İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kış yaklaştıkça modeller eski ayarlarına dönmeye başladı 😁 gfs ilk efsane sinyalini veren olur ecm oralı olmaz 240 yaklaştıkça gfs yok eder ecm radarına sokar giderek iyiye gider ama 96 da ortak noktada buluşma olur. Senelerdir istisnalar dışında hep böyle. 20 sonrası sistemi tüm modelleri incelediğimde büyük ihtimal gelecek ama efsane olmayacak büyük ihtimalle. 12 - 13 dereceleri gündüz rahat görürüz güzel yağışla. Balkanlar ilk karı görebilir.

  • Korkmayın olması gereken bu . Her modelin farklı göstermesi kadar doğal birşey yok .
    Farklılıklar bizi biz yapan şeylerdir. Modeller farklı senaryo çıkartmazsa amacı ne ?
    Bir model diğer modele göre istikrarsız gitmesi iyi birşey . Farklı senaryoya ihtiyaç yoksa neden 1 adet modelle sınırla kalmıyoruz ?
    Çünkü her modelin mekanizması bölgesel yağış ve özel durumları bilme durumları farklı .
    Bu çeşitlilik sayesinde olasılık kombinasyonu ve yeni olasılıklara tahminleri ilerletiyoruz ve yeni potansiyel hava haraketlerini görüyoruz .

  • Ayın 20'sinde ECMWF EPS'ye göre sistemin batıya kaçma ihtimali yok denecek kadar az gözüküyor. Aynı zamanda diğer Teleconnections denklemleri bunu doğruluyor. AO/NAO Endekslerine baktığımız zaman sistemin batıya kaçma ihtimali yok çünkü endeksler negatif gözükmüyor tam tersine Nötr/Pozitif beklentisi var. Bu durumda şuna işaret ya sistem bize iner veyahut sistem kuzeyimizde askıda kalacak. Çünkü bu durumda Orta Avrupa'da YB hakim. Şuan ki iki ihtimal bu yönde gözüküyor. Umuyorum ki bu sistemi alıp sezona güzel bir başlangıç yaparız.


    Akşam ECMWF EPS


    500 Geop

    1697803200-BfXwrrunj00.png


    850hPa Anomaly

    1697803200-Qxp7YgMyzM8.png


    ECMWF AO Endeksi

    1696982400-Mc3etJBsMwggrb2.png

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Yarın hava sıcaklığı 20 derecenin üstüne 22/23 derecelere çıkacak. Rüzgarın hamlesi düne göre daha az. Bulut oranı yüzde 50 civarında gözüküyor yani parçalı bulutlu bir hava hakim olacak, akşama doğru bulut oranı artabilir. Herhangi bir yağış ihtimalide yok gözükmektedir.


    1697025600-N0i9VTZ3xxY.png

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Forumda sezonun ilerlemesiyle aktif üye sayımız ve misafir ziyaretçi sayımız artacaktır. Bu sebepten müteşekkir forumun en popüler konusu özelliğini taşıyan ( İstanbul Özel Raporlar -Yorumlar) konumuza bazı kurallar getirmek durumundayız. Sayfamızın kalitesi ve akıcılığını devamını sağlamak için getirdiğimiz kurallar şunlardır; Konu içerisinde paylaşılan modeller ve verilerin altına paylaşan kişi tarafından yorum yapılması şartı getirilmiştir. Bu sayede konuyu takip eden değerli ziyaretçilerimiz fikir sahibi olacaktır. Konu içerisinde gün içinde anlık durum değerlendirmesinde flood yapmak yasaklanmıştır. Konu içerisinde bölgemizde önemli hava olayı olmadığı sürece En düşük/ En yüksek Sıcaklık paylaşımı yapmamaya dikkat edelim (Mobilde üyeler için zorluk oluyor). Konu içeriğinde ve hava olaylarının dışına çıkmamaya özen gösterelim, eğer konu dışına çıkmak istiyorsanız ona özel konumuz mevcuttur. Bu kurallar konun kalitesini ve akıcılığını sağlamak amacıyla getirilmiştir. İyi forumlar.

    Ufak bir hatırlatma, diyagram verileri de üstte yazdığım kuralla yani yorum yapılması şartına dahildir. Bu sayede forumumuzun kalitesi ve akıcılığı korunmuş olacak, ziyaretçilerimiz için de daha yararlı olacaktır. İyi forumlar.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Ufak bir hatırlatma, diyagram verileri de üstte yazdığım kuralla yani yorum yapılması şartına dahildir. Bu sayede forumumuzun kalitesi ve akıcılığı korunmuş olacak, ziyaretçilerimiz için de daha yararlı olacaktır. İyi forumlar.

    Diyagram ve Diğer verilerin yorumlanması çok doğru bir karar olmuş :thumbup:

    :gun_bandana: 2022 MART EFSANESİ :hfyeni (29):

  • Ufak bir hatırlatma, diyagram verileri de üstte yazdığım kuralla yani yorum yapılması şartına dahildir. Bu sayede forumumuzun kalitesi ve akıcılığı korunmuş olacak, ziyaretçilerimiz için de daha yararlı olacaktır. İyi forumlar.

    Paylaşılan diyagram 1-2 cümlelik açıklama yapılması daha anlaşılır ve öğretici olacaktır ziyaretçiler için

  • Diyagram ve Diğer verilerin yorumlanması çok doğru bir karar olmuş :thumbup:


    Paylaşılan diyagram 1-2 cümlelik açıklama yapılması daha anlaşılır ve öğretici olacaktır ziyaretçiler için


    Tabi ki, elbette. Her gün konudan diyagram paylaşan arkadaşlara ayrıca teşekkür ediyorum ama bundan sonra paylaşılan diyagramlar da dediğimiz gibi 1-2 cümlelik yorumlama yapılması şartı getirdik. Bunun asıl amacı forumda ki ziyaretçilerimiz ve uzaktan takip edenler için. Bu sayede paylaşılan verirler anlamsız kalmayacak ve forumun kalitesi korunmuş olacaktır.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Çamlıca'da da balkondan deniz (boğaz) gözüküyor evde. ^^ 200 rakım:) Ama -9/-10 yeter :hfyeni (18): -16 gelirse ne ala :hfyeni (29):

    Bu sene kar yağarsa çamlıcaya gitmek istiyorum umarım yolda kalmam :hfyeni (18): şimdi boğaz köprüsü donar filan anadolu yakasında kalırım evsizler gibi

  • Güzell :hfyeni (29):

    ens_image.php?geoid=118104&var=201&run=12&date=2023-10-11&model=ecm&member=ENS&bw=1

    diyagram çorba olmuş ecmwf senaryoları gfs'e benzemiş :hfyeni (18): 
    o aşşağı doğru çıldıran senaryolar ne öyle resmen birbirine dolanmış :hfyeni (18):
    Ama iyi yani belki en soğuk senaryo 1-2 derece düşse -8'le senenin ilk kar yüzdesi gözükür diyagramda kim bilir ?