Beiträge von Met. Uzm. Burak

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
    Zitat von wildleo1907 pid='85171' dateline='1390226787'


    Çok doğru, GFS 120 saatin altında her güncellemesinde daha da kuvvetli gösterebilir, hatta 72 saate kadar normal bir sistem gibi görünüp 72 saatin altındaki güncellemelerde coşturabilir. Tek söyleyeceğim şu ki her ne olacaksa pek normal olmayacak gibime geliyor.


    bu tür sistemlerde gfs kontrolü kaybeder zıt görüntüler çizer yağış konusunda tahminleri aşağı yukarı doğrudur oluşacak sibirya altyapılı sistemler peş peşe girişi olacak gibi şubat ilk yarısına kadar tablo güzel gözüküyor sonrası için yine işler karışık.

    kar için net bir görüntü olmaması bizleri sevindirmesi gerekir modeller kendi aralarında değişiklik gösteriyor bunca yılın tecrübesi bana bu tür sistemlerin extrem koşullara sebep olabileceği yönünde tablo sunuyor belli başlı sert sistemlerin tahmini zor olmuştur sert gözüken sistemlerin gün gelince güç kaybetmesi gibi bir durum ortada bulunuyor böyle durumlarda da sistem son güne kadar patlak vermeye bilir içimde ki ses güzel bir sistem bizi bekliyor olması.

    ÖNCELİKLE İYİ AKŞAMLAR HAVA SEVERLER, KIŞ AYINDA NELER OLACAK, OLMAYACAK ANLAYACAĞINIZ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRELİM;


    ARALIK AYINA HIZLI BİR GİRİŞ YAPTIK ÇOĞUNUZ GEÇMİŞTE BUNA BENZER BİR BAŞLANGIÇ GÖRMEMİŞTİR, BU BAŞLANGIÇ KIŞ İÇİN BİZE İPUÇLARI VERİYOR NASIL GEÇECEĞİ NELER OLACAĞI HAKKINDA KONUYA GİRELİM ARALIK AYI İLK HAFTASINI GEÇİRDİK KARADENİZ ÜZERİNDEN VE BALKANLARDAN SOĞUK ATAKLAR ALARAK ARALIK NASIL GEÇECEK DERSEK AYIN 7 Sİ İLE KARADENİZ ÜZERİNDEN GİREN SOĞUK HAVAYA İLAVETEN YENİ BİR SOĞUK HAVA DALGASI GİRİŞİ OLACAK 7 Sİ ÖĞLE SAATLERİNDEN İTİBAREN SICAKLIKLAR 5-8 DERECE ANİ DÜŞÜŞÜ OLACAK BUNA EK YAĞIŞLARDA EŞLİK EDECEK YAĞIŞ ŞİDDETİNE GİRMEYİM DEVAM EDECEK OLURSAK ARALIK AYI PEŞ PEŞE ATAKLAR HALİNDE SOĞUK AKIMLARI GÖRECEĞİZ HER BİRİ DAHA ETKİN GELECEK GİBİ GÖZÜKÜYOR KAR AÇISINDAN ŞANSLI BÖLGELERE DEĞİNİRSEK DOĞU KARADENİZ EN ŞANSLI BÖLGE OLARAK GÖZ KIRPIYOR PEŞİNDE DOĞU ANADOLU BATI KARADENİZ GÜNEY DOĞU A. MARMARA İÇ ANADOLU VE EGE OLARAK SÖYLEYEBİLİRİZ SİSTEMLER KARADENİZ ÜZERİ GİRİŞİ OLACAĞI İÇİN BELİRTİĞİM YERLER DAHA ETKİN BİR DURUŞ SERGİLİYOR TRAKYA BU KONUDA KAR AÇISINDAN SIKINTILAR ÇEKEBİLİR VE İÇ ANADOLU DA KAR İÇİN KISIR GÖRÜNTÜLER VERSE AKDENİZ TARAFINDAN BESLEME DURUMU OLDUĞUNDAN SÜREKLİ OLMASA DA 1 YADA 2 KEZ EXTREM KAR YAĞIŞLARI GÖREBİLİRLER İNDEXLER OLARAK AO VE NAO NE AŞIRI NEGATİF NEDE AŞIRI POZİTİF TABLO SUNUYOR ANLAMAYACAĞINIZ İÇİN KISADAN GEÇİYORUM AO VE NAO HAFİF POZİTİF VE NEGATİF YÖNDE SEYİR İZLEYECEK KIŞ GENELİ KISA SOĞUKLAR YERİNE DAHA KALICI SOĞUKLAR İLE YAŞAYACAĞIZ BU DURUM MADDİ AÇIDAN BİRAZ ZORLAYACAK GİBİ DURUYOR ARAÇ SAHİPLERİ ARAÇLARINI KIŞLIK BAKIMLARINA SOKMALARINI ÖNERİRİM 2014 YILINDA HERHANGİ BİR ZAMAN GELMESİ MUHTEMEL OLDUĞUNDAN DOĞALGAZ İHTİYACINIZI DA GİDERİN DERİM STOKLAYIN BÖYLE TARZ KIŞLARDA YAĞIŞ DIŞINDA PUS VE SİS DAHA ÖN PLANDA OLUYOR YURDA GİREN SOĞUK HAVALAR KUZEYLİ GİRİŞİ VE BATIYA AKIMI OLDUĞU İÇİN DURAĞAN HAVALARA SEBEP OLUYOR VE SOĞUĞU DAHA UZUN SÜRE ÜZERİMİZDE BARINDIRIYOR YB ETKİSİ İLE PUS VE SİS OLAYI BAŞLICA GERÇEKLEŞİYOR OCAK VE ŞUBAT GENELİ İSE ŞU AN Kİ TABLODA BENZER GÖZÜKÜYOR ARALIK AYI İÇİN SICAKLIK NORMALLERİN 1-3 DERECE ALTINDA OLMASI ÖN GÖRÜLÜYOR YAĞIŞ OLARAK İSE KARADENİZ VE DOĞU ANADOLU İÇ ANADOLU DOĞUSU GÜNEY DOĞU İÇ VE DOĞUSU NORMALLER VE ÜZERİ GERİ KALAN YERLER ALTINDA OLMASI BEKLENİYOR OCAK VE ŞUBAT AYI SICAKLIKLAR NORMALLER İÇ VE DOĞU BÖLGELER 1-3 DERECE ALTINDA OLMASI BEKLENİYOR YAĞIŞ BEKLENTİSİ ÜLKE GENELİNDE NORMALLER CİVARINDA OLMASI BEKLENİYOR AVRUPA GENELİNE BAKACAK OLURSAK DOĞU VE GÜNEY DOĞU AVRUPA NORMALDEN SOĞUK OLMASI BEKLENİYOR SİBİRYA GÜNEY ENLEMLERE DAHA RAHAT İNİŞİ OLACAK AYRINTIYA GİRMİYORUM SİBİRYA KIŞI BİZİ BEKLİYOR BELİRTİĞİM GİBİ KAYDA DEĞER ARTIŞLAR PEK OLMAYACAK HAFİF ISINMA SONRASI SOĞUK HAVA GİRİŞİ OLACAK ISINMA OLMASI LAZIM SOĞUK AKIŞI GERÇEKLEŞMESİ İÇİN AMA ISINMA PEK BELLİ OLMAYABİLİR İÇ VE DOĞU BÖLGELER İÇİN, ESEN KALIN BOL KARLI KIŞ DİLEĞİMLE..

