İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar
-
Aykut53 -
23. Februar 2025 um 15:45 -
Geschlossen
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Son çıktılarda 12 Ocak 09.00 ile 13 Ocak 02.00 Arası saatlerde Avrupa Yakası ağırlıklı 13 Ocak günü de Anadolu yakası ağırlıklı bir kar yağışı gözüküyor.
-
20.katta camlar sallanıyor resmen. 5 senedir ilk kez bu denli güçlü rüzgar denk geliyor burada.
-
Akom benden daha cüretkar davranmış

-
Alles anzeigen
Uzun süredir beklenen gelişme nihayet geliyor. İstanbul, bu kış sezonundaki ilk şehir geneline yayılan kuvvetli karlı sistemi almaya hazırlanıyor. 12–14 Ocak tarihleri arasında, Balkanlar üzerinden giriş yapacak olan kuvvetli soğuk hava dalgası ile birlikte, il genelinde kar yağışı etkili olabilir. Sistem yalnızca yüksek kesimlerle sınırlı kalmayacak, merkez ilçeler dâhil geniş bir alanda etkisini gösterebilir.
Mevcut sinoptik tabloya göre, soğuk çekirdeğin iyi seviyede güçlenebileceği ve 850 hPa seviyesinde sıcaklıkların -10/-12°C civarında olabileceği ihtimali öne çıkıyor. Bu değerler, deniz etkisiyle birleştiğinde İstanbul’da kar ihtimalini artırabilir. Ayrıca sistemin geliş sürecinde dinamik destek yeterli olabilir, bu da yağışın yer yer orta kuvvette, bazı bölgelerde ise kuvvetli olma ihtimalini doğuruyor.
Sistem, hemen hemen tüm global ve bölgesel modeller tarafından takip ediliyor, ancak detaylar ve kesin şiddeti hâlen değişebilir. Model uyumu iyi olmakla birlikte, küçük farklılıklar gözlenebiliyor; bu nedenle kesinleşmiş bir senaryodan ziyade yüksek olasılıklı bir tahmin söz konusu.
14 Ocak sonrasında kısa süreli bir geçiş beklenirken, asıl dikkat edilmesi gereken dönem 20 Ocak ve sonrası. Bu tarihten itibaren atmosferde ciddi bir salınım ihtimali var. Bunun temel sebebi, kutup vorteksinin negatife geçme olasılığı. Negatif faz, soğuk havanın orta enlemlere sarkmasını kolaylaştırıyor ve Türkiye’ye kuzeyden/kuzeydoğudan soğuk hava girişlerini artırma potansiyeline sahip.
Negatif kutup vorteksi, jet akımının daha dalgalı (meridyenal) olmasına yol açabilir. Böyle bir durumda soğuk hava kütleleri kuzeye sıkışmaz, orta enlemlere iner ve Türkiye’ye genellikle Karadeniz üzerinden kuzeydoğudan gelen soğuk ve kar yağışlı sistemler şeklinde yansıyabilir. Bu nedenle 20 Ocak sonrası gelmesi muhtemel sistemin, güçlü, geniş kapsamlı ve soğuk karakterli olma ihtimali yüksek. Modeller, sistemin yavaş hareket edebileceğini ve uzun süreli etkili olabileceğini de öngörüyor.
Türkiye genelinde olası etkiler şöyle olabilir:
- İstanbul ve Marmara Bölgesi: Kar yağışı ve düşük sıcaklıklar ihtimali
- İç Anadolu ve Doğu Anadolu: Uzun süreli soğuk ve kar yağışları ihtimali
- Batı ve Güney sahiller: Daha az ama aralıklı kar/yağmur ihtimali
Özetle, önümüzdeki günlerde İstanbul için ilk kuvvetli karlı sistem gündemde; ardından 20 Ocak’tan sonra kutup negatif fazına bağlı olarak güçlü ve soğuk bir sistemin gelme ihtimali yüksek. Sinoptik yapı ve model çıktıları, bu senaryonun olasılıkla gerçekleşebileceğini gösteriyor.
20 Ocaktan sonra inşallah çok daha güzel şeyler olacak arkadaşlar, geçen günlerde belirtmiştim. Bakalım hayırlısı ile çok güzel kar yağışları alacağız artık


-
-
Gene bu kar haritalarına takılıyoruz yılbaşında da tutmadı Ümraniye'de kar yoktu Beşiktaş ta vardı
Henüz sistem oturma di ne olacağı belli değil
-
12-13 sisteminde rakımın önemi ortaya çıkacak gibi.
Hocam kaç rakım üstü, bir de neden aniden rakım öne çıktı 100 rakım üstü kurtarır mı
-
Anlık İstanbul halkı

-
Anlık İstanbul halkı

Yada böyle hocam d23f8aaa8bc1a.gif
-
Trakya'daki kütleler Çanakkale Boğazı'nda da oluşmaya başladı birkaç saat içinde daha etkili ama kısa süreli yağışlar oluşacak ve rüzgar da asıl o zaman zirve yapacak şu an çok sert esiyor diyorsanız daha durun

-
53 kiloyum ciddi ciddi uçma ihtimalim olduğu için dışarı çıkamıyorum şu an 😂
-
Anadolu yakası barajlar bölgesi iyi yağış alıyor eğer örtü yapacak bir karda alırsak bir haftalık toplamda 4-5 puan artabilir barajlar
-
Kar haritalarına takılmayalım yukarıda söylenmiş, yağışı bi şekilde üretir İstanbul. anadolu iç kesimlerde 15 20 cm arası diyorum ben senelerin tecrübesi)
-
inanılmaz bir rüzgar var camlar patlayacak neredeyse
-
Beylikdüzü uçuyor, yağışta başladı


-
Halkalı'da yağışla birlikte sağlam rüzgar var.
-
-
bu sene ne yapıp edip sibiryayi kapmamiz lazım bize adam akıllı 3-4 günlük sistem lazım
Azor un bu haliye oda ancak Sibirya ile olur
Ufak bir ayar lazım ikidir olur mu acaba dedirtiyor
-
forum ahalisi bilmiyorum farkındamısınız ama 11inde öğleden sonraki yağış kar olarak düşecek en son verilerde az buzda yağış yok
-
