Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yine geri beslemeli bir sistem yine pek çok riski içinde barındırıyor Allah yardımcıları olsun insanların.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Yarın akşam saatlerinden itibaren bölgede başlayacak yağışlar Samsun'un doğusundan Ordu hattına kadar olan sahil ve sahile yakın iç kesimlerde şiddetli ve lokal olarak geriden beslemeli karaktere sahip aşırı yağış şeklinde gerçekleşebilir. Tahminin gerçekleşmesi durumunda özellikle Terme ve Ünye ile bu ilçelerin köylerinde Cumartesi sabahına kadar devam edecek yağış yer yer 200 kg ve üzeri ölçümleri beraberinde getirebilecek! Ana modellerin toplam yağış haritalarında risk Doğu Karadeniz bölgesinde gibi görülsede tehlikenin boyutu Orta Karadeniz'de kat kat daha fazla. Belirtilen gün aralıklarında tarım faaliyetleri yapılmaması can güvenliği için oldukça önemli. Önlem almak için son 20 saat..

    hocam ordu merkez ne olur

  • Yarın akşam saatlerinden itibaren bölgede başlayacak yağışlar Samsun'un doğusundan Ordu hattına kadar olan sahil ve sahile yakın iç kesimlerde şiddetli ve lokal olarak geriden beslemeli karaktere sahip aşırı yağış şeklinde gerçekleşebilir. Tahminin gerçekleşmesi durumunda özellikle Terme ve Ünye ile bu ilçelerin köylerinde Cumartesi akşamına kadar devam edecek yağış yer yer 200 kg ve üzeri ölçümleri beraberinde getirebilecek! Ana modellerin toplam yağış haritalarında risk Doğu Karadeniz bölgesinde gibi görülsede tehlikenin boyutu Orta Karadeniz'de kat kat daha fazla. Belirtilen gün aralıklarında tarım faaliyetleri yapılmaması can güvenliği için oldukça önemli. Önlem almak için son 20 saat..

    rize çevresi 22/23 Ağustos tehlikeli orta karadeniz 21 Ağustos gibi gözüküyor

  • Size bişey söyliyeyim senaryom şu samsun sistem başlarken yani yarın öğleden sonra akşama doğru ufak etkide bir yağış alır sonra yağış olmaz 21inde belki ufak etkide bir yağış daha alırız sistemi böyle noktalarız

    (Fazla bile iyimser davrandım) hiç de yağmayabilir

  • GFS İstanbul tahmininde neredeyse %100 yanıldı hiç yağış beklemiyorken şu an şehrin büyük bölümü yağış altında ancak skew-t yine de bakmamız gereken bir unsur. Sadece bulut-rüzgar ilişkisine değineceğim kısaca.


    Çizgilerin birbirine yaklaştığı yer bulut yoğunluğunun fazla olduğunu hatta tamamen kapalı olduğunu gösteriyor yuvarlak içine aldığım yerlere baktığımızda çizgilerin birleştiği noktanın karşısında kuzeybatı rüzgarının hakim olduğunu görüyoruz. Buna karşılık alt seviyelerde yani yeryüzüne yakın noktalarda kuzey-kuzeydoğu rüzgarı var bizi yanıltan da her seferinde bu oluyor zaten. Rüzgar kuzeyden esiyor neden yağmur yok sorusunu görüyorum sık sık işte sebebi. Yine de alt seviyelerde de çizgilerin birbirine yaklaştığını görüyoruz bu da genelde yağış oluşturmuyor bunu pastanın kremasına benzetebilirsiniz. Pastanın kek kısmı 500 hpa seviyesinde krema ise ağız eriyip giden 900 hpa seviyesinde yani yağış oluşturmuyor hava soğutmakla görevli. Alt seviye bulutlarının yağış oluşturması için yoğunlaşma olması gerekiyor bu da rüzgarın hafif olduğu durumlarda genelde ortaya çıkar o yüzden Samsun'da kuvvetli rüzgar varsa yağmur yok diyorum çünkü üst seviye bulutlarını karşılayacak bir kara parçası olmuyor genelde alt seviye de uçup gidiyor rüzgarla bilmem anlatabildim mi?


    3 saat sonraki durumda ise alt seviyede daha düzenli bir birleşme görüyoruz. Az önce sadece bir seviyede yakınlaşma varken bu sefer yer 900 hpa'dan yeryüzüne kadar kapalı hava hakim yoğunlaşma artmış rüzgar hafif pw(cm) değeri 3.29 oldukça yüksek yağış için nadir uygun saatlerden biri.


    Bir de Icon modelinden bir enstantene paylaşayım 2 gün önce Samsun'un doğusu Trabzon'un batısı vurgusu yapmıştım bir yere fena patlayacak hayırlısı dedim Allah kazadan beladan korusun. Samsun(Terme, Salıpazarı) Ordu(Ünye, İkizce) ilk etaptan en tehlikeli yerler sistem ilerleyen saatlerde Doğu Karadeniz'de patlama yapacak gibi duruyor dikkatli olunmalı.

    97b885755a2b9df785dcd183b.png

  • Bu hava bazı noktalarda fena patlayacak gibi bakalım. Yağsın yağsında afet boyutuna ulaşmaz inşallah. Tedbirli olmakta fayda var.


    Bu arada modeller Samsun ve Trabzon ile özel ilgilenmiş, renk değişimleri fenaa :)--

  • Melih trabzona daha bariz boşluk vermişler samsuna da vermişler ama yağış veren modeller olmuş 25 30 alsak bari en azından yağmayacaksa hava güneşli olsun bari