HF Ekonomi Hattı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yeni kredi paketleri ne kadar sürecek bilgisi olan var mı? ( araç özelinde)

    yeni kredi paketi açıklandı. imkanı olanlar için oranlar gayet uygun sıfır evlere 0,64 ikinci el evlere 0,74 oranları var. tabii internette tüm ilanlar yukarı yönlü güncellenmeye başladı yeni kampanya ile birlikte...

    Çok ayıp bizim insanımızın yaptığı faizler düşünce alıcı için anlamı olmuyor ki :)

  • Araç piyasasını hareketlendirmek için artık ÖTV indirimi gelmeli, sıfır araç satışı çok azaldığı için ikinci el araç piyasası felaket uçmuş durumda.

    Böyle kredi paketleri açıklamak güzel fakat fiyatlar akıl mantık derecesinde değil.

  • şu sıralar ötv indirimi veya herhangi bir vergi indirimi beklemek hayacilik olur diye düşünüyorum. Bir çok üründe vergiler arttırılmışken.

    Olmasını çok isterim ama.

  • Evet beklenen haber gelmiş, Türk oyun şirketi Peak Amerikan dünya devi Zynga tarafından 1.8 milyar dolar karşılığında satıldı.

    Bu tarihimizin en büyük satışlarından biri ve kendi alanımda gerçekleşmesi beni ayrı heyecanlandırıyor.

    Satış işlemi 900 milyon dolar nakit ve 900 milyon dolar Zynga hissesi karşılığı yapılmış. Bu rakamlar geçen haftalarda zaten belli olmuştu.

    Ülkemizde Startupların ne denli önemli olduğu umarım daha iyi anlaşılır.

    Devletin Startup sahiplerine büyük destek vermesi gerekiyor, ülkemizde melek yatırımcı kavramının çok iyi şekilde anlaşılması gerekiyor. Çok fazla gerideyiz fakat gemiyi kaçırmış değiliz.

    Ben şahsen bir fikir üzerine şirketleşmeiş bir startup olarak yatırımcı bulmakta zorlanıyorum.

    Bulduğum yatırımcıların istediği hisse payı dünya ortalamasının 2-3 katı yukarısında.

    Büyük melek yatırımcı gruplarından yatırım almak o kadar zor ki, piyasada bulunan startuplar mecburen yüksek rakamlı ortaklıkları kabul etmek zorunda kalıyor.

    Şahsen ben Peak satışına çok ama çok sevindim, ülkemizde ki yatırımcıların bir nebze olsun dikkatini çektiğini ve bu piyasaya rağbetin artacağını umuyorum.

  • Bist güne % 0.49 artışla 107.787 puandan açıldı.109.000 puan hedefi var.Ama ben kısa bir nefes alması tarafındayım.Dövizde durum isse dolar 6.81 euro 7.57.Yükseliş trendine uyan Altın gr 380 Tl b.petrol 38 dolar civarında seyrediyor...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • icenow123 ekonomik politakada alınan kararlar yüzünden düşüyor,Türkiye yıllar sonra etkili kambiyo kontrolüne gitti.Döviz ve altın alım satımlarından alınan vergi oranı yükseltildi.Binde iki olan düzey yüzde 1 seviyesine çıkartıldı yani beş kat arttı,Faizler düşürüldü.Diğer yandan finansman bonoları gibi yatırım araçlarında BSMV yüzde ondan onbeşe çıkartıldı.

    Bu durum dolar ve altın fiyatlarını etkiliyor haliyle;

    1-Devlet insanların cebinde döviz ile gezmesini istemiyor.Çünkü yastık altına çekilen her döviz türk lirasının değer kaybetmesine yol açar.

    2- Devlet finansman bonosu gibi kolay kazanç sğalayan yatırım araçlarını daha maliyetli hale getirerek daha fazla yatırım ve tüketim yapılmasını istiyor.

    Amaç;

    1-Türk lirasına spekülatif saldırıların( döviz alım/satım )önlenmesi.

    2- Yatırımların özendirilmesi.

    3- İş aleminin iş yapması finansman kazançlarına kaçmaması.

    Alınan kararlar ekonomiyi çok kısa sürede etkileyebilir,Halkın destek vermesi şartıyla..

    Dolarda düşüşün sürmesi muhtemel.

