Geçici Yaz Gidiyor Kış Geri Geliyor...

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ARKADAŞLAR BEKLENEN SOĞUK ZAYIF KALDI VE DOĞU YA KAYACAK YADA HİÇ KAYMAYA DA BİLİR BUNU BEKLEMEK HATA OLDU DİYEBİLİRİZ YÜKSEKLER İYİ KAR ALACAK KAYAK MERKEZLERİ İÇ VE DOĞU İÇİNE GİREN MERKEZLER 50-70 CM KAR ALABİLECEK BİR KONUMDA OLABİLİR ORAJLARDA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI KIŞ MERKEZLERDE BİTTİ DİYEBİLİRİZ ANİ ISIMA VE SOĞUMA İLE DOLU YAĞIŞLARI BOLCA GÖRÜLEBİLİR VE ZAMAN ZAMAN SULU KAR YAĞIŞLARI DA OLABİLİR NİSAN DA DAHİL AMA KISACA VE BAHAR GELİYOR SEVİNİN HAVALAR ISINACAK BOL BOL ORAJLAR OLACAK GÖK GÜRÜLTÜSÜ DUYACAĞIZ KORKMAYANLAR İÇİN KAR DIŞINDA 2. GÜZEL OLAN OLAYLAR GELECEK ŞEMSİYESİZ ÇIKMAYIN... :D

  • Son olasıklara bakıcam bende kendıme gore son mart tahmınımı yapıyım kar var mı olsada artık sanırım bır surecden gecdık gorduk kı bol tartısma ıcınde gecdı
    gok gurultusu ve gok kusagı bızlerı beklıyor
    dolu yagısında ınslah tarımsal yerlerde hasar acmaz dıleklerımle merhaba bahar dıye bılırız .

  • Bu bahar tam tadinda olacak sadece yagislarin siddeti biraz fazla olacak gibi. Karadeniz' de bahar óncesi gózlemledigim 2 olay var, bunlarin 1. si karadeniz kiyilarinda górûlen mart sisi. 2. si aksam üzeri karayeli, mart sisi górûldù aksam ùstû karayeli bugûnùn disinda 2 gûn görúndú aslinda bu rûzgarlar 1 hafta boyunca her aksam ûzeri górûlûr ama nisanda yada mayisin basinda o yúzden daha var. Netice olarak bu 2 olayin gerçeklestigi zamanlar baharin tadindan yenmez...

  • Bugün öğleden sonra aksaray, sivas arasında çok kuvvetli rüzgâr olacak. Hızı saatte aşağı seviyelerde 8-9 kuvvet. 72-80 km arası. Yukarı seviyelerde yer yer 150-200 km arası olacak.

    Bunu şöyle düşünün henüz akdeniz'in sıcaklığı 15-16 derece arasında. Bizim Türkiyede 850 hpa 20,21 derece İç bölgelerde. Bunu indirgenmiş sıcaklığa çevirirseniz 1416 metredeki 21 derece deniz seviyesinde 28 derece oluyor.
    Böylece akdenizde libya çölünün tozuyla hava ağırlaşıyor. Neden çöl sıcakken rüzgâr akdenize doğru esiyor diye sormayın, bu tamamen Dünya'nın corolis kuvvetinden kaynaklanıyor. Dönenceler'de genelde hava parselleri alçalır. Yani ağır hava vardır. Bu ağır hava akdenizin nemli sularinı geçerken dahada ağırlaştı ve daha hafif ve ısınmaya bağlı genleşme'nin olduğu iç kesimlere bir vakum gibi bu rüzgarları taşıyor.


    Biliyorsunuz rüzgâr dediğimız olay, ağır hava parselinin, hafif ve genleşik havanın üstüne baskı yaparak hacimsell olarak onun içine akması olayıdır. Dünya'nın savurması ne kadar kuvvetli olursa, rüzgâr o kadar kuvvetli olur.


    Dünya'nın dönüşü saniyede 1000 km'den hızlıdır, hiçbirşey yapmadan bu hızın uyguladığı merkezkaç kuvveti o hava akımını yaratır zaten. Maddeler arası molekül genleşmesine veya daralmasına bağlı olarak, bu hava tüm dünyayı dolaşır. Zaten rüzgârı tanimlarken yer değiştiren hava diyoruz.


    Konuya dönecek olursak, akdenizde oldukça ağır bir hava var, buna karşın 850 hpa'da ölçülen yüksek sıcaklıklar iç kesimlerde ve hatta tüm Türkiyede genleşmeyi artırdı. Bir nevi yarı muson yaşıyoruz bu 2 gün. Tek fark geçici olması.


    Bu 2 hava arasındaki genleşme farkından dolayı tıpkı elektrik süpürgesinin motoru gibi ısınan hava, dışardaki ağır Hava'yı çekecek böylece çok kuvvetli rüzgarlar bugün öğleden sonra niğde, sivas, kahramanmaraş, kayseri ve yozgatta etkili olacak. Güney yönden

  • Çatı uçmaları, soba zehirlenmeleri riski bugün özellikle, kayseri, maraş, malatya arasında gözlenebilir.


    Son yılların en aksiyonlu günleri olabilir. Güçlü bir şemsiye bul, dağa çık şayet şemsiye kırılmazsa seni uçurur bu rüzgâr o derece. An be an takip edin, dün aksarayda cami minaresi uçmuş. Bugün saat 14.00'dan sonra iç Anadolu'nun doğusu ve doğu Anadolu'nun batısında çok çok kuvvetli bir rüzgâr olacak. Müthiş toz taşınımıda var göz gözü görmüyor dediğimiz hava koşulları yaşanabilir.
    Karamandan Erzincan'a çapraz hat çizin o hat içinde kalan alanlar uçacak bugün öğleden sonra ve özellikle yarın akşama kadar.


    Yarın ayrıca doğu kesimlerdede rüzgâr kuvvetlenecek güneyli yönlerden wuff diye esecek. Orta ve doğu karadenizde bu alana dahil yarın.


    Kısacası tozlu, bol uçuran bir 30 saat bekliyor iç kesimleri.

  • Evet saat 13 itibarı ile niğde'de anlık olarak 36 km rüzgâr ölçülmüş, ama ortalama 17 km hızla esmiştir. Gittikçe hızlanıyor ve ani olarak bir ara 60 km hızla esebiliri


    Saat 14'ten sonra her saat, biraz daha kuvvetini artiracak rüzgâr yarın öğle en kuvvetli halini alacaktır. Aksarayda yine 15 km ortalama rüzgâr ve 32 km ani rüzgâr var. Tekrar dikkat.


    Bu arada müthiş bir gelişme var konu dışı ama cern'de yapılan deneyde tanrı parçacığı kesin olarak bulundu. Bir tanrı'nin varlığı kesin olarak kanıtlandı. Agnostikler deist olmaya başlar artık :)
    Giresun'ü soran değerli üyemiz'e cevap veriyorum bugün 18, yarın 25 dereceyi geçmeyecek. Cumartesi önce 14 ardından pazar günü 7.dereceye inecek. Kar alma sınırı 200 metreden başlayabilir. Yani giresun çok sınırda. Belki soğuma bir gıdım etkili olursa Kıyı şeridindede kar olabilir ama ihtimal çok sınırda. Örtü oluşmaz çünkü yer çok ısındı, kar olursa lapa ve kar sağanağı şeklinde etkili olur.