Beiträge von PergamoN

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    PergamoN hocam , bi sorum olacak

    Silivri açıklarındaki 4.6 ile 5.8 in ilişkisi zihinlerde netleşti mi ?

    Yada zincirleme öncü depremler olur mu?

    Eğer 4.6 depremi 5.8’in öncüsüyse , 5.8 ana deprem olur ve 5.8’i öncü görmek tutarlı olmaz herhalde

    Aynı bölgede 5.8’den , 6.5 civarında bir deprem büyüklüğüne geçersek Zincirleme, basamak basamak büyüyen depremler silsilesi olur ve bu durum sanırım çok görülmemiş bir durum olur ülkemizde

    Hocam ilk çözümleme geçerli gibi görünüyor sonradan yapılan çözümleme daha uyumlu görülsede ,ilk çözümlemede mutabıklaştılar gibi Geldi bana

    4.7’lik deprem 5.8’in öncüsüydü ardın’dan gelişen sözde artçılar 2 blok arasında deformasyona bağlı(sıkışmaya) bağımsız gelişen deprem çoğu hatta artçı dediğimiz 5.8’den sonra gelişen 4’lükler bağımsız küçük faylardan meydana geldi.

    Fayın uzunluğu 10-13km civarı 5.8’den sonra (aynı fay) daha büyük bir deprem üretmesi beklenilmez.

    Görselde anlatırsam şöyle;

    Siyah kalın ok ana segment

    5.8Mw depremin meydana geldiği fay 10-13km uzunluğunda KD/GB yönlü ana segmente açılı ikincil (tali fay) artçı deprem dediğimiz küçük depremler ise siyah oklarla gösterdiğim yönde 2 blok arasında Gelişen sıkışmaya bağlı deformasyon depremleri K/G,KD/GB yönlü çok çok kısa faylar. Çünkü Cenk hocanın görüşüne göre KB/GD yönlü fay hiç bir sismik kesitte gözükmüyor,öyle bir fay yok

    Bu depremlerden kısa süre sonra olurda ana segment kırılırsa 5.8 öncü değil,tetikleyici olarak adlandırılır. 5.8 şuan anaşok

    82650741bb011a8843a3f396.jpg

    Tarih manidar, 2002 ;) . 2002 yılında yazdığı makale şimdimi ulaşılır oluyor ? Tarihte meydana gelen İstanbul depremleri,İzmit depremlerinden 7-11 yıl sonra olmuş . 99 depreminden bu yana ne kadar geçti ? 20 yıl mı ? Hala çaresiz olmadığımız görülür mü ? :) Makalenin yazıldığı tarihteki nüfus 10.000.000 muş, şimdi 16.000.000 u geçti. Düz orantı ile 960.000 ölü yapar ki , buda yanınızda gördüğünüz her 16 kişiden birinin ölmesi demek :) Geç kalmışsın hocam, hatan büyük.

    Ben bayadır biliyorum makaleyi türkçesi yoktu bundan sonra yayınlananlarda mevcut ama düşüncesinin değiştiği söylenemez.

    Sadece üzerinde biriken tahmini atımı her yerde aynı atım olacak şekildemi baz alıyor kafama o takıldı .bu güne kadar bir fayın her yerinde benzer (aynı) atımı yaptığını görmedim , bu tabi olası depremin büyüklüğünü ne kadar etkiliyor bilmiyorum ama en uç versiyonunu yazmış gibi görünüyor.

    Narsil

    Bu özete göre istanbulda hiç hasar almadan kurtulma şansımız çok düşük o zaman.. Şile taraflarına falan yerleşsek anca.. Anlamadığım sağlam zemindeki iyi binalar hafif hasarla kurtulurken diyor ya, peki japonyadakiler niye hasar almıyor?

    Japonlarla kıyaslamayı bırakın artık,japonların canı çok daha fazla yandı...


