Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2021 Sonbaharı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hocam hem sizin paylaştığınız verileri gördüm hemde biraz kendimde araştırma yaptım. Pek bize yarayacak birşey olmayacağını düşünüyorum ben. Basınç yerleşiminden dolayı. Batı ve Orta Avrupa daha şanslı gibi geldi bana.

    Ha yanılır mıyım, elbette yanılırım hemde büyük ihtimal yanılırım.

    Batı ve Orta Avrupa ın da şanslı olabilmesi için o vorteksin zayıflaması gerekir. Basınç alanları Rossby dalgalanmalarına bağlı zaten değişkenlik gösterir. Anamoli haritaları yanıltmasın kimseyi...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Batı ve Orta Avrupa ın da şanslı olabilmesi için o vorteksin zayıflaması gerekir. Basınç alanları Rossby dalgalanmalarına bağlı zaten değişkenlik gösterir. Anamoli haritaları yanıltmasın kimseyi...

    Eyvallah üstadım. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Aydınlatıcı oldu. İnşallah vorteks zayıflarken aynı zamanda basınç alanlarıda lehimize olur.

  • Bu gün içinde ekim ayı genel görünümümü yayınlayacağım bilginize dostlar... Ekim ayı genel olarak nasıl geçecek, ufukta beklediğim sistemler var mı? Hangi tarihlere dikkat çekeceğim, bunları açıklayan şahsi yazımı yayınlayacağım bilginize...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bu gün içinde ekim ayı genel görünümümü yayınlayacağım bilginize dostlar... Ekim ayı genel olarak nasıl geçecek, ufukta beklediğim sistemler var mı? Hangi tarihlere dikkat çekeceğim, bunları açıklayan şahsi yazımı yayınlayacağım bilginize...

    Ekim ortasından sonra şiddetli hava olayları yaşıcaz rez al karışçak buralar:D2:D2

  • Ekim ve Kasım için gözüken en büyük risk kuraklık, ayda 2 kez gelen 1-2 günlük sert, aksiyonlu ve yağışlı sistemler bu gerçeği maalesef değiştirmiyor

    Kasim ayında daha fazla yagış alacagız , Ekim ve Eylüle göre. Gerçek sonbahara Kasimda gireceğiz. Ama aslinda ortalama olarak kurak gececktir sonbahar.

  • Ya bu iklim genç adamsın bu sene istediğini alamassan seneye alırsın seneye alamassan başka zamana alırsın böyle düşünmen çok daha iyi olur bence:/

  • Kasim ayında daha fazla yagış alacagız , Ekim ve Eylüle göre. Gerçek sonbahara Kasimda gireceğiz. Ama aslinda ortalama olarak kurak gececktir sonbahar.

    Evet Kasım için bu ihtimal var ve bunu dillendirenler de var... Allah bol yağış nasip etsin diyelim..

  • 2020 SONBAHAR SEZONU// ÜLKEMİZ ADINA EKİM AYI ŞAHSİ GENEL GÖRÜNÜMÜM

    Sonbaharda fotoğraf çekmenin incelikleri - MediaTrend


    2020 Yılının artık tam anlamı ile sonbahar sezonunu açmış bulunmaktayız, tarihsel ve mevsimsel olarak. Ama şu ana kadar öyle etkileyici uzun soluklu yağış ve serin hava, sonbahar girmiş olduğumuz halde almadık. Aslında genel olarak eski yıllara bakıldığı zaman Eylül ayının 15'inden sonra sonbahar kendisini hissettirmeye başlar.

    Atalarımızda eskiden Eylül ayının yarısı yaz mevsimi yarısı da sonbahar mevsimi der. Ekim ayı ise eskiden artık iyiden iyiye sonbaharın kendini hissettirmeye başladığı zamlardır.

    Ama maalesef ki, şu son 10 yıldır bu döngü kırıldı. Özelikle de yaşadığımız 2015-2016-2017-2018-2019 şu son 5 senede...

    Maalesef ki mevsimler kaydı, artık eylül ayının yarısı yaz yarısı sonbahar değil, bu durum ekim ayına sarkmış durumda. Tam anlamı ile Eylül ayını da artık yazdan sayabiliriz..

    Konuya kısa bir şekilde giriş yaptığımıza göre şimdi artık konun özüne dönebiliriz. Peki bu sene Ekim ayı ülkemiz için nasıl geçecek, hangi tarihler arasında yağış ve serin havalı sistemler olabilir?


    İlk önce verilerin başında AO Endeksi ile başlayalım,

    AO İndex: Ao; Atlantik bölgesinde oluşan salınımlar anlamına gelir. Ülkemiz adına baktığımız zaman AO endeksinin Negatiften Pozitife çıkışında, veyahut Pozitiften negatife inişinde güzel sistemler alırız. Endeks bize, ayın 8 gibi bir ihtimalde bulunmuş. Ayın 8'ine kadar bir ihtimal yok. Negatif olduğu zaman İngiltere ve İspanya hattına genel olarak sistemler iner. Negatiften Pozitife çıkış yaptığında ise Özelikle orta Avrupa'da olan kırıntı sistemler bize uğrar. Ki nitekim de GFS modeli bunu ön görmüş ve desteklemiş. O zaman ihtimal de bir hayli yüksektir.

    ao.sprd2.gif


    GFS 12z :

    Önümüzde ki yaklaşık 4-5 gün daha sıcak ve kurak havalara maalesef devam. Özelikle Afrika üzerinden kuvvetli sıcak hava dalgası var. Ortalama olarak, batı bölgelerde sıcaklıklar 31-34 derecelere kadar çıkacak gibi durmakta.

    gph500_anom_20201004_12_000.jpg?


