6-7 Ocak Siklonu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • YcN7ax.gif5 Ocak akşamı Ege Denizinin güneyinde oluşacak ve 6 Ocak geceside kuzeyden soğuğu çekmeye başlayacak bir siklon oluşacaktır. Siklon Antalya tarafına kaydıkça İç Ege, Marmara'nın güneyi ve yüksekleri, Batı Karadeniz'in yüksekleri ve Akdeniz'in yükseklerinde şiddetli kar yağışlarına yol açacaktır. Çanakkale, İstanbul gibi şehirlerde de rüzgarın durumuna göre kar ihtimali vardır. Şu an mevcut görüntü saf kar sınırının İstanbulda 0-400 m arasında bir yerde olmasıdır. Siklon oluşacağı konusunda ECMWF ve GFS mutabık olsa da soğuğun tam iniş yeri ve sistemin hakim rüzgarı hala belli değildir. Detaylar pazar günü...

  • Son güncellemelere göre ECWMF ve GFS soğuk konusunda hemen hemen mutabık kalmış ve İstanbulda kar ihtimali neredeyse kalmamıştır. 6 Ocak pazartesi günü hızı saatte 70-80 km/h'yı bulacak Poyraz fırtınası Çanakkale, Tekirdağ ve İstanbulda en az 30 Aralık kadar zarar verebilir. Dikkatli olunmalıdır.

  • fwGJsr.png

    Bu akşam saatlerinde Ege Denizinde oluşacak olan siklon yurdumuzda cephesel yağışlara yol açacaktır. Trakya da batıdan doğuya doğru artacak şekilde donma seviyesi 0m'den 800m'ye kadar çıkmaktadır. Trakya da yarın sabah saatlerinden itibaren yağışın cinsi yer yer kara dönecektir. Akşam saatlerinde Trakyanın en doğusu haricinde sıcaklık kar düzeyine inecektir. Perşembe gecesi Trakyanın iç güney ilçelerinde(Malkara, Keşan ve civarı) ve Kırklarelinin doğusunda(Kofçaz, Demirköy, Vize) zaman zaman orta kuvvette kar yağışları görülecek. Lüleburgaz tarafları boşlukta kalabilir.

    ILihZ4.gif


    Siklonun yeterli soğuk çekememesi Kütahya, Afyon gibi şehirlerde bile örtü durumunu riske attı. İç Ege'de 600-1000 m arasında gece yağıp gündüz eriten tarzda bir sistem haline gelecek. Ankara, Bilecik, Bolu, Kastamonu, Karabük, Eskişehir, Afyon, Kütahya ve Uşakta şehir merkezleri kar yağışları alacak. 1200m+'da kar gündüz bile örtü yapabilir. İç Ege, Çanakkale ve Akdeniz'in yüksek kesimlerinde kar yağışları şiddetli olacak. Batı Toroslarda kar yağışları nedeniyle köy yolları kapanabilir. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında oraj görülecek. Denizde soğuk cepheye bağlı su hortumlarıda oluşabilir.

    vxdwtf.gif


    Çanakkale'de çarşamba akşamı kısa süreli seyirlik kar yağışı görülebilir.

    Ck7ft9.gif


    Marmara ve Batı Karadenizde şiddetli DEY(deniz etkisi yağış)'ler görülecek. Özellikle Güney Marmara'da 500 hPa salı günü poyraza döneceğinden Marmara Denizinde tepe yüksekliği 6-10 km bulan bantlar oluşacak. Yağışlar barajlara ilaç gibi gelecek. Çanakkale ve İstanbul'da rüzgarın hızı saatte 70-80 km/h bulabilir. Rüzgar hamleleri 100 km/h'yı geçecek.

    bseawindb20010615.png


    Bandırma açıkları skewt'ye baktığımızda 300 mb'a kadar yoğunlaşma depresyonunun güçlü olduğunu görüyoruz. Çanakkale-Bursa arasını vuran DEY bantları gökgürültüsü yapacaktır. Çanakkale'nin iç kesimlerinde şiddetli konvektif kar yağışları görülecek. Balıkesirde bu yağış yağmur yerine daha çok graupel/doluya kayabilir.

    nMPK1D.png


    Sistem çarşamba günü İç Anadolu'nun doğusu(daha çok Sivas dolayları), Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz'in yüksekleri ve Güneydoğu Anadolu'nun yükseklerinde de kar yağışlarına neden olup yurdu terkedecek.

    Sistem ülkemize hayırlı olsun.

  • Hocam Biga için ne düşünüyorsunuz sizinde fikrinizi almak istedim örtü ihtimali var mıdır?

  • Hocam Biga için ne düşünüyorsunuz sizinde fikrinizi almak istedim örtü ihtimali var mıdır?

    Salı-Çarşamba günleri düşey akımı güçlü bir deniz etkisi yağış alacağından 5-10 dkda kar örtüsü yapabilecek yağışlar görmek mümkün.

  • Merhaba hocam,

    Emeğinize sağlık önce Ankara - Pursaklar 1050 mt durum ne olur. Birde memleket ten çok soruyorlar. Kayseri-Bünyan da yağış ne zaman ve etkisi ne olur. Teşekkürler

  • Hocam iç anadolu kuzeyi çankırı dolayları için öngörünüz nedir rakım 700-750 civarı Storm Chaser

    Kar yağışları görülür ama sıcaklık sorunu çekebilir.

    Hocam kütahya merkez rakım 1050 ne olur?

    Geceleri kar örtüsü tutabilir. Gündüz kü kar yağışları tutmaz.

    hocam tekirdağ durumu nasıldır tehlikeli bir durum varmı pazarda tezgah açacaklar var risk varmı?

    Rüzgarın hızı 50-60 km/h yı bulabilir. Pazartesi akşamından Çarşamba gecesine kadar geçerli.