Ocağın Son 10 Günü

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Zitat von eumetsat_delisi pid='84033' dateline='1389864803'

    Üstteki resime göre Azor elinden geleni yapıyor gözüküyor.Ama Alaska'ya yerleşen devasa ve ezici yüksek basınç karşısında yapabilecegi bir şey yok gibi görünüyor.Bering boğazının güneyindeki alçak basınçlar Alaskada'ki yüksek basınca baskı yapıp kutup merkezine doğru sokması lazım.Oradanda Yuzni adasının batısından Ural dağlarının batısına bir soksa iş biter.Aşağıdaki resme göre yüksek basınç Yuzni adasının doğusundan dolayısı ile Ural dağlarının doğusundan Asya kıtasına girecek görüküyor.Bu durumda bize çok uzak kalıyor.Birde kuzey Asya kıtasındaki yüksek basınçlar uzun süredir çok dağınık ,parça parça ,güçsüz ve istikrarsız görünüyor.Bunlar 1 şubata kadar nasıl güçlenir bilmem.Olsun Ural'ların doğusuna yerleşecek güçlü bir yb,1 şubattan sonra Ural'ların batısında oluşabilecek yb ın doğuya yayılmasını engeller.Bize doğru gelir.Sizce?



    Öncelikle tam da Alaska değil aslında, Alaska'nın biraz doğusunda kalmış, 1040mb'lere dayanan bir yüksek basınç. Maalesef Pasifik'in doğusunda çok kuvvetli bir blokaj oluşturuyor. Omega'ları rahatlıkla görebilirsiniz. Bizim soğuklardan yararlanabilmemiz için öncelikle oradaki blokajın bozulması gerekiyor.
    372h'taki bir görüntü, çok takla atar aslında fakat blokajlar her zaman güvenilir ve kararlı oluşumlardır. Bu nedenle 372h da gerçeği az buçuk yansıtabilir, bunu diyagramlarda da görüyoruz zaten, son derece kararlı diyagramlarıız var. Kararsızlık ise Avrupa'nın batısında ve Amerika'nın doğu kesimlerinde gözleniyor. Siklonların etkisinde günler yaklaşıyor o bölgeler için, siklonlar her zaman kararsızdır siz de hak verirsiniz ki.
    Paylaştığınız haritada, Azor'un konumu son derece kötü. Grönland yüksek basıncıyla bir birleşme oluşumu göstermiş. Görüntüde, siklonlar da antisiklonlar da kuvvetli sayılır. Bu nedenle oluşan blokajlar da kuvvetli olur.
    Her neyse, şuana kadar biraz boş konuştum sanırım. Esas konuya gelelim.
    Azor elinden geleni yapıyor fakat bizim için hiçbir faydası olmayan bir hareket, yaptığı... İngiltere'nin doğusuna doğru şaha kalkması, bizim için garanti sistem vaad eder fakat o İzlanda üzerinden yükselerek Grönland'a çıkmış. Grönland civarında kuvvetli bir yüksek basınç bize pek yaramaz, tabii işin içinde Batı Avrupa'yı ele geçirmiş bir Azor veya kuvvetli Sibirya yüksek basıncı yoksa...
    Bu görüntüden iş çıkmaz. Kurcalamaya gerek yok. Oluşacak en iyi şey bol yağmur olur. İsterse Sibirya yüksek basıncı oluşsun, İskandinavya'ya hareket etsin, o görüntüde Orta Avrupa'daki siklonlar gereği soğuk oralara akar, biz, 1 şubat 2012 tarihinden sonra yaşadığımız acı günleri yaşarız.
    Bizim için tablonun olumluya dönmesinin tek yolu Azzor'un daha erken ve daha doğudan kuzeye çıkması, sonra herşey zincirleme birşekilde tamamlanır zaten
    Ne yazık ki, bugün 24 ocak için umudumu iyice yitirmiş bulunmaktayım. Azor'un alacağı konum tam olarak şimdiden kestirilemediği için belki aysonu birşeyler olur demekle yetineceğim. Fakat birçok tahmin, Azor'un aysonunda alacağu konumun, paylaştığınız haritadaki gibi olacağını söylüyor. Yanılmalarını bekleyeceğiz. Yanılmazlarsa, şubatın ilk haftası da kuvvetli bir blocking'e kurban gider ve Avrupa'nın, 980mb'lik siklonlardan temizlenmesini bekleriz


  • Ters duran omegalar ilğimi çekti. Hakikaten her 2 omeganında içi kutup merkezine bakıyor.Azor ile Grönland yüksek basıncının birleşmesi de ilğinç.

  • Bakın Pasifik te ve orta Atlantik te bulunan yüksekler kararlı tereyağından kıl çıkarma mak lazım en iyi ihtimal soğuk hava bizim için ay sonu Şubat başı ama oda zora giriyor abd de soğuklar 25 - 26 ya kada gider azor un güçlenmesine ihtimali yok 15 gün içinde dış kaynaklı veriler abd deki soğuklar in Şubat ortasına kadar süreceğini söylüyor ama ay sonu Şubat başından ümidim var hala hayırlısı allahtan

  • Sabah diyagramlarına bakarak "Son bir umut" diyorum sadece. Kontrol ve ana çıktıya göre çoğu senaryo daha sıcak tarafı seçmiş durumda. 4 senaryo ise 0'ın altına inmiş, bir tanesi -8'lemiş.
    Her ne kadar ihtimal çok düşük de olsa, sadece bu yıl çok yaşadığımız son dakika değişimlerinin hatrına, beklemeye devam ediyorum.
    Hiç olmazsa, yağmur geliyor. Ama görüntü değişmezse uzun bir süre, Avrupa'nın, siklonlardan kurtulmasını beklememiz gerekecek soğuk için

  • arkadaslar amerikada kuvvetli bir blokaj var. o blokaj zayiflamadan buraya ekmek yok.sistem beklemek hayalperesliktir. eger sistem bekliyorsaniz.subat ilk haftasini bekleyin.çünkü ay sonu bolkaj zayiflama egilimine giriyor.kisaca modellerde güzel görüntüler görmek istiyorsaniz. gelecek hafta ortasindan sonra bakin.

