Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Türkiye sadece doğu karadeniz değil, senin azlağın buysa keyfini sür kardeşim 👍

    Ben benim azlağım bu demedim.Aksine en cok üzülen kişilerden biri de benim.Sistemin bütün ülkeyi tatminkar etmesi hayal gibi bir şey.Sadece demek istediğim şu.Evet bize göre belki kestane bir sistem olacak ama Doğu Karadenizli biri olduğunu düşün.Neler yapardın sevinçten?Amacım kimseyi kırmak değil.Kırdıysam özür dilerim.

  • Karadeniz olarak bekliyoruz. Bizim azlag bu. Bu sistemi bitirelim önümüzdeki azlağa bakarız. Herkes mutlu olsun isteriz ama ülkemizin gerçekleri de var.

  • 7-8 OCAK SOĞUK CEPHE VE DEK ETKİSİNDE KAR YAĞIŞLARI

    Yarın akşam Azor yüksek basıncının doğuya kaymasıyla yurdumuza kuzeyden soğuk cephe inişi gerçekleşecektir. Soğuk cephenin gelişiyle sıcaklıklar hıza düşüşe geçecek ve Marmara ile Batı-Orta Karadenizde ilerleyen saatlerde de İç Ege, İç Anadolunun batısı-kuzeyi ve Doğu Karadenizde de kar yağışları başlayacaktır. Soğuk cephe gelmeden önce Akdeniz'de oluşan ve doğuya ilerleyen bir siklon olduğu için yarın akşam eşzamanlı olarak Göller Yöresi, Toroslar, Karaman-Konya hattı, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Anadolu ve G.Doğu Anadoludanda Şırnak'ta şiddetli kar yağışları görülecektir.


    g7b8I7.gif


    Cephe yağışının İstanbulda en çok Cumartesi gecesi 00:00-03:00 arasında etkili olması bekleniyor. Bu saatlerde 850 mb'da -10 girişi olduğunu görüyoruz. Sıcaklık kıyı hattında dahi yarın 21:00 gibi 1-2 derece bandındayken ilerleyen saatlerde cephe yağışının getireceği düşey akımla birlikte -1 dereceye kadar düşecektir. Yani akşam 8-9'da yağan karlar tutmazken gece 12'den sonra yağan her kar tutmaya başlayacak.


    kAC2QZ.gif


    dMtcYS.gif


    500 mb'da -39 girişi olduğundan dolayı yer yer şimşek aktivitesi de olabilir.


    CQ88vB.gif


    Soğuk cephe yağışından sonra cumartesi günü DEK yağışlarıda görülecek. DEK'lerde gayet iyi olan SKIRON modeli cumartesi günü akşam saatlerine kadar İstanbula hafif kuvvette DEK'ler öngörmüş. Bu bantların karayelden dolayı daha çok Anadolu Yakasını vurması beklenmelidir. İstanbul'dan doğuya doğru gittikçe Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın; DEK'lerin şiddetl artacak. Batı Karadeniz kıyılarında 15-30 cm arası kar örtüsü görülebilir.


    072.geoprec.png


    Soğuk cephenin cumartesi sabahına kadar bırakacağı kar miktarı ise şu şekilde(Edirne ve Gelibolu Yarımadası beklentiyi düşük tutsun):


    pdpGDv.gif


    Doğu Karadenize gelecek olursak cumartesi günü önce cephenin sonra DEK'lerin etkisi altına girmeye başlayacak ancak pazar sabahı onları bu sefer 500 mb'da -42 derece çekirdekli ULL bekliyor olacak. Kıyaslama için Mart 87'de İstanbulda hayatı felç eden ULL -45 dereceydi.


    6agami.gif


    ULL döndükçe çok şiddetli kar sağanakları Doğu Karadenizi dövmeye başlayacak. Yağışlara gökgürültüleri de eşlik edecek. Ordu, Giresun , Rize, Trabzon ve Artvin şehir merkezlerinde bile hayat durma noktasına gelecek. Tavan yüksekliği 9-10 km'yi bulan Kümülonimbuslar oluşabilir. Dağ, tepe yamaçlarında oturanlar çığ tehlikesine karşı dikkat etmeliler. Zira Doğu Karadeniz'i yükseklerinde en az 60 cm kar yağışı görülecek. Trabzon 30 cm , Ordu-Giresun 30-35 cm civarı, Rize 40-45 cm ve Hopa 50 cm üstü kar alacak. Sinop ve Samsun malesef boşlukta kalabilir. Bu iki şehirde de 10-15 cm civarı örtü olası.

    Doğu Karadenizdeki ULL pazar akşamı etkisini kaybetsede DEK'ler pazartesi sabahına kadar devam edecek.

    Dipnot olarak: Düzce'nin doğusunda da 50 cm civarı kar yağışı öngörülüyor. Kaynaşlı ve Yığılca ilçelerinde oturanlar dikkatli olsun.

    Cumartesi ve pazar geceleri Türkiye'nin büyük bölümünde buzlanma ve don tehlikesi var.

    nUtQv7.png