Oraj Nedir/Nasıl Oluşur?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Orajın çıkışı bazı arkadaşlarımıza göre şimşek çakışmasından ibaret zannediliyor,halbuki orajın o bildiğiniz şimşekle hiç bir alakası yok niye mi açıklayayım?eğer o gün havada yüksek oranda bir kararsızlık meydana gelirse bir de üstüne ilaveten aşırı nemde gelirse işte bu havada şiddetli orajların oluşmasına sebep olur, bu arada bende size tam olarak oraj nedir araştırdım ve bir kaynak buldum buyrun okuyun ona görede mümkünse hepinizden yorum yapmanızı bekliyorum..


    ORAJ:
    Oraj ya da gök gürültülü fırtına, çoğunlukla şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir hava olayı. Meteorolojide İngilizce thunderstorm kavramından oluşturulmuş TSkısaltması ile gösterilir.
    Oraja kümülonimbüs bulutları neden olur. Genellikle güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağmur eşlik eder. Bazı durumlarda kar veya dolunun da eşlik ettiği görülebilir. Yağışsız orajlarda ise hiç yağış görülmez. Doluya sebep olanlar dolu fırtınası olarak da adlandırılır. Şiddetli orajlar dönebilir. Bunlar süper hücre olarak adlandırılır.



    Oluşumu:


    Oraj oluşması için gerekli olan şartlar şunlardır:

    • Yoğun kararsızlık
    • Yüksek nem oranı
    • Tetikleyici (katalizör):
      • Hava kütlesini yukarı zorlayan bir cephe
      • Hava kütlesini yukarı zorlayan bir dağ
      • Yeryüzü ile temastaki havanın iyice ısınması
      • Kutupsal (polar) bir hava kütlesinin düşük enlemlere doğru hareket ederken ısınması
      • Konversiyon


    Kaynak:vikipedia


    karsever ugur

    Kocaeli Mekan 41




    İstanbul Memleket 34



    Yaza veda ediyoruz sonbahara merhaba şimdiden..



    karsever ugur

    Einmal editiert, zuletzt von karsever ugur ()

  • Oraj oluşması için yoğun karasızlık şarttır.Eğer bulut tabanı yere yakınsa bol yağışlı,değilse az yağışlı gökgürültülü yağışlar olur.

  • Bu yıl 1 kere yaşadım.Müthiş bir rüzgar.Müthiş kap kara bulutlar ardından gök gürültüsü şimşek yıldırım yağmur dolu şiddetli yağmur 5 saatte 30 kg.. :D

  • Geçen sen 6 Haziran' da çarsida doluya yakalanmistim hatta video çektim yaklasik 10 kisi bir apartmana gizlenmistik :D

  • Uğur abi öncelikle yararlı konuların için teşekkürler. Bu konularının devamını bekliyorum.
    Bende geçen hafta yoğun oraj yaşadım. Dolu-Toz-Fırtına-Rüzgar ne ararsan vardı. Süper ama ürkütücü bir havaydı. :D


  • Ülkemizde orajlı gün sayısının en yüksek olduğu yerler Kars, Muğla, Alanya, İskenderun ve Adana'dır.


    Burada sadece 2001 yılı diyor.

    Dediler ki “Gözden ırak olan gönülden de ırak olur”
    Dedim ki “Gönüle giren gözden ırak olsa ne olur.”

    MEVLANA

  • Bu da 1971-2000 yılları arası verilerine göre orajlı gün sayısı haritası ve muhtemelen bu tabloya göre oluşturulmuş bir tablo. Orajlı gün sayısında Adana'nın Kozan ilçesi birinci sırada yer alıyor. Kozan'ı sırasıyla Alanya, Antalya, Kars ve Muğla takip ediyor. Ama tabi bu 1971-2000 yılları arasına ait veriler. 2001 yılı da yukarıda yer alıyor. 2002 yılı ve sonrasına ait verileri gösteren bir harita bulamadım maalesef :(.

  • Atmosferin üzt katmanında olaşan yıldırım, büyük enerjiyle yüklü bir meteorolojik olay. Aynı zamanda ‘dev cereyan’ olarak da adlandırılıyor ve genellikle atmosfer katmanlarından biri olan iyonosferde görülüyor.


    Çok farklı bir olay


    Bilinen yıldırımlarla karşılaştırıldığında 'dev yıldırımlar çok daha büyük ve inanılmaz hızlı. Bunun nedeniyse iyonosfer ve bulutlar arasındaki ince hava katmanının çıkan enerjiye daha az direnç göstermesi.


    ABD’nin Duke Üniversite’si uzmanlarından Steven Cummer yaptığı açıklamada “Dolunaya ve sisli hava şartlarına rağmen, bu nadir görülen yıldırımı net bir şekilde yakalamayı başardık.” dedi.


    Üniversitede araştırılacak


    ‘Dev cereyan’ ilk olarak 1989 yılında tesadüfen kameralara yakalanmış, en son fotoğraf ise 2001 yılında çekilebilmişti.


    Duke Üniversite’sinin kaydettiği birkaç saniyelik görüntü ve manyetik alan ölçümleri, bu ender rastlanan olayın neden ve nasıl oluştuğunun açıklanmasında önemli bir rol oynayacak.


    Fırtınalı zamanlarda bulutların üzerine çıkan bu akım, kırmızı ve ya mavi renkte olup denizanasının kollarına benzer bir şekil alabiliyor.


    NASA'nın kayıtlarında, iyonosferde oluşan fırtına ve biriken enerji. "Ters şimşek" yerden yukarıya doğru enerji boşalması olarak niteleniyor.