İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hele şükür neydi bu öyle sanki siber saldırı altında kaldık.:)

    Kalmışız gerçekten neyseki atlatılmış.Hayret bir şey ne kadar fesat insanlar var anlamakta zorlanıyor insan.

  • Çok uzun süre girilemedi.Dolayısıyla ciddi bir saldırıydı.Pek anlamam bu işlerden fakat ciddiye alınacak bir durum.

    Ping atma aslında basit ama çoklu yapılınca siteye ciddi zararlar verir süresine bağlı olarakta erişim uzun süre sağlanamaz Ana makina kimde bilmiyorum Samet te olabilir Ping atmayı durdurmalılar

  • Birileri derki ooooooo bilmem kaçıncı saatler bu saatteki güncellemelerden bi B.K olmaz çöp derler.Sonra çıkıp taaaaaaa aynı saatleri olumlu gibi sunarlar; şimdi ben hangisine inanayım yanlışım varsa düzeltin...

  • Birileri derki ooooooo bilmem kaçıncı saatler bu saatteki güncellemelerden bi B.K olmaz çöp derler.Sonra çıkıp taaaaaaa aynı saatleri olumlu gibi sunarlar; şimdi ben hangisine inanayım yanlışım varsa düzeltin...

    Yorumlama sayfasında anlayan adamda yorum yapıyor anlamayanda kafanızın karışması normal daha hiçbir şey net olmamakla birlikde güncelleme sonlarında ateş edenleri göreceğimizi söylemiştim :) gelecek olası sistem ne 1929, ne 1985, nede 2004 ve benzeri sistemler gibi olur. Dünkü sinoptik dahil her güncelleme sonrası benzediği yıllara bakıyorum basınç dizilimleri olsun soğuklar olsun (dinamikler) çok çok farklı sinoptik görünüm olarak benziyor sadece olası sistem sert gelmesi halinde adı 2019'olur.( normalide o zaten ^^) çünkü geçmiş tarihteki hiç bir sistem gibi ülke genelinde aynı etkiyi yapmayacak saydığım tarihler geride kaldı.. Bunlara ek kar ihtimali devam ediyor yüksek basınçların daha etkin olduğu olası bir sistemin alçak basınçlı bir sisteme göre kararlılığı daha fazladır (sinoptiği oturtması halinde) daha sinoptiğin oturmadığını görüyoruz. Oturduğu takdirde 200hler dahil çok hafif oynamalarla gelebilir. (etkileyecek alçak basınç alanları dahil değil ise) ve buna ek olarak Yukarı seviye alçağı (ULL) olarak gelmeyecekse ull'nin konumu alçak basınçlı bir sistem gibi son 24 saat bile değişebilir. ve bu ihtimal hiçte az değil zira gfsnin son 3 çıktısında (son çıktı dahil) bunun sinyalini görüyoruz .9824b9edad9.png

    Ull'ler konumumuzda zaman zaman (uygun konumda) kar yağışı bıraksada bırakmadığı zamanlar çok daha fazladır çünkü genelde karadeniz üzerinde ülkemizde asılı kalır.. karadeniz kıyılarında uygun konumda çok ciddi kar yağışları bırakır.

    Nedir bu ULL?


    Yukarı seviye alçakları (upper level low,kısa adı ile “ULL” ) oluşumları, meteoroloji doktrininde hala incelemeye açık bir alandır. Yukarı seviye alçakları, yer seviyesi alçaklarının yardımı ile oluşabileceği gibi, ondan tamamen bağımsız olarak, örneğin yüksek bir dağ sırası üstünden geçen bir jet akıntısının; yer ile etkileşimi sonucunda da ortaya çıkabilir.

    (500 mb height contours)

    İlk etapta yukarı seviyede bir trof (upper trough) oluşur(bu birinci aşamadır) bu trofda soğuk adveksiyonun varlığı ile beraber jeoğpotansiyel dalganın sırtında sıcak adveksiyon da bulunur. Trofun ekseni, jeopotansiyel yüksekliğin arkasına doğru eğim gösterir. Yukarı seviye alçakları böyle bir trof yapısından gelişecektir.

    Daha sonra bu trofun ters dönmüş bir omega sembolünü andıran bir şekle bürünmesi(ikinci aşama), artık yukarı seviye alçağının ortaya çıkmaya başladığı bir sonraki gelişim ayağıdır. Ayrıca bu şeklinde dolayı yırtılma aşaması olarak da bilinir.

    En sonunda, ana akıntıdan bağımsızlık kazanması ile yukarı seviye tam olarak belirir, daha sonra ya zayıflayıp yok olur ya da başka bir trof ya da alçak basınçla birleşerek devam eder. (Ömürleri 2 ila 14 gün arasında sürer, uydu verilerinde, beyaz bulutlar görünüyorsa, oluşum gençtir.)


    2) 500 mb Sıcaklık Durumu:

    Yukarı seviye alçağının bulunduğu yerdeki hava kütlesi çevresindeki havaya göre soğuktur.

    3) 1000 mb yüksekliği ve eşdeğer sıcaklık dağılımının durumu(1000mb height contours)

    Yer seviyesinde genellikle basınç izobarları geniş aralıklı olabileceğinden, yukarı seviye alçağının varlığına ilişkin pek bir ipucu vermez. Bazı durumlarda, zayıf bir siklonik dönüş hareketi izlerine rastlanabilir.

    4) Eşdeğer kalınlık haritasındaki durum (equivalent thickness)

    Bu yukarı seviye trofunun tespitinde ve yukarı seviye alçağının hangi aşamada olduğunun tespitinde bize mükemmel bir tespit imkanı sunar. Sağlam bir model çıktısı bulamassanız da sorun yok, zira diğer durumları inceleyerek de ULL tahmini yapılabilir.

