Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2021 Sonbaharı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • evet hocam asıl sıkıntı şu heyecanlı olduğum için her değerlendirmeyi sizlerle paylaşıyorum aslında birçok değerlendirmeyi toparlayıp paylaşmam lazım artık böyle yapacağım tahminlere henüz yeni başladım ama çok ttarlı olmadıklarını farkettim. açıkcası bu sisteme bir kere bulaştık bu sistem bitsin bu sene belki bi süre daha tahmin yapmayacağım sonra yeniden bulaşırım bu işlere sanırım biraz daha kendimi geliştirmem gerekiyor.:)

    Kesinlikle, çok heyecanlısın ve kendini geliştirmek istiyorsun. Burada ki hocalarımızın yazılarını okumak ve anlamak analiz etmek senin için en iyisi. Bu şekilde heyecanlı üyeleri gördükçe bende sürekli makaleler yazmaya çalışıyorum kendi konumdan ama yönetim konu açmayı yasaklayınca daha yazmadım. Sağlık olsun, sıkıntı yok.

    İyi günler,

    Kal sağlıcakla:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • yazım gayet açık denizel kökenli alçak basınçlar bize değil atlantike inecek ao negaatife iniyor zaten nao kunusunda aynı şeyi anlattım eleştirmek için eleştiriyorsunuz. atlantik sizin için akdeniz'se siz böyle devam.

    Hani veriler bizde bakalım şu verilere

    Burdaki herşey zaten şubatın ilk yarısını elden çıkarmaya yetiyor ben İstanbul gibi kar alamayan kesimler için konuşuyorum iç yüksek kesimler zaten ufak tefek sistemlerle yine örtülü kar yağışlarını alacak.Gecen seneki gibi Amerikanın doğu sahilleri kutupsal polar ataklı sistemler alacak


    Amerika öyle polar ataklı bir sistem yakaladığı için avrupa ve ülkemiz izlanda ve azor etkisinde kalcak bize bol bol yağmur düşüyo Şubatın ikinci yarısına kadar istanbulda örtülü bir sistem beklentim yok kar yağar ama örtü bırakmaz.

    fcaee61d33f1519e0e1.jpg

  • Ayriyetten Rusya ve İskandinavya taraflarındaki sıcaklık normallerin +10 derece üstünde ora böyleyken gelen sistem geçen seneki şubat sistemi gibi olur bu kendi şahsi tahminimdir.Şubatın 18'inden sonra bekliyorum ben İstanbula örtülü bir sistem

  • Arkadaşlar bir kaç dk içinde tahminimi yazmaya başlıyorum. Yazdıktan sonra kısa süre içinde yayınlayacağım bilginize sanırım bir yarım saat sürebilir:)

    Bu gün ben şahsi olarak önümüzde ki dönem için genel bir değerlendirme yapacağım, akşam saatlerinde yayınlarım sanırım tahminimi.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Herkese uzun bir aradan sonra tekrardan merhabalar saygı değer Hava Forum üyeleri:)

    İlk olarak geçtiğimiz günler ile alakalı kısa bir değerlendirme yapıp önümüzde ki süreç ve özelikle de sistemler için şahsi olarak genel bir yazı olacak.

    Şimdi biz kar severler için, bir kış dan beklentimiz bizi tatmin edecek bir kar yağışı ve örtüdür. Ama özelikle de şu son 3 sendir kıyı kesimler olarak adam akıllı bir kar yağışı ve örtü almadık. Ne diyelim nasip de yokmuş! Yapacak bir şey yok olan oldu, dahada geri alınmaz. Zaman su gibi akıp gidiyor ve durmuyor...

    Bu yüzden zamanın kıymetini bilmek lazım, doğayı kirletmemek lazım, israf etmemek lazım, boş yere su tüketimi yapmamak lazım, yenilenebilir enerji kaynakları kunlanmak lazım... Daha say say bitmez bunlar lazımda lazım. Siz siz olun zamanın kıymetini bilin doğa ile iç içe yaşayın, doğayı kirletmeyin!

    Neyse biz tekrar konumuza dönelim, şimdi dostlar bu geçtiğimiz dönem gerçekten de hiç iç açıcı değil, maalesef ilk olarak bunu başta söyleyeyim. Çünkü Ocak ayını sadece bir giriş sistemi ve birde bitiş sistemi olarak geçirdik, bitirmek de üzereyiz.

    Bu kışın genel karakteristiği olarak uzun süre Yüksek Basınç arkası sistem oldu. Zaten de bu şekilde olacağı belliydi kış başlamadan çıkan veriler üzerine.

    Bu durum için çok da hüsrana uğramamak lazım çünkü kasım ve aralık ayından çıktıktan sonra bize bu neredeyse yağış bakımından normallerin bir tık altı olan ocak ayı tatmin etti bile diyebiliriz.

    Çünkü vasat bir kasım ardından yine arkasından o kadar olmasa da aralık ayınında yağış konusun da az geçip, Ocak ayının da normallere yakın geçmesi bize "Eh işte" dedirtirdi.

    Bu son geçiverdiğimiz dönem için sinoptik haritalarını ilk paylaşayım.


    North Pole "Basınç Dizilimi":

    NH 500 hgt 30 day loop


    Global "Basınç Dizilimi":

    Global 200 hgt 30 day loop


    Bu çıktılar bize neyi anlatıyor?

    Bu çıktılar bize şunu anlatıyor; Genel olarak ve özelikle de kuzey yarım küre olarak, sadece bizim YB altında değil. Bir çok bölgeninde Yüksek basın altında olduğunu söylüyor. Şöyle bir şey düşünün bir tarafı İngiltere de diğer tarafı da ülkemizde olan devasa bir YB yani Yüksek basınç. Bunun sonucu olarak da Jet stream dediğimiz yani dünyamızın dönüş hareketi ile oluşan hava akımlarının sıkı ve güçlü bir halde yatay hareket etmesi ve bu nedenle güney 30 45 lı enlemlere soğuk hava dalgasının uğramamasıdır.



    Mesela burada iki tane dünya haritası var. Sağ ve sol olarak ayrı iki tane PV( Polar Vortex);

    Sol taraf da gördüğünüz Jet stream olarak kuvvetli PV bu nedenle de sistem rahat bir şekilde inemiyor yatay YB oluşumlarına açık yani Stable PV. Ama sağ tarafta gördüğümüz gevşek PV yani bu nedenle dikeyli karışımlar var, ve sistem inmesi rahat, bunu bu şekilde anlayabilirsiniz:)

    Kuvvetli jet stream ile ilgili görsel sonucu


    Buraları geçtikten sonra endekslere bir göz atalım AO, NAO, PNA, Mjo gibi endeksler bizim için ileri ki süreçte acaba nasıl görüntüler veriyor?



    AO Endeksi;


    Burada bizim uzun bir süreç boyunca pozitif(+) seyretmemiz ve tam ay sonuna doğru negatife iniş de heyecanlanmamız ve maalesef ki tam istediğimiz bir görüntü olmadan direk tekrar pozitife(+) doğru bir tırmanış var. Ocak ayı genel görünümümde ay sonu için ciddi bir ihtimalin olduğunu ve bu ihtimalin kıyı kesimlere dahi kar yapabileceğine değinmiştim. Ama tam olarak negatife bir iniş geçmeden Nötre yaklaşıp tekrar bir tırmanış gösterip pozitife doğru bir yol alıyor. Bu süreçte tekrar bu Azor dediğimiz yüksek basınç pide halini alacak ayın 25 den sora. Taki şubat'tın ilk haftasına kadar. Çünkü artık Negatife doğru bir eğilim var bu bizim için güzel bir haber. Çünkü tekrar bir Nötre yükseliş anında ülkemize sistem gelir. Bunu şöyle ifade edeyim Ay başı küçük lokma ay ortası civarı büyük lokma.

    GFS Ensemble Arctic Oscillation Outlooks


    Nao Endeksi;


    Nao için güzel görünümler var çünkü onda da bir negatife doğru iniş bulunmakta.:thumbup:

    MRF Ensemble North Atlantic Oscillation outlooks


    Buda Nao nun genel görünümü;

    nao.png


    Bunlara bakarken birde Stratosfere bakalım:

    Burada göründüğü üzere Baktığımız zaman Ay başı ile ısı transferi artışa geçiyor Artic bölgede. Bu nedenle de akıllara SSW olabilir mi gibi sorular geliyor?? Takip deyiz bakalım.

    EO5JwqyWsAA8GNM.jpg


    Bu arada kutuplara da baktığımız zaman özelikle ABD civarın da bir ısınma mevcut bu nedenle de artık PV nin güçlü kısmı sibirya ve Asya civarına geçiyor. Her hangi bir SSW sonucu belki bu sefer şanslı olabilme ihtimalimiz bulunmak da.

    EO5DSO7X0AAIu_M.jpg


    Mjo da bu yönde genel olarak;

    Ensemble GFS:

    GFS MJO index ensemble plume


    Yani durum bu yönde değerli dostlar artık tüm umutlar şubat ayına kaldı tek mermilik bir sıkma hakkımız var. Bana göre şubat ya efsane olacak ya da kestane. Bir SSW ısınmasına bakar. Yada bir Azor hamlesine bakar:) Artık takipteyiz bakalım...

    Umarım bu kışı da kestane olarak bitirmeyiz.

    Hepinize selamlarımı iletiyorum, inşallah bu şubat şuabtlığını yapacak NOKTA.:)

    Okuyan herkese teşekkürlerimi sunuyorum:)

    İyi akşamlar, kalın sağlıcakla.









    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 yazıya emek harcamışsınız, ondan dolayı silmiyorum fakat normal harici yazı tipiyle yazmak kurallara aykırıdır. Mesajınızı düzenlemenizi rica ediyorum. Bir dahaki benzer durumda mesajınız silinecektir.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Berkay34 yazıya emek harcamışsınız, ondan dolayı silmiyorum fakat normal harici yazı tipiyle yazmak kurallara aykırıdır. Mesajınızı düzenlemenizi rica ediyorum. Bir dahaki benzer durumda mesajınız silinecektir.

    Sağolasın silmediğin için. Aslında farklı renk kunlanmadım sadece kalın yazı karakterini seçtim:) Ama forum kurallarına aykırı ise bu, birdaha yapmam. Uyardığın için teşekkürler Vintersaga . :)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Dikkat edinde o zonal rüzgarlar fazla eksiye inerse 2018 i tekrardan yaşamayalım:)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Dikkat edinde o zonal rüzgarlar fazla eksiye inerse 2018 i tekrardan yaşamayalım:)

    Hocam o yandan bir sıkıntı olabilir çok doğru bir yere dayanmışsınız. Ama ben o kadar eksiye ineceğinin büyük bir ihtimal olduğunu düşünmüyorum. O çok nadir bir olay hocam, öyle her sene göremeyiz yani. Ama görürüsek ne ala, her zaman ihtimal var ama bence düşük. Bakalım heyecan ile takipteyiz...:) Hayırlısı olsun.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk