8 Şubat

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kurban olayım parası neyse vergisi neyse verelim şu Türkiye bir meteorolojik uydu fırlatsin. Elin ecmwf'sine hırlamına bakıp hergün yanan dönen devlet kurumunun prestijine yazık. Gönder abi göktürk-2'yi nasıl ben yaptım diyorsan, meteorolojik uyduyuda yap gönder. Vergisi neyse verelim. Cbs coğrafi bilgi sistemlerinde ortalarda hatta sonlara yakın yerde siralanan Türkiye'den meteorolojik ve zirai tahmin tutarlılığı beklemek bir ütopya. Adam nanoteknoloji ile bizim toprağı bizden iyi etüt etmiş, sanayi ülkesi dediğimiz Amerika'yı tarımdada ilk sıralara taşımış. Yine hollanda'ya bak, bizim toprağı etüt edip, tarımda aldı başını gidiyor. Buz gibi çatırdayan rusya gelişmiş nanoteknoloji sayesinde tarımda Türkiye'yi geçiyor. Bizim cbs parametremiz daha gelişmekte olan bir kategoride bile değil. Ne yapayim kardeşim ben kocaeli'deki pirelli fabrikasında lastik üretmeyi. Bana yiyeceğimi kendi üreteceğim ve önceden tahmin edebileceğim sistem lazım. Meteorolojik uydu fırlatmadan, istersen 200 pirelli fabrikası at gıdım ilerlemezsin. Hindistan salak mı? ıran salak mı? da sürekli meteorolojik uydu fırlatıyor? Çin her 5 sene de 1 fırlatıyor.


    İşte meteorolojik uydun olmazsa, elin ıspanyoluna, ıngilizine para verirsin, Bir'de tahmin tutmaz, paranla rezil olursun, rezil olduğunda yanına kâr kalır.


    Dünya'nın bütün gelişmiş ülkelerinin önce tarımı gelişmiş ve buna paralel sanayisi gelişmiştir. Güneşlenme süresi az olan nice ülke, bu cbs ve meteorolojik uydu sistemleri sayesinde yüksek tarımsal cirolar yapmaktadır. Başarılı ve doğru hava tahmin ve toprak analizi= tarımda müthiş gelişme. Israil şu an lut çölünde bizim yıllık üretimimize yakın domates yetiştiriyor. Bunlar neyle oluyor? meteorolojik uydularla.


  • Bence kar gelicek.Çünkü NAO ve AO nötre yakın gfs modellere fazla takılı kalmam.Kar 10 şubat gecesi başlayabilir.


    Nao ve Ao'da modellere göre hazırlanıyor.Daha kararlı hava koşullarının olduğu yerden alınıyor veriler.Modellere takılmamazlık yapamazsın yani.

  • Hadi bakalım 8 şubat için kritik bir güncelleme başladı. Ana fikir sunması açısından 12 z önemlidir. Bu yüzden 8 şubat ve takip eden süreci bu modelden itibaren kestirebiliriz.

  • Açıkçası son güncellemelere göre gece güncellemelerde Azor'un 1040 'a ulaşabileceğini düşünüyorum...
    Türkiye için ise yarınki modellerin bizim lehimize olacağını düşünüyorum...

    Einmal editiert, zuletzt von UmuTCaN ()


  • Ahhh GFS ahhhh... 0 izotermini bile bize çok gördün ahhhh...


    Yahu dün dedim ya artık güneş ışınlarının geliş açısı dikleşiyor ve güneş Dünya'yı yansirken ısıtır diye. Artık şubat ve mart aylarında nem oranı yüksek bölgelerde yer seviyesi soğurken, 850 hpa ve 500 ısınır. Çünkü yansima hızı çok fazla olur ilk zamanlarda. Bu yüzden artık İstanbul'a girmesi muhtemel en yüksek 850 sicakligi -8'i geçmez. Denizler soğuk olduğu ve moleküller sıklaştığı için artık -4 bile kar yağdırır İstanbul'a. Ama aralık 10 olsaydı, eğik güneş ışını yavaş yansıyacak ve 850 hpa'lar soğuk olmasına rağmen yer yeterince soğuk olmayacaktı. Bu yüzden Aralık'ta -10'ları -15'leri bekledik durduk. Ümidi kesmeyin 8 şubat mutlaka gelecektir. Olmadı 2 gün sarkar yine gelir. Ama yitirilen ümit geri gelmez. Ve bu pesimist durum doğa'ya ve kendi bunyemize kötü enerji gönderir ve de sistemin geleceği varsada gelmez. Onun için herkes inansın, herkes umut etsin, hayırlıysa gelsin diye dua etsin. Efsane-Semih herhangi biri mi? bildiği birşey varki bu başlığı açtı. Gelmeyecek demek onada hakaret olur.


    Hem ekosisteme hem efsane_semih'e güvenelim. Ümidimizi doğa'dan, desteğimizi efsane semihten esirgemeyelim.
    İstek ve temennileride Allahtan talep edelim.

  • Arkadaşım sadece yorum yaptım yavv :D değişse de değişmese de GFS 0 izotermini bile vermemiş bize :D Ben hala ısrarlıyım bol bol kar göreceğimize, zamanı gelince de şu ılıkçılara vuracağım beklentilerini ve ard arda polar gören model çıktılarını :) Zmanı gelsin hele :) Ama gerçekten şuan moralim bozuk ve benim moralimi anca diyagramlarda -17'lere inen bir senaryo düzeltebilir :D

  • Arif Tarif'in az önce yaptığı açıklama:


    ''Şükürler olsun... Dönüşü olmayan yola girdik ve kritik virajı aştık. Korktuğumuz başımıza gelmedi. Tahminimiz gerçekleşecek ve 1985 şubatında yaşananlar benzer şekilde tekrar yaşanacak. Modelleri sabırla takibe devam edin. Azor yükseği zamanla daha doğuya hareket edecektir. Zamanla Sibirya da devreye girecek ve herşey istediğimiz gibi olacak. ''


  • Arif Tarif'in az önce yaptığı açıklama:


    ''Şükürler olsun... Dönüşü olmayan yola girdik ve kritik virajı aştık. Korktuğumuz başımıza gelmedi. Tahminimiz gerçekleşecek ve 1985 şubatında yaşananlar benzer şekilde tekrar yaşanacak. Modelleri sabırla takibe devam edin. Azor yükseği zamanla daha doğuya hareket edecektir. Zamanla Sibirya da devreye girecek ve herşey istediğimiz gibi olacak. ''


    çokda tın :hfyeni (18):