    5) Termal Cephe Parametreleri:
    Yukarı seviye alçağı, uydu görüntüsünde çevresinde cephe benzeri bulut bantları oluşturabilececeği gibi, göz şeklinde radar görüntüsü veya uydu görüntüsünde minyatür bir kasırgayı andırabilir. Bazen, kendi çevresinde dönen mezosiklonik kompleks fırtınalara da benzeyebilirler.

    17a4d532f0.jpg

    uydu görüntüsü

    b6cb18eab2fda065b.jpgradar görüntüsü

    Yukarı seviye alçaklarındaki muhtemel hava koşulları;

    A) Deniz Üstündeyken;
    Yağış:
    Bantlar boyunca şiddetli sağanak yağışların olması mümkündür, ayrıca kışın kar ve şiddetli kar sağanakları da olabilir. Yeterli düzeyde konvektif aktivite varsa şimşek ve gökgürültüsü de eşlik edebilir.

    Sıcaklık: Deniz üstünde değişiklik göstermez.

    Rüzgar: Kümülonimbus bulutlarının çevresinde çok kuvvetli esebilir.

    B) Kara Üstündeyken:
    Yağış: Orta şiddette veya şiddetli sağanaklara neden olabilir. Sistemin ortasında ise, alçak bulutlara ve sağanak hafif yağmur veya çisenti eşlik edebilir. Gökgürültüsü ve dolu da olabilir. Kışın ise, bantları boyunca şiddetli kar veya yağmur sağanakları oluşturabilir.
    Sıcaklık: Denizde olduğu gibi kara seviyesinde de sıcaklık yağış olmadığında pek değişiklik göstermez.

    NOT:

    ULL, deniz üzerindeyken merkezinde konvektif tel hücreler oluşuyor, zaman zaman bu konvektif hücreler merkezinde güçlü orajlar geliştirebiliyor. Karada ise genellikle merkezi çok bulutlu, kapalı oluyor, buna zayıf yağışlar eşlik edebiliyor, fakat bu zayıf yağış, sağanak hafif yağmur şeklinde değil, çisenti şeklinde olabiliyor. (bilgiler alıntıdır)

    Ullnin tam konumunu modeller hiç bir zaman net çözemez modellerde belli dahi olmayabilir yer seviyesi basınçları hiç fikir vermeyeceği gibi 500hpa(mb) sıcaklığının merkezi ve rüzgar durumu (girdap) oluşturup oluşturmayacağı dikkatle incelenmelidir. Bölgemezdi genellikle sonbahar aylarında etkili yağmur olarak yağışlar bırakır. kar yağışıda nadirde olsa bıraktığı olmuştur..

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • İzmir Bölge ve Manisa istasyonlarında Ocak ayında düşen toplam yağış 367.1 kg'a ulaşırken yağış kaydedilen gün sayısı 19'a ulaştı. Adnan Menderes HVL'da ise bu rakam 468.6 kg'a, Muğla'da 474.3 kg'a, Çeşme'de 300.6 kg'a Akhisar'da 262.2 kg'a ulaştı. Muğla'da yağış kaydedilen gün sayısı tam 22 gün oldu. Aydın'da yağış kaydedilen gün sayısı 20 olsa da düşen yağış miktarları fazla olmadığı için 164.2'de kaldı.


    Cuma günü 4 ilimiz için de Ocak ayı için ayrı ayrı yağış, sıcaklık analizi yapacağım bir yazı paylaşacağım :) .

  • PergamoN o zaman Ull'un bize yaraması pek mümkün değil anlaşılan. Bu arada Enes Güleç(17) o sinoptik şuanda buradaki herkesin en büyük hayali

    Aynen öyle bölgemizde gayet ciddi yağışlara sebebiyet verebilirken. kar yağışı konusunda aynı şeyleri söyleyemem genelde yaramaz ama bunun senaryo olduğunu unutmayalım ull halinde gelicek diye kesin birşey yok şuan. uygun konumda gelmesi halinde kar yağışıda bırakabiliyor dediğim gibi..

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Enes Güleç(17) Hem Haktan hemde Gandalf olarak. :)

    Bir kaç haftadır her ne kadar daha kimseler telaffuz etmezken 80'lere atıflarda bulunsakta

    PergamoN35 kardeşimin de dile getirdiği gibi her sezonun her yılın her kışın kendine münhasır özellikler,

    dinamikler taşıdığını söylemek en doğrusudur.Tabii ki gönlümüz bölgemiz adına kar yağışı bakımından

    en doğru en işe yarar sinoptiğin yakalanmasını istemektedir.Uzun süredir takibimizde olan bu süreçte

    Polar-Sibirya işbirliği şeklindeki senaryoların gün geçtikçe ağırlık kazanacağı görüşüm halen devam ediyor.

    Kıyı Ege'mizinde en azami şekilde faydalanabileceği, etkili kar yağışları görebileceği bir süreç başlangıcı

    arafesinde olduğumuz düşüncemi sürekli sizlere aktardım.Bu düşüncem artarak devam ediyor diyebilirim.

    Bu kadar çok siklonların AB'lerin yükseklerin cirit attığı özellikle de işin içinde Sivbirya yükseği var iken

    senaryoların sinoptiğin oturması devamlı surette değişken ve sancılı olacaktır.Dolayısıyla ay başından

    itibaren hop oturup hop kalkacağımız, bazen saçma bazen mantıklı senaryolar göreceğimiz bir süreç

    olacağı kesindir.Bölgemiz adına en hayırlısı en iyisi olur inşallah.