    Ayın 8 gibi Orta Avrupa üzerinden Batı bölgelere kırıntı düzeyinde bir sistem geliyor, Marmara, kuzey ege ve batı Karadeniz bölgesini etkisi altına alacak. Sıcaklıkları mevsim normalleri hatta mevsim normallerinin 2-3 derece altına çekebilecek potansiyelde.

    gph500_anom_20201004_12_102.jpg?

    gph500_anom_20201004_12_120.jpg?


    Bu süreçte maalesef, diğer bölgeler aynı havalara devam ediyor. O bölgeler için bir hareketlilik bulmamamakta.

    Yaklaşık olarak da Ekimin ortalarına kadarda başka bir sistem gelme ihtimali düşük. Sadece ayın 8 inde batı bölgelere sistem geliyor o kadar.

    Bu süreçten sonrası uzun vade olarak geçmekte, yani bu sürece kadar olacak olayların ihtimali fazla ama şimdi yazacaklarımın ihtimali birazcık daha düşmekte uzun vade olduğu için.

    ikinci yüksek potansiyelde olan sistem ayın 17-19 arası olma ihtimalini düşünüyorum.

    gph500_anom_20201004_06_324.jpg?gph500_anom_20201004_06_384.jpg?


    Genel olarak bölgemiz adına detaylı konuştuktan sonra Dünya genelinde Sonbahar nasıl devam ediyor isterseniz ona bakalım.

    Artık yavaş yavaş Dünya genelinde atmosfer olarak kışa hazırlık başlanıyor...

    -Ekim ayı içinde Sibirya bölgesinde kar örtüsü bu ay içerisinde oldukça güç kazanacak. Bunun yanı sıra İskandinavya bölgesinde de kar örtüsü oluşacak.

    Günümüz:

    snowdepth_20201004_12_003.jpg?


    Ayın 20si:


    Aynı yönde Polar Vortex(PW) de güç kazanacak bu süreçte:

    Günümüz:

    winds10hpa_20201004_12_003.jpg?


    Ayın 20 si:

    winds10hpa_20201004_06_384.jpg?


    PW(Polar votex)de Soğuk daha çok depolanmaya başlanacak:

    Günümüz:

    850temp_20201004_12_003.jpg?


    Ayın 20 si:

    850temp_20201004_06_366.jpg?


    Artı olarakda Sibirya bölgesinde bulunan hava yavaş yavaş doğudan normaller, ve normallerin altına inmeye başlayacak.

    03.10.20

    Resim


    13.10.20

    Resim


    Şu anlık gidişat bu yönde dostlar. Artık yavaş yavaş sıcaklık (KYKK)'DA kuzey yarım kürede düşüşe geçecek. Kışa doğru hazırlanıyoruz sonuçta, ama işte dediğim gibi ufukta güçlü bir sistem bulunmamakta. Nasipte yokmuş. İnşallah kuvvetli yağışlar ve serin havalar belirir. Zor bir döngüye girdik çünkü. Bu arada genel olarak ülkemizde mevsim normallerinin üstü sıcaklık ve kuraklık hakim olacak diye düşünüyorum ekim ayında bunuda belirtiğim. İnşallah veriler bizi yanıltır. Ne diyelim sonuçta uzun vade böyle gözüküyor şu anlık.

    Rabbim hayırlısını eylesin. Yazımı okuyan herkese teşekkür ederim. Sorusu olan veya yorum yapmak isteyen yapabilir.

    iyi akşamlar. Sağlıcakla kalın:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    4 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Eline emeğine sağlık hocam. Okuduk tabii. Gayet anlaşılır anlatmışsın.

  • Ayın 8'i civarı belirttiğim sistemi GFS den sonra ECMWF'den de destek geldi bu akşam. Güzel devam ediyoruz... Düşük güçte bir sistem olsada önemli.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • GFS bu sabah sistemi biraz daha güçlendirmiş. Ayın 8 i gibi olan sistemi artık kırıntı düzeyinin üstüne çıktı diyebiliriz. Yani güzel bir sisteme dönüyor. Özelikle Marmara Trakya Kuzey Ege be batı karadenizi etkileyecek gibi.

    forum.havaforum.com/attachment/105081/forum.havaforum.com/attachment/105080/


    İstanbul diyagramı da şahane durmakta. Ama işte bu sistemden sonra ayın 16-18 civarına kadar potansiyel az. Ama 16-18 civarı bir dalga daha söz konusu olabilir bunada dayanmıştım zaten. Gün gün takipteyim. Hayırlısı bakalım...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Perşembe gününe dikkat risk artıyor tedbirli olmakta fayda var. Sürpriz dolu vb hadiseler yaşanabilir. Şimdiden uyarayım istedim zira sistem giderek güçlenmekte. Aşırı sıcakların ardından gelecek olması da kuzeyli ve güneyli hava akımları çakışacağından ciddi riskler oluşabilir.

  • Perşembe günü sıcaklıklardaki ani ve keskin düşüş ciddi hava olaylarına gebe olacaktır bu kaçınılmaz bir şey. Şimdiden bu haliyle gelirse extrem olaylar olur dolu yıldıırm hortum vs vs kimbilir belki bir kez daha mezosiklon oluşur mazallah.

  • Perşembe günü sıcaklıklardaki ani ve keskin düşüş ciddi hava olaylarına gebe olacaktır bu kaçınılmaz bir şey. Şimdiden bu haliyle gelirse extrem olaylar olur dolu yıldıırm hortum vs vs kimbilir belki bir kez daha mezosiklon oluşur mazallah.

    Katılıyorum, o gün detaylı bir Sket-W tahmini yapmayı düşünüyorum eğer modellerde bir değişim olmazsa. Dediğiniz gibi böyle gelirse herşeye gebe gibi duruyor... Aynı 29 Eylül'de olan süper hücre gibi bir ihtimal var...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk