Şubat ve Mart Nasıl Geçecek?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 9 Nisan ve 23 Nisanda aldığımız, iç kesimleri kara gömen, ikincisi İstanbul'a bile kar yağdıran iki sistemi unuttunuz herhalde? Geçen yıl Aralık ayını kıştan çıkarıp Nisan'ı eklemeye karar vermiştik hatırlıyorsunuzdur. Belki güzel soğuklar almaya devam ederiz Nisan'da da. Şubatta veya Martta Nisan ayıyla ilgili yeni konu açarım. Veriler belli olur. Ayrıca Şubat'ı çöpe attığımızı nereden çıkardınız? İkinci yarı güzel dedim ya. Ayrıca Şubat ayına "Deli Şubat" derler. Unutmayın. ;)


    Hocam mart ve nisanda yağan kar az oluyo tatmin etmiyor sadece görsel bakımdan iyi bu sene biz bir kere tatmin edici kar aldık 3 4 tane daha gelse iyi olurdu :D

  • Soğuk bir Mart ilk yarisi bekledigimi söylemiştim. Son verilere göre gidişatı iyice 1987'ye benzetiyorum. :)
    Henüz net bir şey yok. Netleşince yazarım.


  • Geçtiğimiz Kasım ve Aralık aylarında 1987 kışı öncesindeki ile neredeyse aynı basınç dizilimi yaşanmış.



    Geçtiğimiz sistem ile aynı tarihte, aynı sürede ve benzer kuvvette bir sistem 1987'de de gelmiş.
    Ardından yine bu yıl olduğu gibi yüksek basınç birkaç gün sonrasında üstümüze çökmüş.




    Modellerin Şubat'ın ilk yarısı için hemfikir oldukları beklentiler, 1987 Şubat'ındaki ile birkaç günlük tarih farkları dışında neredeyse aynı.




    QBO, PDO, El Nino/La Nina vb. endekslerin bu yıl ile aynı olduğu 1983 yılının Mart ayında ve gidişatın tamamen aynı olduğu 1987 yılının Mart ayında 15 gün süren soğuklar yaşanmış.



    Sadece geçmişte yaşananlar değil efsanenin habercisi. Ocak ayında endekslerin negatif olacağını aylar önceden tahmin eden CFS modeli, endekslerin gayet güzel olacağını öngörüyor.


    Aslında daha fazla güzel verilerim de var. Hepsini yazacak vaktim yok. Bu verileri konuyu açarken yazıya eklememiştim.
    Fakat forum çok sessiz kaldığı için biraz heyecan olsun diye verileri atıyorum. :)

  • karcıvitamin


    Öncelikle lütfen uzun mesajları alıntılayarak cevaplamayın. İçinde resim de olduğunda forumda kirlilik oluyor, ayrıca özellikle mobilden girenler için sıkıntı oluşturuyor. Bunu yalnızca size değil herkese söylüyorum, defalarca da söyledim, başkaları da söyledi.


    Sorunuzun cevabına geleyim. Şubat ortası gibi, belki 20'si gibi bir sistem var. Fakat kuvvetinden bahsetmek mümkün değil. Çünkü basınç merkezlerindeki 30-40 kilometrelik değişimler bile karın ve soğuğun dağılımını çok fazla değiştirebilir. Sistem yaklaştığı zaman konuşuruz kuvvetini.

  • Aynı görüntülerin oluşması, üzerimize aynı tarihlerde bir sistem ineceğini göstermez. Örneğin bir futbol maçı düşünelim, 1987 yılında Adsız statta 20.00'de Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanmış. 2016 yılında Adsız statta 20.00'de, yine Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanan maçın skoru iki tarihte de aynı olur mu? eğer olursa buna tesadüf deriz. Ama endekslerin gidişatına göre konuşursak bunu tabii ki üsteki örnekle karşılaştıramayız.


  • Aynı görüntülerin oluşması, üzerimize aynı tarihlerde bir sistem ineceğini göstermez. Örneğin bir futbol maçı düşünelim, 1987 yılında Adsız statta 20.00'de Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanmış. 2016 yılında Adsız statta 20.00'de, yine Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanan maçın skoru iki tarihte de aynı olur mu? eğer olursa buna tesadüf deriz. Ama endekslerin gidişatına göre konuşursak bunu tabii ki üsteki örnekle karşılaştıramayız.


    Aynı görüntülerin oluşması -eğer tamamıyla aynıysa-, üzerimize aynı tarihlerde bir sistem ineceğini gösterir. Şöyle düşünün. Bir top var, karşıdaki duvara 35 derecelik açıyla tepiyorsunuz ve top 35 derecelik açıyla yansıyor. Topu aynı yere koyup aynı şekilde bir daha teptiğinizde top 45 derecelik açıyla yansıyabilir mi? Hayır, yine 35 derece ile yansıyacaktır.


    Meteorolojide de aynı durum geçerli. Bir görüntünün aynısı oluşursa fizik kuralları gereği aynı şeyler yaşanacaktır. Peki tamamen aynısı oluşabilir mi? Hayır, entropi diye bir şey var. Bu da imkansız. O zaman bu şu anlama gelir; geçmişte yaşanana benzer bir görüntü oluşması, benzerliği oranında aynı şeylerin yaşanacağını gösterir.


    1983 yılı için fazla bir benzerlik incelemesi yapmadım. Ama bir bakarsanız görürsünüz; geçen 3 sistemin de karşılığı aynı tarihlerde 1983'te de var. Bundan büyük bir benzerlik olabilir mi sizce? Tamamen aynı değerlerin görülmesi zaten mümkün değil. 1987 benzerliği konusunda yukarıda bolca veri yazdım zaten. Bu iki yılın da ortak sonucu 4-15 Mart arasında yoğun kar yağışları yaşanacağıdır.


    Ayrıca futbol örneği bu konuda yanlış olur. Bir daha düşünün, mantıksızlığı siz de fark edeceksiniz.

  • Root hocam tahminen 20 şubat gibi gelmesi beklenen bır sistem var bu sistem yogun kar yagışları yaparmı istanbulda teşekür ederim.

  • Polar vortex aralıktaki kadar kuvvetli değil,şubatın 10undan sonra zayıflayacaktır Allahın izniyle.


    Birde polar vortex ikiye bölündü muhabbeti var bazı sitelerde dogrumu yalanmı cevaplarsanız sevinirim.