    Büyük hanşin(Kobe ) japonya depreminin gerçek verileri kullanılarak yapılan deprem testi ;


    Okumak isteyene kobe depremi;

    https://deprem.afad.gov.tr/tarihteBuAy?id=70

    Cenk yaltırak;

    Bir çok takipçi yıllardır televizyona çıkan hocaları tanıyor biliyor. Bu konularda yıllardır çalışarak sadece yazmayı tercih ederek televizyonlara vakit gömemeyerek hata etmediğimi düşünüyorum. Ancak zamanın daraldığını gördüğüm Marmara 2016 anormal depremlerinin sürmesi üzerine iş başa düştü ve sosyal medya mecralarından toplumu bilgilendirmek için sayfalar kullanmaya başladım.

    Bugünkü bilimsel çabamın kökünde 2002 yılına Marine Geology’ de yayınladığım. Marmara Denizi ve Çevresinin Tektonik Evrimi başlıklı makale vardır (aşağıda).

    Bu makaleden sonra bunu yetkililere ve halka anlatmak için çabam, bilimci gibi görünen oligarşik epistemik “bilim” cemaatine çarpmıştır. Sizlerin bizlerin çalışmalarından habersiz olmanız, tüm medyayı kaplayan karmaşadan uzak durmamız kadar karşımıza çıkarılan engellerdir. Bu nedenle olanı biteni anlatmak için de aşağıdaki makaleyi Türkçe olarak yazdım. Umarım okunur ve hala çaresiz olmadığımız görülür.

    http://aydinlanma1923.com/index.php/AYD2…ownload/182/182

    https://www.researchgate.net/publication/23…ts_surroundings?

    Bu arkadaş kurgu yapmış birazda dediği gibi en ufak depremde atlayanlar var. Aşarıya atlamak çözüm değil,ölmüceksende öldürür birde bina yüksekse kurtulma ihtimalin çok düşük;

    ce5caa73673a44de70.png

    Tabiki , 4.6’ya kadar ki bölüme ve 5.8 çevresi hariç olan kısıma bakmak gerek

    Ama Gemlik Bandırma Yalova vb hepsi hesaba katılmalı

    Çok ekstra bir hareket olmadı diye biliyorum (aklımda kalan) 2016-2017’ın bir bölümü hariç çekirdeklenme dediğimiz birkaç hafta-ay aralağında tekrarlayan bir takım deprem fırtınasına benzer kısa sürede fazla deprem gerçekleştiği aylar vardı

    958833eda.png

    Bunu demiş ben başka bi yerden okumuştum böyle yazmıyordu olsun gene boş konuşmuş;


    Depremin Büyüklüğü : 7.2

    Enlem-Boylam : 40.768 Kuzey-31.148 Doğu

    Odak Derinliği (h) : 14 km.

    Faylanma Mekanizması : 1. Düzlem : 276/59/-167

    2. Düzlem : 179/79/-32

    Yüzey Kırığı : karada gözlenen 45-50 km.

    Maksimum Yanal Atım : 1)-4.20 m. Düzce fayı doğu ucunda

    2)-5.40 m. Düzce güneyi

    3)-Batı ucunda, sağ yönlü yanal atım miktarı: 3 m.

    4)-Eğim-yönlü düşey atım: 2.5 m.

    5)-Doğu ucunda: sağ yönlü yanal atım miktarı:4.20m.


    12 Kasım 1999 Düzce Depremi, Düzce fayının hareketi sonucu oluşmuştur.

    73 km. uzunluğunda olan bu fayın 30 km.lik batı bölümü 17 Ağustos 1999 depreminde kırılmış bulunuyordu. 12 Kasım 1999 depremi ise fayın 43 km. uzunluğundaki doğu bölümünün kırılması sonucunda oluşmuştur.

    Bu deprem, 17 Ağustos 1999 depremine neden olan KAF'ın kuzey kolunu oluşturan fayların en doğusunda bulunan segmenti üzerinde gerçekleşmiştir.

    12 kasım 1999 depremi, 17 Ağustos 1999'daki kırılmaların Düzce fayının doğu bölümünü tetiklemesi sonucu gelişmiştir.

    Deprem kırığının doğu bölümünü sağ yönlü doğrultu atımlı, Efteni gölü bölümü ise oblik faylanma mekanizmasını yansıtır. Kırık üzerinde ölçülebilen maksimum sağ yönlü yer değiştirme 410+/- cm., eğim atım ise 300 cm. dolayındadır.