  • Zitat von eumetsat_delisi pid='84262' dateline='1389980436'


    ????




    ????????



    :hfyeni (18):



    Her neyse, şaka bir yana, İstanbul'a kar mar yok, ama dağılmayın, yağmurları buradan konuşacağız :hfyeni (18):

    Einmal editiert, zuletzt von FRMHFHF ()


  • MGM 25'ine kar vermiş trakyaya :)

  • Bir hafta çabaladım, herkes sistemin peşini bırakmışken ben destekledim. Fakat maalesef, dayanıksızlığımın kurbanı olacağa benziyorum :D
    Bundan sonra hiçbir davamdan dönmem, böyle biline :D GFS de görürse, sistemi tekrar ilan ederim, değerlendirmelere başlarım.
    Yine de kuşkulu yaklaşın. İkinci bir 13 ocak faciası olursa, hüsrana uğramayın ;)

  • Ocağın son 10 günü için önümüzde 2 seçenek var. Ya ECMWF 12Z'deki gibi, Orta Akdeniz'de bir siklon oluşmayacak, soğuklar bize rahatça akacak, siklon, Doğu Akdeniz'de tepki olarak oluşacak, ya da GFS 00Z'deki gibi siklon 995mb'ler ile gelecek ve uzun bir aranın ardından coğrafyamızda 995mb'nin etkilerine tanıklık edeceğiz.
    Alçak basıncın değerinin daha da derinleşme ihtimali var. Yağışta ocak ortalamalarına yaklaştırabilme hatta, geçirebilme ihtimaline sahip bir siklon.

  • Zitat von Siberianist pid='85057' dateline='1390195622'

    Ocağın son 10 günü için önümüzde 2 seçenek var. Ya ECMWF 12Z'deki gibi, Orta Akdeniz'de bir siklon oluşmayacak, soğuklar bize rahatça akacak, siklon, Doğu Akdeniz'de tepki olarak oluşacak, ya da GFS 00Z'deki gibi siklon 995mb'ler ile gelecek ve uzun bir aranın ardından coğrafyamızda 995mb'nin etkilerine tanıklık edeceğiz.
    Alçak basıncın değerinin daha da derinleşme ihtimali var. Yağışta ocak ortalamalarına yaklaştırabilme hatta, geçirebilme ihtimaline sahip bir siklon.


    özellikle sizin görüşlerini takip ediyorum gerçekten gerçekçi oluyor sizinki o yüzden bu dediğiniz sistem nereleri daha çok etkiler Allahın izniyle ayın 27 28 gibi niğde ulukışla ilçesinde olacam iç anadolunun güneyi için tahmin istiyorum


  • özellikle sizin görüşlerini takip ediyorum gerçekten gerçekçi oluyor sizinki o yüzden bu dediğiniz sistem nereleri daha çok etkiler Allahın izniyle ayın 27 28 gibi niğde ulukışla ilçesinde olacam iç anadolunun güneyi için tahmin istiyorum


    Bol bol yağış alırsınız, kar olur mu belli olmaz, önümüzdeki günlerde mtabakat oluşunca bakarız ;)
    Bu arada ECMWF gerçekleşirse, şubat efsane olur :D

  • Dün de söyledim bu sistem gelemez bi önemli hususta amerikada soğuklar ay sonu 850 hPa da -30 lar giriyor amerikaya gerçi Pasifik teki blokaj o tarihlerde bozuluyor ama ayin son günleri Şubat başı bir sistem inmesi lazim yoksa işimiz yaş bi başka mesele amerikada soğuk hava dalgaları Şubat ortalarına kadar gidebilir suda var amerika soğukta kaldığı zaman bizimde soğuk tarafta kaldigimiz olmus geçmişte az da olsa ama bizim atmosferde cacık yok ne azor istenilen gibi nede Sibirya hayırlı si olsun

  • Abd ile biizm coğrafyamızın; aynı patern de kaldığı zamanlar fazlasıyla vardır.Yani illa abd soğuk olacak türkiye sıcak;olacak yada türkiye soğuk olacak da abd ılık diye; ne bir kavram nede bir kanun var.ölese abd soğuksa türkiyede pekala soğuk ve karlı olabilir.Sadece aşırı...yani buzul soğukları olması noktasının...bir şeylere tetikleme yapması durumu var. oda atlantiğin sıcak.ılık havasının avrupaya püskürtülmesi dir.ama ...bu günlerde ve takibindeki zamanlarda;geçtiğimiz günlerdeki kadar olağanüstü soğuk yok abd de.-80 lere varan.! bir durum yok .. normal ve belki biraz üzerinde sert kış koşulları var hepsi bu.

    Einmal editiert, zuletzt von ozaN37 ()

  • Her türlü yagis çok olacak Akdeniz' de siklon olusmasi asiri yagmurlar eemek olusmamasi soguk ve kar yagisi demek ama yagis daha az ben arada kaldim geçen sene subata çok ümit baglayip hüsran olmustu. Simdi siklonu tercih edop subatta kar görürüz desem yine hüsran olabilir basinç yerlesimleri çok ters bize .