    Oğuzun dediği gibi öyle bir model haritası yok bilemeyiz kendi uzmanlığımızı konuşturursak ekim sonu gibi soğuma gözüküyor ama normallere yakın seyredecek extrem bir durum gözükmüyor sen istanbuldaysan ocağa kadar önemli bir şey olmayacağını bilirsin rıdvan kar değil soğuk istiyorsan geçen hafta yaşadığımız soğuk sisteme benzer 3-4 sistem göreceğiz buda seni tatmin etmez.

    Furkan istanbul 2.5 gün kadar kuvvetli gökgürültülü sağanaklar alacak diğer arkadaşlara da söyleyim sistem biraz daha güçlendi iç kesimlerde orta kuvvet şeklindeki yağışlar sağanak halinde kademeli olarak kuvvetli yağma ihtimali kazandı batı için uyarım geçerli tedbirli olmakta fayda var ege kıyıları akdeniz kıyıları marmara ise kuvvetli yağış etkili olacak batı ve güney kıyıları şiddetli yağış ihtimali yüksek duruyor.

    İyi günler hava seveler, bayrama az bir süre kaldı öğrencilere, tatilcilere genel bir değerlendirme yapalım zaman olduğundan dolayı değişimler olabilir değerlendirme yapacağım


    ARİFE GÜNÜ:


    YURT GENELİNDE HAVA NORMALLER VE ÜZERİNDE OLACAK ÖNEMLİ BİR YAĞIŞ BEKLENMİYOR İÇİNİZ RAHAT OLSUN..


    1. GÜN:


    BAYRAMIN İLK GÜNÜ SICAKLIKLAR NORMALLER CİVARINDA OLACAK BATI KESİMLER P.BULUTLU ZAMAN ZAMAN COK BULUTLU DİĞER BÖLGELER AZ BULUTLU VE AÇIK AKŞAM VE GECELER İÇ VE DOĞU KESİMLERDE HAFİF DON OLABİLİR VE SİS HADİSESİ OLABİLİR..


    2. GÜN:


    BAYRAMIN 2. GÜNÜ YURDUN BATI KESİMLERİNDE BULUTLANMALAR ARTACAK HAFİF YAĞIŞ GEÇİŞLERİ OLABİLİR DÜŞÜK İHTİMAL DEĞİŞİM OLABİLİR DİĞER BÖLGELERDE ÖNEMLİ BİR DURUM YOK..


