- Offizieller Beitrag
Günün özeti ![]()
Günün özeti ![]()
Eyyam-ı buhar sıcakları harbi sağlam sıcaklarmış![]()
Eyyam-ı buhar sıcakları harbi sağlam sıcaklarmış
Kışın godzillalar çıkıyor, yazın eyamm-ı bahur..
35,2
Açık
Ooooo kadıköy 😎🔥

ayın 10'u civarı vur kaç sistemine dönecek büyük ihtimalle yağış bakımından.
Basra sıcağı olduğu için iç Anadolu'nun daha sıcak olması gerekirken neden şuan bizden çok daha iyi durumda İzmir bile daha az sıcak
Alles anzeigenMerhaba herkese,
Basra sıcakları bastırdı, nemle savaş başladı. Ancak bir süredir bu konuda çok fazla bir bilgi kirliliği ve yanlış bilinenler olduğunu görüyorum. Hadi bildiklerimizi tazeleyelim ve doğrulayalım.
En temelden başlayalım. Nem nedir? Havadaki nemin (su buharının) artışı neden hissedilen sıcaklığı artırır? Peki "mutlak nem", "bağıl nem" ve "maksimum nem" gibi terimler ne anlama gelir? Sırayla hepsine cevap verelim.
Nem havada bulunan su buharına verilen isimdir. Suyun ısı iletkenliği havadan daha fazla olduğu için havadaki nem "MİKTARI" arttıkça soğuğu ve sıcağı daha fazla hissederiz. Şimdi terimlerin farkına gelelim.
Mutlak nem: Havada bulunan nem "miktarına" verilen isimdir. 1 metreküp havada bulunan suyun gram cinsinden ifade edilmesidir.Maksimum nem: 1 metreküp havanın taşıyabileceği nem miktarıdır. Hava sıcaklığı arttıkça, havanın taşıyabileceği "nem miktarı" kapasitesi artar. (30 derecelik bir hava, 10 derecelik bir havadan yaklaşık 3 kat daha fazla nem taşıyabilir.
ve gelelim bağıl neme (bizim yüzde olarak ifade ettiğimiz nem)
Bağıl nem: Mutlak nemin, maksimum neme oranadır. Yani o maksimum değerin yüzde kaçının dolu olduğudur. Eğer bağıl nem %100 olursa yoğuşma yani yağış başlar.
Bu tabloda değerler ile örneklendirilmiş. Havada 5 g/m^3 nem olduğunu var sayalım. Hava 0 derece ise maksimum değerin üzerinde olduğu için yağış görülür. Sıcaklık 10 dereceye ulaştığında havadaki nem miktarı hala aynı olmasına rağmen bağıl nem %53'e, 30 dereceye ulaştığında ise %16'ya düşmüştür.
İşte yanılgı burada başlıyor. Nem azaldı ohh diyoruz. Ancak nem miktarı hala aynı. Dolayısıyla hissedilen sıcaklık bazında bir azalma malesef olmadı.
Şimdi aşağıdaki grafikte havanın (standart atmosfer koşullarında) nem taşıma kapasitesini inceleyelim.
20 derecelik hava yaklaşık 15 gr/m3
30 derecelik hava yaklaşık 28gr/m3
44 derecelik hava yaklaşık 60gr/m3
nem taşıyabilmektedir.
Şuan İstanbul için farazi olarak bir günü baz alalım. Havada 14 gr/m3 nem olsun. Gündüz hava sıcaklığı 30 derece iken nem %50, gece ise hava serinleyip 20 dereceye düşsün. Havadaki nem miktarı hiç değişmediği halde bağıl nem 14/15= %93 olacaktır.
Peki bizim hissedilen sıcaklığı değiştiren terimimiz neydi? NEM MİKTARI. O zaman görmeliyiz ki %93 burada bizi yanıltmaktadır.
Peki bağıl nemin önemi ne? neden bağıl nemi takip etmeliyiz? Bunun cevabı da "yağış için" Biliyorsunuz yağış olabilmesi için havanın su buharına doygun olması gerekmektedir. Bulutların bulunduğu konumda nem %100'e ulaşınca yağış oluşur.
Şimdi günümüze gelelim. bluesky~ hocam havanın 24 derece ve nemin %60 olduğunu söylemiş. Bu sıcaklıkta havanın taşıyabildiği maksimum nem yaklaşık 21 gr/m3. Bağıl nem %60 ise havada yaklaşık olarak 12-13 gr/m3 nem bulunmakta. Bu da İstanbul'da yaz mevsimi için oldukça düşük bir değerdir. Nem miktarı artmadan hava sıcaklığı 35 dereceye ulaşırsa bağıl nem sadece %30 kadar olacaktır.
Çok fazla uzattım. Umarım kafalar daha fazla karışmamıştır
Önümüzdeki günlerde sıcaklık, bu sebeple yoğunlaşma miktarı ve doğal olarak da nem miktarı artacaktır. Hissedilen sıcaklıklar ise tatsız seviyeye gelecektir. Sorusu olanları bildiğim kadarıyla cevaplandırabilirim
Sevgiler
Eline emeğine sağlık hocam. ![]()
Denizler çok ısınınınca gece sıcakları çok düşmez.
Rüzgar hızlandı ama sıcak esip havayı daha da ısıtıyor. En iyisi esmemesi.
Yetiş El Nino neredesin yaaa
IOD'da(Indian Opean Dipole) pozitif olduğu için Basra güçlü musonlar güçlü.
http://www.bom.gov.au/climate/model-summary/images/ms_iod_14.png
Şuan en sıcak ilçe Beylikdüzü
37.5 derece
İzmir sasirtiyor benim mgm uygulamasında İstanbul ile yan yana istasyon bi yanlışlık var mı diye baktım İstanbul daki dereceyi bize yazmışlar sandim😅
İzmir sasirtiyor benim mgm uygulamasında İstanbul ile yan yana istasyon bi yanlışlık var mı diye baktım İstanbul daki dereceyi bize yazmışlar sandim😅
Bir oyunlar dönüyor sanki 😬
Bir oyunlar dönüyor sanki 😬
Hajahjajajaaj😂
36,6
Açık
Devam Kadıköy 😎🔥
İzmir sasirtiyor benim mgm uygulamasında İstanbul ile yan yana istasyon bi yanlışlık var mı diye baktım İstanbul daki dereceyi bize yazmışlar sandim😅