    MTA-Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan 17 Ağustos 1999 Depremi sonrası Düzce Alternatif Yerleşim Alanlarının Jeolojik İncelemesi" adlı raporda, Adapazarı-Düzce arasında deprem riski artan faylar olarak Düzce fayının doğu bölümü ve Hendek arasında deprem riski artan faylar olarak Düzce fayının doğu bölümü ve Hendek fayı öngörülmüştü. 12 Kasım 1999 depremi ile Düzce fayındaki beklenti gerçekleşmemiştir

    Buradan baktığımda 21 ekim 1997 saat 10.49'da 4.2'lik bir Sakarya depremi var. arch87

    https://deprem.afad.gov.tr/depremkatalogu

    Yine buradan bakınca 17 Ağustos'tan 5 ay ve 1 ay öncesine kadar Çankırı Çerkeş ve Orta ilçeleri arasında depremler olmuş.14 Eylül'de olan depremlerle aynı yer neredeyse.Ardından 5.8'lik deprem geldi.Sizin için geçmiş depremlere bakınca bunu gördüm aklıma takıldı şimdi ileri aylarda daha büyük bir deprem gelebilir mi diye?

    2000’de orta depremi gerçekleşti zaten kaf’dan bağımsız bir hat orası sanmıyorum bi bağlantı olduğunu depremin artçı dağılımdan kaf’la ilişiği olmadığını anlayabilirsin :)

    arch87 1 adet olmuştur daha sonra 99 depremi gerçekleşmiştir bu raslantıda olabilir.

    iran/ırak depremlerinin gerçekleşme süresi ve büyüklüğü gereği normal depremler değil bölgedeki gerilmenin işaretiymiş aslında haberci depremler olarak nitelendirilebilir.

    Tabi 7.2’nin geleceğini kimse bilmiyordu

    Senpai teşekkür ettim bende tek tek elle çıkarıyordum :)

    güney kollardaki depremler çok göz ardı ediliyor bunu anladım.Özellikle bandırma(kuşgölü) civarı ve gemlik körfezi en aktif yerlerin başında geliyor.

    Tek tek incelediğim için diğer (genel) depremlerede göz attım;

    Muğla/bozalan,çiftlikköy civarındaki +5m depremler hep seriler halinde gelişmiş (birden fazla)

    Ankarada deprem olmaz derler 5.7m ankara/bala depremi mevcut ve bu depremlerde ay-yıl aralıklarla deprem serileri halinde gelişmiş 8-10 adet +4.5m

    Ramazan demirtaş tarafından 1996 yılında sismik boşluk konumunda olduğu belirtilen Erzurum/aşkale,

    Kahramanmaraş/andırın,türkoğlu çevresinde etkili +5m depremler mevcut


    arch87 öncü deprem kavramı hala bilinmemezliğini koruyor gerçekleşen bir depremden sonra aynı lokasyonda daha büyük bir deprem meydana gelirse diğer deprem öncü olarak adlandırılır.

    Başka türlü öncü/anaşok/artçı sınıflandırılması yapılamıyor.

    Ağustos 2014 iran/ırak depremleri dikkatimi çekti incelerken.

    6.1m ile başlayan birbirinden bağımsız 6 deprem (2gün içinde)

    Ardından aynı bölgede büyük yıkıma sebep olan 2017 iran/ırak depremi 7.2m

    2014 depremleri acaba habercimiydi?

    74980697.png

    28de446a60ac7d.png

    64027c448399b9649599.png

    12 Kasım 2017 tarihinde Türkiye saati ile saat 21:18.14’de Irak’ta İran sınırına yakın Sarpol-e-Zahap yerleşim yeri yakınında, büyüklüğü 7.2 olan yaklaşık 20 km derinlikte bir deprem meydana geldi. Deprem Süleymaniye ile Iran ve Türkiyenin birçok kentinde hissedildi, İran ve Irak’ta önemli yıkım ve can kaybına neden oldu. Depremde Ana şoktan sonra da birçok artçı deprem oluştu. Artçı depremlerin büyüklüğü 5.3’e kadar ölçüldü.