    3. GÜN:


    BALKANLAR VE EGE ÜZERİNDE SERİN VE YAĞIŞLI HAVANIN ETKİSİ ALTINA GİRECEĞİZ MARMARA EGE BOYUNCA YAĞIŞLAR YER YER KUVVETLİ OLACAK YAĞIŞ ALAN YERLERDE 5-7 DERECE SICAKLIK DÜŞÜŞÜ BEKLENİYOR 2. GÜNÜN GECESİNDE EGE KIYILARIN YAKINLARINDA KUVVETLİ YAĞIŞ OLACAK ÜLKE GENELİNE BAKACAK OLURSA ÖĞLE SAATLERİ VE AKŞAM SAATLERİNE DOĞRU YAĞIŞ İÇ KESİMLERE DOĞRU İLERLEYECEK BATI VE ORTA KARADENİZ İÇ A. KUZEY VE BATISI İÇ EGE GÖLLER BÖLGESİ YAĞIŞLAR HAFİF ORTA KUVVET OLACAK LOKAL OLARAK YER YER KUVVETLİ OLABİLİR MARMARA, EGE KIYILARI VE AKDENİZ KIYILAR YAĞIŞLAR ETKİLİ OLACAK..


    4. GÜN:


    YAĞIŞLAR YURDUN BATISINDA KUVVETİNİ KORUYACAK KAYAK M. KKY VE KAR ALABİLİR İÇ KESİMLERE YAYILACAK YAĞIŞLAR ORTA KUVVETTE ETKİLİ OLACAK YURDUN BATISINDA YAĞIŞLARA KARŞI TEDBİRLİ OLALIM..


    NOT:


    BAYRAM BİTİŞİ İLE YAĞIŞLAR DOĞU KARADENİZ VE DOĞU A. KUZEYİNDE ETKİLİ OLDUKTAN SONRA YURDU TERKEDECEK TATİLCİLER İÇİN İYİ BİR HABER BEREKET YAĞIYOR SONUÇTA HER KURBAN BAYRAMINDA OLDUĞU GİBİ KURBAN KANI TEMİZLENİYOR DOĞAL TEMİZLEYİCİ İLE, DEĞİŞİM OLURSA DURUMU TEKRAR DEĞERLENDİRECEĞİM ESEN KALIN DEĞERLİ HAVA SEVELER.

    Kuzey kıyılar dışında genelde kurak bir yaz geçecek basra ya anti siklon olarak balkanlar ve ege üzerinden yerel geçişler de olacak doğu karadeniz okyanusal iklim tipi üzerine tahminler dışında yüksek noktalarında yağışlar oluşabilecek sıcaklık normaller ve 1-3 derece üzerinde güney kesimler kavurucu olacak bu sene sıcak dan çok nem bunaltacak bu da ormanlarımız için sevindirici olacak ama insanlar için daha sıkıntılı olacak...

    Iyi günler hava seveler uzun zamandır siteye giremiyorum işlerim çok yoğun direk konuya gireyim haziran ikinci hafta ile normallerin üzerinde sıcaklıklar yurt geneline yayılacak 4-5 gün daha yağışlı ve serin günler bizim ile beraber olacak yaz geneli normallerin 1-3 derece üzerinde olacak ortalamaya göre tabi ki yağışlar genel olarak batı da normaller altında orta ve doğu karadeniz doğu Anadolu genelinde normaller ve üzerinde diğer yerlerde normaller civarında olacak öğle saatlerinde pek güneşte gezmeyin iyi günler hava severler...

    ARKADAŞLAR BEKLENEN SOĞUK ZAYIF KALDI VE DOĞU YA KAYACAK YADA HİÇ KAYMAYA DA BİLİR BUNU BEKLEMEK HATA OLDU DİYEBİLİRİZ YÜKSEKLER İYİ KAR ALACAK KAYAK MERKEZLERİ İÇ VE DOĞU İÇİNE GİREN MERKEZLER 50-70 CM KAR ALABİLECEK BİR KONUMDA OLABİLİR ORAJLARDA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI KIŞ MERKEZLERDE BİTTİ DİYEBİLİRİZ ANİ ISIMA VE SOĞUMA İLE DOLU YAĞIŞLARI BOLCA GÖRÜLEBİLİR VE ZAMAN ZAMAN SULU KAR YAĞIŞLARI DA OLABİLİR NİSAN DA DAHİL AMA KISACA VE BAHAR GELİYOR SEVİNİN HAVALAR ISINACAK BOL BOL ORAJLAR OLACAK GÖK GÜRÜLTÜSÜ DUYACAĞIZ KORKMAYANLAR İÇİN KAR DIŞINDA 2. GÜZEL OLAN OLAYLAR GELECEK ŞEMSİYESİZ ÇIKMAYIN... :D

    Durum ne yazık ki tam tersi ortalama 1 derece arttı sıcaklık dünyada 20 yıl içinde 1 derece daha artması bekleniyor eğer 1 derece daha artarsa durum çok kötü olacak geri dönüş imkansız hale gelecek şimdi şansımız var ama hiç bir önlem alınmıyor çok az ülke tedbir uyguluyor ama yetersiz kalıyor