünüyorum. Mart ortasında kış koşullarının devam ettiğini zira kış mevsiminin Mart ayının 3. haftasına kadar takvimsel olarak devam ettiğini bazı kişilere hatırlatacağını söylüyorum. Kış koşulları demekle yerde yarım metre kar olacak beklentisine de girilmemesi gerektiğini her defasında hatırlatıyorum.

  • Nasıl ki 11 Aralık sistemi kışın takvimsel başlangıcı olan 21 Aralık'tan 10 gün önce eldiyse yine kışın takvimsel olarak bitiş tarihi olan 21 Mart'tan 10 gün sonra niye gelmesin?Nisan 1 sürprizi olabilir.
    (Şimdiden "Nisan biiir")


  • Merhabalar Herkese,
    Yukarıdaki çıktı dikkatimi çekti paylaşmak istedim. Avrupa üzerinde tam hakimiyet kurmuş bir Azor'u aylardır belki de bu kış Aralık'tan beri ilk kez bu kadar dominant görmektesiniz.

    Kuzey kutup dairesinin hemen güneyinde bulunan kuvvetli soğukları bir kompresör gibi güney enlemlere nasıl üflediğini yukarıdaki ve bundan sonraki 14 Mart çıktısında görebilmektesiniz.

    Eğer son çıktıdaki gibi yatay hale geçmeye başlamazsa bu kışını en sert sistemini alabiliriz. GFS belki bu güncellemesinde böyle bir marjinal çıktı sunabilir.
    Bilginize

  • 8 Mart'tan itibaren Trakya ve Marmara özelinde "uzun soluklu" kış şartları yaşamaya başlayacağız gibi görünüyor. Şu an bundan daha fazlasını söylemek doğru olmaz ama Azor söz konusu konumunu koruduğu sürece bir süre soğuklar tepemizde kalacak.

  • GFS öğle güncellemesinden önce yukarıdaki bölümde yazmış olduğum marjinal sinoptik görünümler sunuyor. 8 mart ile başlayan Azor'un konumuyla bağlantılı değişime başlayan hava koşullarını 14-15 Mart beklentimizle birleştirip özel birşeyler sunmuş. İhtiyatlı olmak gerektiğini düşünüyorum ancak Azor konumunu değiştirmezse olmaz diye bir şey yok. İlk hedef 8 Mart'a kadar beklenen senaryonun gerçekleşmesi ardından o tarihte yeniden önümüze bakarız.

  • Sistemin genelinde hakim rüzgarın Yıldız olacağı görünüyor en azından şimdilik ama değişim olabilir özellikle de 9-10 Mart'da giriş yapacak sistem karayel ile girebilir. Avrupa yakası 11-12 Mart'a kadar daha şanslı sonrası Anadolu yakası için daha iyi görünüyor yağış ve soğuma anlamında...

  • Zitat von wildleo1907 pid='91475' dateline='1393941841'

    Sistemin genelinde hakim rüzgarın Yıldız olacağı görünüyor en azından şimdilik ama değişim olabilir özellikle de 9-10 Mart'da giriş yapacak sistem karayel ile girebilir. Avrupa yakası 11-12 Mart'a kadar daha şanslı sonrası Anadolu yakası için daha iyi görünüyor yağış ve soğuma anlamında...


    Abi Afyon'da yağış iyi sayılır soğuk ta yeterli.Sence kar olur mu?

  • Zitat von wildleo1907 pid='91475' dateline='1393941841'

    Sistemin genelinde hakim rüzgarın Yıldız olacağı görünüyor en azından şimdilik ama değişim olabilir özellikle de 9-10 Mart'da giriş yapacak sistem karayel ile girebilir. Avrupa yakası 11-12 Mart'a kadar daha şanslı sonrası Anadolu yakası için daha iyi görünüyor yağış ve soğuma anlamında...


    Coğrafya dersinde öğrendiğim kadarıyla yıldız havayı aniden soğutup kar yağışı getiriyor.Karadeniz kara gömülebilir

  • Zitat von lazuri53 pid='91489' dateline='1393946322'


    Coğrafya dersinde öğrendiğim kadarıyla yıldız havayı aniden soğutup kar yağışı getiriyor.Karadeniz kara gömülebilir


    Yıldız en sevdiğim rüzgardır hem ani soğutma özelliği ile hemde Samsun açısından en çok yağış getiren yön olmasından dolayı :)