  • swap anlaşması olacak ve dolar ilk etapta 6,00-6,20 bandına doğru çekilecektir. eğer süreç gelecekte iyi yönetilirse 6 liranın altında dolar göreceğiz. borsa bu süreçte 160-180 bin civarlarını görecektir. doları olan bozup borsada sağlam kağıtlara girerlerse en az yüzde 40 kazanç sağlayacaklardır.

    doğru adımlar atılırsa bu yazdıklarım gerçekleşecek. 7,30'lardan dolar satıp borsada bilindik kağıtları alanlar paralarını katladılar ve bu trend devam edecek.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Bist güne neredeyse 109bini test eder gibi %0.77 lik bir artışla 108.926 puandan açtı.Artık kar realizasyonlarının olabileceği ama diğer yandan henüz değerini bulmayan çok şirket var yatırım yapılabilecek.Eğer borsada yeni iseniz tekrar söylüyorum kendi başınıza alım satım yapmayın.Son bir haftada birkaç borsa forumlarına baktım tam çakallarla dolu yerler.Çeşitli rakamlar verip kafanızı karıştırır düşecek senedi aldırır ya da satmanız gereken yerde bekletirler.350.000 yeni yatırımcı girmiş bu dönemde ama çoğunluğu bu işten anlamadıkları için feryat figan haline gelmişler.O yüzden dikkatli olun ve yatırım danışmanları olan yerlerle çalışın.Dövizde durum dolar 6.71 euro 7.53.Altın gr 371 Tlde b.petrol ise 40 doları buldu...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Mayıs enflasyonuna dair hiçbir şeyin konuşulmaması oldukça tuhaf.

    aslında konuşulacak çok şey var ama ben birazını yazayım;


    İlk olarak pandemi başından bu yana benim tespit ettiğim , çok tüketilen gıda maddelerinde %20-30 arası artış var mart ayından bu yana.

    Diyecekler ki , enflasyon paketinde onlarin cogu yok. Haklılar , paket son senelerde çok değişti. İşin ilginç yanı , pakete sonradan eklenen bir çok ürün ve hizmet , özellkle pandemi döneminde , iş başında olmadığı için , hizmeti bıraktıkları için fiyatları sabit kaldı ve mayıs ayı enflasyon rakamlarina zamsiz olarak yansıdı.

    Yani kısacası mayıs ayı enflasyon rakamlarının realitesi %60 gibidir. Gerçi yılın bu aylarında , özellikle haziran ayında daha yüksek enflasyon bekliyorum. Çünkü hizmete başlayan her sektör ve hizmet zamlı başladı.


    Ama buda sorun değil . Sevgili tüik ‘imiz var. 2019 senesinin aralik ayinda yazi ile (eksi) sembol ile (-) enflasyon gordu bu gozler. Dusunebiliyor musunuz ? Eksi enflasyon ? Sene sonunda gerekli duzeltmeler yapilir.


    kaynakta ekleyim.
    http://www.gazetevatan.com/ara…mur-kizdi-350652-ekonomi/

    3 Mal editiert, zuletzt von karasah ()

  • Önce sıcak hava, sonra soğuk hava tarımı kötü etkiledi. Tahıl dışında meyve, sebze. bitkisel ve sera üretimlerinde bu yaz fiyat inmesi beklenmiyormuş çeşitli açıklamalarda

  • şunu da ekleyeyim karasah hocama.

    Gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlığı bu yıl başında düşürüldü TÜİK tarafından. Yanlış hatırlamıyorsam %27 den %24 e. Yani enflasyonu yükseltecek en önemli kalemin ağırlığı düşmüş oldu.

    Zaten vatandaşı doğrudan etkileyen kalemleri baz alsak enflasyon yıllık %30 un altına düşmez.

  • şunu da ekleyeyim karasah hocama.

    Gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlığı bu yıl başında düşürüldü TÜİK tarafından. Yanlış hatırlamıyorsam %27 den %24 e. Yani enflasyonu yükseltecek en önemli kalemin ağırlığı düşmüş oldu.

    Zaten vatandaşı doğrudan etkileyen kalemleri baz alsak enflasyon yıllık %30 un altına düşmez.

    buradaki ayrinti , pakette olan bir cok hizmet ve sektorun iki aydir kapali olmasi , fiyatlarinin sabit kalmasidir. Haziran ayi itibari ile tum paket zamli basliyor hizmete . Bu baglamda dogru orantili olarak haziran ayi enflasyonun bu aydan net bir puan yuksek cikmasi lazim. Bekleyip gorecegiz.

  • bu arada nisan ayi butce acigi 43,2 milyar lira oldu. 2020 yili hedefi 134 milyar tl idi. Yilin ilk 6?ayinda butce acigi (elde olmayan nedenlerinde payi var) 100 milyar civarina geldi.


    bundan sonrasinin cok ciddi mali disiplin ve tasarruf ile gecilmesi lazim