    Deprem Arabistan’ın kuzeye ilerlemesi ve Anadolu’ya çarpması sonucu gelişen Bitlis-Zagros Dağ kuşağında (Güney Doğu Anadolu Dağ kuşağı) oluşmuştur. Arabistan Levhasının kuzey yönlü ilerlemesine devam ederek Anadolu ve İran’ı sıkıştırmayı sürdürmesi bu tür depremlerin ana nedenidir. Sıkışmadan kaynaklanan kuvvet, belirli aralıklarla dağ kuşağı boyunca serbestlenirken açığa çıkan güçlü enerji ters faylar boyunca hareketlere; yer değiştirmelere ve depremlere neden olur.

    Ülkemizde geçmişte oluşmuş olan bazı önemli depremler, örneğin Lice-Diyarbakır (1975), Hakkari (1930) bu tür depremlere örnektir.

    Arkadaşlar listeyi ben hazırlamadım facebook’dan aldım ama hata çok sanırım (eksik) en basitinden kuş gölü civarında bilinmemezlikler mevcuttu olan depremi inceliyim diye girdim aynı ayda ekim 2006 5.2m gemlik körfezi depremi mevcut sizden ricam bilgisayarda olup kandilli’den veri kayıtları başladığı tarihten itibaren aylara tek tek bakıp marmara denizi ve çevresindeki +4.5m depremleri günümüze kadar böyle listeleyebilirmisiniz?

    Depremleri filtreliye biliyorsunuz 10-15dakikanızı almaz benim elimde bilgisayar yok şuan yoksa yapardım .

    Marmara'daki gerginliği göstermesi bakımından önemlidir. 2003 yılından günümüze(10.2019) kadar Marmara Denizi ve yakınlarında 4.4 ve üzeri büyüklüklerde meydana gelen depremlerin listesi.. Saros Körfezi ve Gökçeada açıklarındaki hareketliliğe liste de yer verilmemiştir..


    1) 9 Haziran 2003 - ML= 4.8 BANDIRMA-BALIKESİR


    2) 20 Ekim 2006 - ML= 5.2 KUŞGÖLÜ - MANYAS - BALIKESİR DEPREMİ


    3) 12 Mart 2008 - ML= 4.8 ÇINARCIK-YALOVA DEPREMİ


    4) 10 Temmuz 2008 - ML= 4.9 GÖNEN-BALIKESİR DEPREMİ


    5) 3 Ekim 2010 - ML= 4.4 MARMARA(Ereğlisi-Silivri Açıkları) DENİZİ DEPREMİ


    6) 25 Temmuz 2011 - ML= 5.2 MARMARA(Ereğlisi-Silivri Açıkları) DENİZİ DEPREMİ


    7) 7 Haziran 2012 - ML= 5.1 MARMARA(Ereğlisi-Açıkları) DEPREMİ


    8) 27 Kasım 2013 - ML= 4.7 MARMARA(Ereğlisi-Açıkları) DENİZİ DEPREMİ


    9) 2-4 Ağustos 2014 - YALOVA(Termal) DEPREM ETKİNLİĞİ


    10) 3 Temmuz 2014 - Mw= 4.5 BALIKESIR - BANDIRMA DEPREMİ


    11) 28 Ekim 2015 - Mw= 4.4 MARMARA(Ereğlisi-Açıkları) DENIZI DEPREMİ


    12) 20 Aralık 2018 - Mw= 4.5 YALOVA - Çınarcık(Esenköy)


    13) 24 Eylül 2019 - Mw= 4.6 MARMARA(Ereğlisi-Silivri Açıkları) DENİZİ DEPREMİ


    14) 26 Eylül 2019 - Mw= 5.8 MARMARA(Ereğlisi-Silivri Açıkları) DENİZİ DEPREMİ


    Not: Eksik varsa belirtiniz.

    Narsil

    Hocam, Ganos civarı olan hareket beni ürküttü. Uzun süredirolan ilk hareket yanılmıyorsam ama Marmara faylarının hareketlenmesii, Saroz açıkları ve

    bu depremin aynı periyod da oluşmaları takip edilesi hareketler.


