Kışın kalan kısmı hakkında genel bilgi (2014)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hemen hemen her kış efsane sistemler aldığımız tarihlerde sistem belirdi.Haftasonu konuyu açacağım.

  • Aşağıdaki resim stratosfer sıcaklığı.Sıcaklık yaklaşık -90 dereceye kadar düşmüş.Sıcaklık stratosferde düşerken kutup bölgesinde ısınma ,Stratosferde ısınma başlayınca kutup bölgeside soğumaya başlar.Uzun vadede modellerde kutupta ve batı sibiryada soğukların arttığını görüyoruz ve stratosferde de ısınma başladı.Yani ok yaydan çıktı geliyor inşallah..


  • Bu aksam kisin kalani ile ilgili aciklamam olacak.pekte iyi haberler degil.tavsiyem kisi kafanizda bitirmeniz.gelirse surpriz olur sizin icin.gelmezsede fazla uzulmezsiniz..

  • Takip edenler bilir ; Kış tahminimde sıradışı bir Aralık olabilir demiştim, Ocak ayı ise ılık, Şubat ve Mart sert gözüküyor demiştim.Aralık ayında süper denebilecek bir sistem aldık.Son 12 yılın en sert Aralık ayı sistemiydi.Ocak ılık geçiyor.Buraya kadar tamam.


    Kötü olan kısmı son güncellenen mevsimlik tahminlere göre bu döngünün devam edeceği yönünde.Soğuklar Doğu Amerika'ya akmaya devam edecek.Türkiye'de sisli,puslu,kurak günlere devam edeceğimiz yönünde.Atlantik'te bitmek bilmeyen alçak basınçlar yüzünden Azor güçlenemiyor.İngiltere ve çevresine sürekli Atlantik'ten kopan alçak basınçlar giriş yapıyor Azor ise bir türlü o bölgeyi ele geçiremiyor.Ayrıca kıta içinde bulunan yüksek basınçta bir türlü güçlenip batıya blok çekemiyor.Yani 2012 kışındaki gibi kıta içine giren alçak basınçlara engel olamıyor.Kıta içine giren alçak basınçlarda saatin tersi yönündeki dönüş hareketiyle kıtaya okyanusun sıcak havasını yolluyor.O yüzden sadece biz değil hemen hemen bütün Avrupa'da havalar ılıman gidiyor.Farkettiyseniz Avrupa'dan karakış haberleride gelmiyor.Onların bizden tek farkı yağışlı gün sayısının bizden fazla olması.Orta Akdenizden gelen alçak basınçlarda Türkiye'ye giremiyor.Ege ve Akdeniz kıyılarında eriyor.Buna benzer görüntü 2006 kışında olmuştu ama ozaman Sibirya y.b vardı.Sibirya y.b sistemleri Türkiye'ye sokmuyordu.Yani o kışa benzetemeyiz.Şuan elimizde hemen hemen hiçbir şey yok.Kuzeyde adam gibi soğuma yok.Adam gibi güçlü bir dikine uzanan Azor yok.Adam gibi bir Sibirya yok.Bunlar olmayınca sistem garibi Türkiye'm doğu dışında nasıl kar alsın ?


    Şimdiye kadar ne gördüysem onu söyledim.Bildiğimizde oldu yanıldığımızda.Şimdide ne görüyorsam onu söylüyorum.Ocak ayını 2 gün önce kapattım ben.Şubat ayının ilk 10 gününden de birşey çıkacağını pek düşünmüyorum.Şubatın geri kalanından ve Mart ayından da umutlu değilim.Kimseyede şimdiye kadar inanmadığım birşey için umut vermedim şimdide vermem.Başkaları gibi reyting peşinde koşan biride değilim.Öyle bir niyetim olsa Şubat ayı 1985 gibi olacak,kışın geri kalan kısmı çok sert olacak , Mart ayında 1987 olacak vs. derdim.Açık ve net konuşuyorum.Ben kışı kafamda bitirmeye başladım.Sizede tavsiye ederim.Kış bitene kadar sistem gelmezse çokta fazla üzülmeyiz.Çünkü beklentimiz minumum düzeyde olacak.Gelirse de beklentimiz olmadığı için sürpriz olur yine seviniriz.


    Genel olarak beklentim bu şekildedir.Olaki değişim olursa yine söylerim.Belkide Şubatta mucize olacak ve sistem üstüne sistem alacağız.Böyle bir tablo ortaya çıktığında yine buradan haber veririm.Kaderede ne varsa onu yaşayacağız.Ben ki Nisan ayına kadar kar kovalayan biriyim.Kimine göre karamsarda gelebilirim.Ama doğruları yazmakta boynumun borcudur.

    Einmal editiert, zuletzt von Hava_Forum ()

  • Baharda patlayacak her şey :D bütün meyveler,çiçekler yanacak seller,su baskınlarıolacak ahada buraya yazıyorum :)

  • Semih ustadan harika bir yazı -beklemeyelim durum pek iç açıcı değil gelirse sürpriz olsun. Tam düşüncelerimi yazmışsın, ben ki kar manyağıyım, board manyağıyım erken rezervasyonla uludağa 18-19-20 Ocak rez. yaptırdım, parasınıda ödedim ve kar yok ve üzülmüyorum alıştım artık bu kışa :) Uludağ için hafta sonu tahmininiz nedir acaba ?

  • Açık yurekliliğin ve yorumun için teşekkürler Semih. Bunca yıl seni takip etmememin en temel sebebi de bu. Bilimsel açıklayıp, afaki konuşmuyorsun. Evet kar delisiyiz hepimiz. Yağsın diye geceler boyu bekledik. Beni endişelendiren artık kar değil yağmurun bile yağmayısı. Bunun bedelini yaz mevsiminde kuraklık, ürün alamama ve en acısı da orman yangınları olarak ödemek. Hakkımıza hayırlısı neyse o olsun.
    Sevgiler

  • Zitat von UgurAtess pid='83694' dateline='1389697750'

    Semih ustadan harika bir yazı -beklemeyelim durum pek iç açıcı değil gelirse sürpriz olsun. Tam düşüncelerimi yazmışsın, ben ki kar manyağıyım, board manyağıyım erken rezervasyonla uludağa 18-19-20 Ocak rez. yaptırdım, parasınıda ödedim ve kar yok ve üzülmüyorum alıştım artık bu kışa :) Uludağ için hafta sonu tahmininiz nedir acaba ?


    Kotu.keske bir sonraki haftaya yaptirsaydin rezervi.ertelet bence.

  • Rica ederim mukaddrr hanim.arti parantez yapayim.yagis aysonuna dogru baslayacak.subat yagis acisindan daha iyi gececek ocaga gore.ama yeterli olmaz kanimca.cunku subatta her hafta 100 kg civari yagis dusmesi lazimki dengeleyebilelim.oda zor tabi..

  • arkadaslar yani simdiden kisi bitirmek ne akla ne mantiga sigar.gelelim genel gidisat muhtenelen sibiryada giderek kuvvetlenmeye basliylor. gfs de isareti çakti yani 20 sinden itibaren izlanda gücü azaliyor sibirya gücü artiyor sibirya zamanla avrupa iclerine sokulacak gibi gözüküyor.hiç birsey sonsuz degil hersey sonludur. siz bu duruma kendinizi fazla kaptirdiniz. polar vortex amerikadan yavas yavas cekilmeye basliyor 25 den sonra ciddi soguklar gelebilir.karamsarliga gerek yok. üstadin dedigi gibi umutvar olunuz.selam ve dua ile.