Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hocam nerede o buz gibi soğukların üzerine gelen cephe yağışları 2012 2013 2016 çok güzel kar aldığımız kışlar. İnşallah bu kışın devamında bizim için güzel olur.

    Aynen hocam inşallah aynısını yaşayacağızmiz bir sene olur.

  • hocam 13 ve 14 için yazmıştım zaten. Haftasonu yani

    Ani bir düşüş var 13 gibi soğuk cephe erken girerse kar tanelerini görebiliriz inşaallah. Soğuk ve sıcak cephe karşılaşması var. Şayet AB Kıbrıs civarında tepki verip hızla ilerlerse güzel şeyler görebiliriz. Çünkü YB karayele hızlı ilerliyor. AB 'nin biraz daha kuzey doğu yönlü hareket etmesi daha iyi olur sanki. Hatay-Kibris-lazkiye civarında yukarı fazla çıkamıyor sanki ondan bölgenin güney ve en doğusu yağış açısından daha iyi suanki verilere göre.

  • Ani bir düşüş var 13 gibi soğuk cephe erken girerse kar tanelerini görebiliriz inşaallah. Soğuk ve sıcak cephe karşılaşması var. Şayet AB Kıbrıs civarında tepki verip hızla ilerlerse güzel şeyler görebiliriz. Çünkü YB karayele hızlı ilerliyor. AB 'nin biraz daha kuzey doğu yönlü hareket etmesi daha iyi olur sanki. Hatay-Kibris-lazkiye civarında yukarı fazla çıkamıyor sanki ondan bölgenin güney ve en doğusu yağış açısından daha iyi suanki verilere göre.

    Ben 980m rakımda kendimi kky için hazırladım :) Problem cephe girerken rüzgar güneyli ardından kuzeyli dönünce yağış çekiliyor ve kuru soğuk. Yine de diyagramlarda ayrışmalar epey fazla. takibe devam.

  • Ben 980m rakımda kendimi kky için hazırladım :) Problem cephe girerken rüzgar güneyli ardından kuzeyli dönünce yağış çekiliyor ve kuru soğuk. Yine de diyagramlarda ayrışmalar epey fazla. takibe devam.

    En erken Gem ve Ukmo modelleri soğuk cepheyi bölgemize taşıyor. Diğer modellerinde bunlara uyacağını bekliyorum inşallah. Perşembe az çok beli olur. Fakat biraz daha erken soğuk girişi neden olmasın.

  • FreezingRain Hocam nerelerdesiniz?

    Okul-iş derken şu an ancak rahat kafayla giriş yapabildim Hocam, teşekkür ederim :)


    Sizlerle tekrardan birlikte olmak, oldukça keyifli.


    Hazır gelmişken, büyük lokmadan bahsetmek isterim.


    Ocak'ın 18-25'i arası verimli sağlam soğuk gözüme çarptı. Bunu sadece 4-5/35 tane olasılık veriyor; ama oldukça mantıklı.


    Bulguları paylaşmak isterim:


    * 16 Ocak'ta birçok ana modelde kuzeydoğu Kanada'daki 985' mb'lik alçak basınç ile Doğu Atlantik'teki 995 mb'lik alçak basınç; Azor yüksek basıncını es geçip birleşiyorlar ve Sibirya'yı doğrudan Ingiltere üzerinden indirerek ülkemizi yüksek basınçlı havaya bırakıyor.


    * Hâlbuki, 06-08 Ocak'ta Ispanya üzerinden yani kabul görür yerden yükselen Azor yüksek basıncı da yukarıdaki maddeyle benzer muameleyi görmüştü ve buna rağmen onları kırıp yükselmeyi sağladı.


    * Şayet şu anlarda gerçekleştiği gibi bir döngü olursa yani Azor o iki cılız alçak basınç arasında kalmayıp, aralarından yükselerek çıkış yaparsa Sibirya üzerimize akabilecektir.



    Verileri incelersek;



    1) Ana veriye bakalım:


    animzug5.gif




    2) Azor'un mantıklı hareketi yaptığı veriye bakalım:


    animppw4.gif



    Mantıklı veriye bakarsak, Azor'un yükselmek için geç bile davrandığını söyleyebiliriz.


    Bu yükselme neticesinde 510 DAM'ları görmek hayal değil.


    Bakalım ilerleyen zamanlarda neler olacak, bu bir kenarda kalsın...

  • Okul-iş derken şu an ancak rahat kafayla giriş yapabildim Hocam, teşekkür ederim :)


    Sizlerle tekrardan birlikte olmak, oldukça keyifli.

    Hoş geldiniz hocam sizi burada tekrar görmek güzel oldu.Elinize sağlık, daha sık aktif olmanızı bekliyorum inşallah 🙂

    🇹🇷NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE🇹🇷

  • Hocam Ocak ayı Bu sene ılıman geciyo soğuk girişi diğer senelere göre yetersiz kalıyor bu el nino dan dolayı mi acaba ?

  • Hoşgeldin hocam.

  • Erzurum aralıklı kar yağışları olacak dikkatleri çekmek istediğim tarih ise 13-14 Ocak. Yerel halkın dilinden düşmediği kara kış cidden meydana geliyor gibi. GFS son güncellemesinde çok yoğun bir kar yağışı verirken ECMWF yağışları vermemiş modeller aralarında fikir ayrılığı yaşıyorlar bir noktada byluşacaklardır takip etmekte fayda var.

    [Resim: TqKGBKH.gif] 2022 Mart [Resim: TqKGBKH.gif]

    [Resim: TqKGBKH.gif] 2020 Şubat [Resim: TqKGBKH.gif]