    PergamoN siz ne dersiniz?

    Aynı lokasyon’da geçmiş aylarda’da depremler mevcut 3.1/2.8/2.1 değişiyor büyüklükleri tek başına birşey ifade etmiyor şuan için devamı gelicekmi bakalım.

    Kaf’ın marmara deniziyle başlayan bölümünün heryeri hareketli ganos karasallığı ve saroz körfezinin bir bölümü hariç

    Aslında öyle demedi, yanlış aktarılmış.

    Ben ilgili videoyu izledim. Kırılması muhtemel olan fay 100 km, bu da 5.000 km kareye den geliyor, bu alanın kırılması da maksimum 7.0'lık bir deprem üretebilir dedi yanlış hatırlamıyorsam.

    Benim söylediğim eski haber güncel açıklamalarının hiç birini bilmiyorum,ahmet ercan’da dahil takip ettiğim daha doğrusu dikkate aldığım söylenemez.

    Ramazan demirtaş Ve ekibinin neredeyse her fayla ilgili paleosismolojik çalışmaları mevcut ve bunu yayınlıyorlar (zorunda değiller) ,aynı şekilde son yıllarda en çok makale yayınlamış,en yoğun çalışan (özellikle marmara adına)kişi cenk yaltırak olduğunu biliyorum. Bu 2 kişide büyük deprem-ler bekliyorken uzun zamandır çalışması olmayan,anlatımlarını kendi haritası olmayan eski haritalardan yapan şahıslara inanmak isteyen inanabilir,herkesin kendi özgür düşüncesi :)

    Kandilli vb.’yi katmıyorum

    Fay uzunluğundan bahsetmiyor ,7 şiddetinde bir deprem olabilmesi için 100 km uzunluğunda 10 km derinliğindeki bir fayın kırılması gerektiğinden bahsediyor. 100x10=1000km karelik fay .

    Bu dediğinin olması için düşey atımında gerçekleşmesi lazım doğrultu atım yapan bir faydan düşey hareket beklenmez o zaman oblik fay olur doğrultu atım bileşeni yoksa.doğrultu atımlı fayda üzerindeki atıma bağlı kırılan kesim hareket eder sadece 5 metrelik bir atım yapan 40-45km’lik bir fayda 7’lik bir deprem üretebilir,üretiyorda. 100km 1000km falan hikaye o hesabın matematiksel formülü var işte 1000km alan zorunluluk değil.

    Ben zaten dinlemiyordum kendisinide medyada öyle yazılmış 1000km kırıkması gerek diye.

    Ege’de ki hareketliliğin araştırılması taraftarıyım PergamoN yardımcı olabilir kayda değer bir şey varsa belki.

    Her zaman ki hareketler anormal birşey görürsem burdan paylaşırım. Depremleri daha önceden takip etmeyenlere anormal gelebilir :)

    gülpınar açıkları çok uzun süredir hareketli bu depremler zaman zaman artıp azala biliyor, +4,+5 belkide +6’lık deprem sürpriz olmaz.


    Bir gazetemizin depremlerle ilgili haberinden bir cümle " Son olarak Ege Denizi, Midilli Adası açıklarında 2.2 büyüklüğünde depremin olması Türkiye ve yakın çevresindeki son depremlerin araştırılmasına sebebiyet veriyor."

    35 yıl Deprembilim konularında akademik geçmişim var. Böyle bir cümle ile ne demek istiyorlar anlamadım. Ya sabır....

    (Haluk eyidoğan)

    ilker.gunebakan @4 Şubat hocam yeni zelandaya güveniyor 4’lüklerden sonra 5.2’de yeni zelanda’dan geldi oda çabuk gelince ,+6 olsun dedim kabul etti. :)

    Olan son depremlere bakarsak bir sonraki etkili hareket yine nazca’dan gelicekmiş gibi duruyor.

    Bu peru merkezli olurmu bilmiyorum ama şili karasalı (antofagasta) göze batmaya başladı.