Ocağın Son 10 Günü

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • beyler sabah cem radyoda cumartesi gecesi havaların soğuyacağını pazar ve pazartesinin kar yağişli olduğunu söylediler istanbul avrupa yakasına

  • Ülkemizi yarından itibaren etkilemeye başlayacak olan alçak basıncın merkez değeri 995'lere kadar gerilemiş olacak.




    Yağışlar batı ve güney kesimlerde etkisini hayli hissettirecek, barajlar bir nebze de olsa rahatlayacak.


    [youtube]5YndfiN-feQ[/youtube]


    Aynı zamanda radarda da şenlik olacak. Özellikle yarın sabah saatlerinde Trakya üzerinde kırmızı tonlarda kütleler görebileceğiz, bu kütleler zamanla İstanbul'un batı kesimlerine ve merkezine de uğrayacaklar.


    Aşağıdaki radar beklentisi haritasındaki dBZ değerlerini, MGM radarında yaklaşık olarak bu skala üzerinde göreceksiniz. Kütle beklentilerinizi ona göre ayarlayabilirsiniz.


    [/img]


    [youtube]S6yLlWfF5jY[/youtube]


    Şuanki görünüme göre, ayın 27'sine kadar ülkemizin batı kesimlerinin alacağı toplam yağış aşağıda gösterilmiş durumda.



    Görüldüğü üzere Ege ve Akdeniz kıyılarında toplam yağışın 200-300mm'ye ulaşabilme kapasitesi var. Sel, su baskınları, o bölgelerde lokal şekilde gerçekleşebilir.


    Aslında WRF'nin sadece 24h içerisindeki tahminlerini dikkate almak en mantıklısı fakat genel bir tahmin yapmak istedim ve paylaştım. Yarın ve sonraki günler, 24h'lık değerlendirmeler yapacağım ki, WRF ilk 24h içerisinde gerçekten hayli başarılı.

  • 29 Ocak'ta gelmesi muhtemel sistemden çok ümitliyim.Bekleyip göreceğiz.


    31 ocak 1 şubat civarına bir öteleme yaşayabilir o sistem AO-NAO'ya göre. Şahsen 27 ocak gelecek olan sistemle hayli benzer özellikler içereceğini düşünüyorum. Belki İstanbul havada da olsa birşeyler alır, fazlası olmaz

  • [size=5]24 Saatlik değerlendirme...[/size]



    [size=1]Ülkemizin batı kesimlerini etkilemeye başlayan alçak basınç, tüm hızıyla batıya kaymaya ve bizi iyiden iyiye etkilemeye devam ediyor.
    [/size]



    [size=2]
    [/size]



    [size=1]Öncü cephe yağışları, WRF'nin beklentisiyle kusursuz eşleşiyor. Muğla civarlarında ise beklenenin daha üzerinde ölçülen yağışlar mevcut[/size]



    [size=2]
    [/size]



    [size=2]
    [/size]



    [size=1]Önümüzdeki 24 saat içerisinde, yağışlar ülkenin batı ve güney kesimlerini etkilemeye devam edecek. Gün içerisinde alçak basınç alanı doğu bölgelere de kollarını uzatacak ve kar koşulları sağlanan bölgelerimizde kuvvetli kar yağışları görülecek. Önümüzdeki günlerde, Doğu bölgelerimizden bol bol köy yolları kardan kapandı haberleri almamız kuvvetle ihtimal dahilinde.
    [/size]





    [size=1]Özellikle Muğla, Antalya, Hatay, Adana gibi bölgelerimizde yağışlar fazlasıyla etkili olacak. Muğla'da şuan gözlenmekte olan yağışlar cephenin ilerlemesi ile birlikte Antalya'ya ulaşacak ve gücünü kaybetmeden ağır bir şekilde doğuya doğru ilerlemeye devam edecek. Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde ikamet edenlerin özellikle dikkatli olması gerekiyor.
    [/size]



    [size=2] [/size]



    [size=2]
    [/size]





    [size=2]
    [/size]



    [size=2]
    [/size]



    [size=1]Ayrıca şuanda gözlenen yağışlardan çok daha kuvvetli olan ikinci dalga, Kıyı Ege ve Akdeniz'i yarın sabah saatlerinde vuracak gibi duruyor.
    [/size]



    [size=2]
    [/size]



    [size=2]
    [/size]



    [size=1]Bunlara ek olarak, eğer WRF modelinin 00Z'deki beklentisi doğru çıkarsa, Muğla'nın bazı kıyı bölgelerinde toplam yağış 3 gün sonunda 300mm'yi zorlayabilir ve hatta geçebilir[/size]



    Einmal editiert, zuletzt von FRMHFHF ()

  • Karadeniz özledigi yagislara ne zaman kavusur güneye yagmur daha çok.lazim ancak subat ve martta istenen yagmurlar alinmazsa mayis zaten kurak geçiyor buralarda hazirana kadar isimiz zor :(

  • Zitat von Gray Cities pid='86452' dateline='1390649255'

    Karadeniz özledigi yagislara ne zaman kavusur güneye yagmur daha çok.lazim ancak subat ve martta istenen yagmurlar alinmazsa mayis zaten kurak geçiyor buralarda hazirana kadar isimiz zor. :(


    Çarşamba ve Perşembe yağış var bir nebzede olsa.

