Bulutlar Nasıl Bir Havanın Habercisidir

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bulutlar nasıl havanın habercisidir


    Bunları öğrendikten sonra gerçekten sistemlerin giriş yaptığını anlayabiliceğiz


    Altocumulus



    Altocümülüs: Bazı kısımları koyu, grimsi beyaz renklidir. Gruplar halinde görünürler. Eğer ılık ve rutubetli bir sabah görünürlerse, öğleden sonra yağmur ve gök gürültüsüne hazır olun.




    Altostarus


    Altostratüs: Tüm gökyüzünü kaplayabilen gri veya mavimsi renktedir. Güneş ve ayın ışığını gösterir. Genellikle uzun sürekli kar veya yağmur getiren fırtına öncesi bulutlarıdır.



    Sirrokümülüs



    Sirrokümülüs: Genellikle uzun ve sıralar halinde görünen, yuvarlak, küçük kümelerdir. Beyaz ya da grimsi olabilirler. Genelde kışın görünürler ve soğuk fakat sakin havayı işaret ederler.




    Sirrostarüs



    Sirrostratüs: Tüm gökyüzünü kaplayan ince bir tabaka gibi görünen bulutlardır. Ay ve güneş ışınlarını geçirirler. Genellikle yağmur veya kar fırtınasından 12-24 saat önce görünürler.




    Sirus



    Sirüs: İnce uzun buz zerreciklerinden oluşur. Genellikle beyazdır. Rüzgarla hareket ederler. Bu nedenle hava değişiminin ne yönde olacağına işaret ederler. Sirüslerin görülmesi havanın 24 saat için iyi olacağını gösterir.




    Kümülonimbüs



    Kümülonimbüs: Sağanak halinde yağan yağmur, kar ve de şimşek veya yıldırım meydana getirirler. Yüksek rüzgarlar, üst kısımlarını düzleştirdiği için çekice benzerler.




    Kümülüs



    Kümülüs: Bu küçük ve şişman bulutlar iyi hava işaretidir. Ancak dikey gelişmeleri ve koyu renk olmaları kümülonimbüse dönmekte olduğunu gösterir.




    Nimbostratüs



    Nimbostratüs: Koyu gri renklilerdir. Engebeli bir görünüşleri vardır. Yağmur veya kar getiren bulutlardır.




    Stratus


    Stratus: Genelde tüm gökyüzünü kaplayan gri renkli bulutlardır. Hafif sis ve çiğ getirirler.



    Değişen havayı önceden kestirmek için yukarıdakilere ek olarak;



    - Koyu mavi gökyüzü varsa, güneş doğarken parlak ve hafif sisliyse, akşam gökkuşağı görünmüşse ve güneş/ay çevresinde büyük hale varsa iyi hava,


    - Güneş doğarken gökyüzü kırmızı ise, gökkuşağı sabah görünmüşse ve ay etrafında küçük hale görülüyorsa yağmurlu hava,


    - Hava sisli ise durgun hava,


    - Güneş doğarken kırmızı görünmüşse ve batarken gökyüzü kırmızı görünmüşse rüzgarlı hava,


    - Güneşin soluk ve dumanlı olması, bulutların aşırı beyaz olması ve güneş/ay etrafında yay olması fırtınayı haber verir.

  • Konu için teşekkürler

    ________________________________________________________________
    Körfez,Kocaeli 74 metre Hf@izmit
    ________________________________________________________________

    Einmal editiert, zuletzt von tunahan_41 ()

  • Nimbostratüs tipi bulutlar var ama dün akşam çok yağmur yağmasına rağmen Altocümülüs belirtileri var hava çok nemli ve bunaltıcı

  • çanakkalede küçüklü büyüklü kümülüsler gözlenmekte


    arkadaşlar bu konu çok sadışı kalmasın sistemlerin geldiğini bu konudan anlayabileceğimizden konu safdışı olmasın sistem geldiği anda yada sistemden 1 gün önceki bulutların durumunu aktaralım

  • 18.10.2012 de Avustralya da gözlemlenmiş ben içeriğini yeni öğrendim ve sizlerle paylaşmak istedim aslında bu konuda paylasmamin sebebi bulut şeklinde daha çok siyah is veya kirli duman dediğimiz hızlı hareketinde alev yaratan bir maddeyle oluşur alev hortumu gerçek anlamda herşeyi yakıp geçiyor normal hortumdan daha güçlü ama daha incedir