Flammagenitus/Pyrocumulus (Yangın Sebepli Bulut)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Evet arkadaşlar bulut konusunda yaptığım ankete göre ilk Cumulonimbus konusunu açtım şimdi ise yangın sebepli bulut oluşumu yani Flammagenitus konusunu açtım. İyi okumalar dilerim...


    Flammagenitus

    İsmini latince alev anlamına gelen "flamma" ve latince doğmak anlamına gelen "genitus" kelimelerinden almıştır. Flammaagenitus bulut oluşumu konvektif bulut türlerinde, özellikle cumulus veya cumulonimbus'ta bulunur ve orman yangınları, yangınlar ve volkanlar gibi doğal bir ısı kaynağından oluşan bir bulutu tanımlar. B,r yerde ateş yandığında yükselen sıcak hava, su buharını atmosfere taşıma potansiyeline sahiptir ve bu da bulutlara neden olabilir. Cumulus, Cumulus Congetus zaman zaman ise Cumulonimbus oluşumuna neden olabilir. Bulut oluşumu gereği yağış yapma ihtimali düşüktür ancak zaman zaman yıldırım/şimşek beraberinde yağış olabilir.



    Bu buluta Pyrocumulus ismi de verilebilir ancak resmi olarak ismi Flammagenitus'tur. Yukarıdaki fotoğrafta oluşum süreci gayet güzel bir biçimde gösterilmiş. Bu bulut her yangında olmaz. Oluşması için büyük boyutta yangın olması lazım. Büyük orman yangınları tarafından üretilen Flammagenitus bulutları, 11km'nin üzerindeki irtifalara ulaşmayı başarabilir ve alt stratosfere nüfuz eder. Troposferin üst kısmında ve stratosferin alt kısmında esen kuvvetli rüzgarlar, bulut örtüsünün yatay olarak yayılmasına ve küçük duman parçacıklarının uzun mesafelere taşınmasına yardımcı olur. Bu konvektif bulutların bazılarının ulaştığı büyük boyutlar, yağış süreçlerinin yanı sıra üst kısımlarındaki elektriksel aktiviteyi de destekler ve dolaylı yoldan şimşek/yıldırım aktivitesi ve yağış oluşumu gözlenir(Isı nedeniyle Virga olması muhtemeldir). Aşağıya birkaç adet Flammagenitus örneği bıraktım.


    2009 yılında Angeles Ulusal Ormanı'ndaki İstasyon yangınında oluşan Flammagenitus bulutu. (Los Angeles şehir merkezi)


    Flammagenitus bulutları Fort McMurray Kanada orman yangınının üzerinde. ( Fort McMurray, Alberta, Kanada)

  • Elinize sağlık hocam. Dört gözle bu konuyu bekliyordum👍.