  • Alttaki haritadaki kısa okla gösterdiğim yüksek basınç merkezini 15 gündür takip ediyorum.Haritadaki kısa ok weatheronline nın +372. saat için öngördüğü yeri göstermektedir.Bolşevik adalarının oradan geçerken uğradığı mayoz bölünme haricinde hiçte dejenere olmadan uzun okla gösterdiğim yolu izleyerek Barents denizi üzerinden kuzey-doğu Avrupaya giriş yapmış bulunmaktadır.Meteoroloji adına ilğinç bir olay.Gelecekteki 2-3 gün boyunca Karadenize yaklaşacağı öngörülüyor.Bering boğazının hemen kuzeyindeki yerinden 15 günlükk seyahatten sonra gelen bu ziyaretçiye sayğı göstermeliyiz.Takibe devam.Ne halt karıştırmaya geldi bu.Amacı ne?Ne gbi sistemlerde nasıl parmağı olacak.Takibe devam.

  • Siber,
    http://earth.nullschool.net/#c…ographic=18.29,45.99,3000
    adresindeki Alp dağlarındaki rüzğar hareketini nasıl yorumlarsınız?Yani Alp dağlarının güneyideki 1000 hpa daki kuzey-güney gönlü rüzgarlar örneğin 850 hpa daki güney-kuzey doğrultulu iken Alp'lerin engellemesi ile karşılaşıp yere dik vaziyette inerek 180 derece dönerek kuzey-güney doğrultuya mı geçiyor?Nasıl yorumlayacağız.Kusura bakmayın karşık oldu , bilmem anlatabildim mi?

  • Alp dağlarıyla rüzgar yönünün şuan için pek de bir bağlantısının olduğunu göremedim ben. Evet, Alplerin bulunduğu yerlerde rüzgar yok denecek kadar az ki zaten bu yükseltinen kaynaklanmakta, Alplerin kuzey yamaçlarındaki ve güney yamaçlarındaki rüzgar yönleri de farklı fakat bu farkı oluşturan şey İngiltere'deki ve Adriyatik'teki alçak basınçların konumları gibi duruyor.



    Görüldüğü üzere iki alçak basıncın nisbeten birbirlerinden ayrıldığı, daha doğrusu sahip oldukları izobarların en yakın olduğu yer Alplere denk geliyor. İki alçak basıncın ortak izobarı 1005, basınç derinleştikçe ayrılıyorlar birbirlerinden, konumları da birbirlerinden farklı olduğu için izobar ayrılış yerlerinde rüzgar zıtlıkları oluşuyor.



    İki yan yana bulunan siklonun ortak olmayan izobarları, rüzgar zıtlığı oluşturacaktır elbet ki şuan yaşanan durum da bunun örneği gibi duruyor.
    Mesela 1005mb yani iki alçak basıncın ortak izobarını rüzgar haritasında yaklaşık olarak göstereyim;



    Bir rüzgar zıtlığı yok, çünkü bu o iki siklonu bir siklonmuş gibi çevreleyen bir izobar çizgisi.



    Tüm bunlara ek olarak, o iki alçak basıncın ayrıldığı yerin Alpler üzerine denk gelmesi tesadüf olmayabilir tabii. Hava olaylarına topografik özelliklerin de etki ettiğini biliyoruz. Fakat Alplerin bu izobar ayrılışında bir etkisi var mı pek bir fikrim yok açıkçası.

  • Yarın İstanbul'da lodos hızı ortalama 60-70kmh arasında değişecekken, hamleler ile bu değerler 100-90kmh arasına çıkacaktır. Düzlük kesimlerde ve güney kıyılarda daha yüksek değerler de ölçülebilir.
    Oraj aktivitesi bakımından zayıf bir sistem olsa da birkaç şimşek yakalama şansınız var İstanbul'da. Fırtına kütleleleri hayli yaygın olacak, düşmesi beklenen yağış ise 20-30mm arası

    Einmal editiert, zuletzt von FRMHFHF ()