Patlaması halinde vei 6-7 yi potansiyeli var bu bölgenin
1991 yılında pinatubo yanardağı patladı vei 6 idi 1992 kışı Türkiye’de buz gibi geçti
Yine böyle bir durumda kısa süreli de olsa soğuma trendine girebiliriz
Patlaması halinde vei 6-7 yi potansiyeli var bu bölgenin
1991 yılında pinatubo yanardağı patladı vei 6 idi 1992 kışı Türkiye’de buz gibi geçti
Yine böyle bir durumda kısa süreli de olsa soğuma trendine girebiliriz
Santorini volkanı patlarsa eğer bize etkileri neler olabilir 2010 İzlanda yanardağı patlaması gibi bir etki hatta daha fazlasını yapabilir mi çünkü İzlanda yanardağına göre bize daha yakın konumda 2010 İzlanda patlamasında Avrupa hava trafiği ini durdurmuştu
Patlamanın güçlü olması durumunda vei kaç kategoriye kadar çıkabilir ve önümüzdeki kış veya sonraki yıllar soğuma etkisi yaratabilir mi
Hem Santorini volkanının hem de Santorini'nin hemen kuzeydoğusunda bulunan Kolumbo deniz altı volkanlarında VEI 6 ve üzerinde (?) olduğu tahmin edilen iki volkanında şiddetli patlamaları var. Bunları, Türkiye'de yapılan sondajlarda görüyoruz çeşitli bölgelerde bir kaç cm'lik bu volkanlara ait tefra tabakalarını görüyoruz. Yanlış hatırlamıyorsam Sinop'ta bile yapılan sondajlarda yine bu volkan patlamalarına ait tefra tabakalarına ulaşılmıştı. Yani bu volkanların Türkiye üzerinde ciddi etki yaratacak patlamaları olmuş.
Santorini volkanının en sonki ve en güçlü patlaması olan Minos patlaması Milattan Önce 1610 (?) yılında olmuştu. Çevresindeki yerleşim yerlerine çok ciddi hasarlar vermişti. Bu patlamanın VEI 6-7 (?) olduğu tahmin ediliyor. Bu patlamadan sonra zaten Santorini kalderası günümüzdeki halini almış. M.Ö. 1610 yılında Santorini bugünkünden çok daha farklı gözüküyordu. Bir Kaldera oluşturacak patlama demek gerçekten çok güçlü bir patlama olduğuna anlamına geliyor. Bugün Santorini Kalderasının çapı yaklaşık 12 km.
Ayrıca Kolumbo volkanının da 1650 yılında VEI 6 (?) olduğu tahmin edilen çok güçlü bir patlaması var. Bununda ciddi etkileri olmuştur. Deniz altı volkanlarında patlama deniz suyu ile karşılaştığından daha güçlü bir kül sütunu ve kül bulutu gözlemlenebiliyor.
Ancak her iki volkanda da böyle güçlü bir patlama yapabilecek bir magma rezervuarı şimdilik yok. Sosyal medyada her iki volkanı da patlatıp iklimsel soğumaya gireceğiz, felaket olacak vb. denilenlere inanılmamalıdır.
Santorini için volkanik hareketlilikte ya da volkanik faaliyet olmasa bile büyük bir deprem meydana geldiği zaman çok büyük bir kütle hareketi (toprak kayması/heyelan) meydana gelmesi bekleniyor. Bu kütle hareketinden sonra sadece Santorini kalderası içerisinde 100 metreyi geçen bir Mega Tsunami bekleniyor. Fakat Ege Denizi'nde çok sayıda ada olduğu için Türkiye'nin Ege kıyılarına yaklaşık 1 metre yüksekliğe ulaşabilecek bir tsunami vurması tahmin ediliyor.
Display MoreSantorini volkanı/kalderasında bir Tsunami riski ile ilgili zamanında bir bilimsel çalışma yapılmıştı.
Santorini için volkanik hareketlilikte ya da büyük bir deprem meydana geldiği zaman çok büyük bir kütle hareketi (toprak kayması/heyelan) meydana gelmesi bekleniyor. Bu kütle hareketinden sonra sadece Santorini kalderası içerisinde 100 metreyi geçen bir Mega Tsunami bekleniyor (3. Görsel). Fakat Ege Denizi'nde çok sayıda ada olduğu için Türkiye'nin Ege kıyılarına maksimum 1.2 metre yüksekliğinde bir tsunami vurması tahmin ediliyor.
Bu makalenin linki :
Canlı yayın. Sakurajima'dan duman çıkıyor.
Campi Flegrei bölgesinde de bir sismik akivite artışı var. Son 24 saate 210+ deprem meydana geldi. İkisi 3.9.