İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Mgm de farklı söylüyor yalnız .

    Çok bi fark yoktur berkay tam değerleri incelemedim tek tek ,sinopun 800mm alıp izmirin 600mm gibi bi değer alması söz konusu değil, aynıdır hemen hemen, gelişi güzel bakarak doğru dedim ben onları atan arkadaş nerden alıp attı onuda bilmiyorum ama değerler çoğu yer için doğru

    Edit: bu değerleri mgm bi kaç yılda bir günceller uzun yıllar ortalaması izmide 688mm'se şuan bu sene baharın ve yazın düşecek yağışlarla bu değer 700 olabilir veyahut yaklaşabilir diyelim. Şu ana kadar ortalama üsttü gidiyor bu yıl için yağışlar..

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Antalya da kirmizi kütle oluşumları devam ediyor bu hortumun oluşacağı habercisi mi Pergamon35?

    Her kırmızı kütle hortum oluşacağı anlamına gelmez. Radarlar kuvvetli dolu yağışı anlarındada ekoları kırmızı olarak gösterir sadece dolu yağışı gözlemleniyor olabileceği gibi. antalya ve çevresi için muğla dahil risk (hortum içinde) devam ediyor.

    Radardaki kütlenin hortum olup olmadığı anlamak için detaylı radar görüntülerine ve bilgilerine ulaşmamız lazım bunlarada genelde ben dahil çoğu kişi erişemez (mgm çalışanı dışında) halka açık paylaşmaları lazım anlayabilmemiz için.

    Radardaki Kırmızı kütlenin su hortumu (waterspout) olma ihtimali çok yüksek. geçen günkü hortum (karaya çıkan) mezosiklonik hortumdu ona dönüşecekmi yoksa waterspout( su hortumu) olarak deniz üzerindemi kalıcak takip etmek gerek. waterspoutlar mezosiklonik hortuma göre çok daha tehlikesizdir. izmir çevresindede çok sık görülür.


    Su hortumları mezosiklonik su hortumları (tornadic waterspouts )ve sakin hava su hortumları (fair weather waterspouts) olarak ikiye ayrılır. Sakin hava su hortumları karalarda görülen mezosiklonik hortumlar gibi kuvvetli değillerdir, oluşmaları için kümülonimbus bulutu olması gerekmez, bununla birlikte sakin hava su hortumlarının yoğunlukları mezosiklonik su hortumlarına kıyasla daha azdır. ( Golden, 1999) Ağırlıklı olarak yaz sonundan bahar başına kadar olan dönem içinde oluşurlar.


    1- Mezosiklonik Su Hortumları

    Bunlar karalarda mezosiklonlarla (örneğin süper hücre fırtınalarla) görülen hortumlardan farklı değillerdir, etki alanı ve yıkım gücü diğer su hortumlarına oranla tahmin edeceğiniz üzere fazladır. Mezosiklonik hortumların oluşumları için: Kuvvetli kararsızlık, güçlü aşağı seviye jeti, rüzgarın alt seviyeden yukarı doğru saat yönünde dönmesi (veering), güçlü rüzgar şirinin varlığı, atmosferin alt seviyesinde ince kararlı bir katmanın olması [capped layer (enerjinin toplanması için)]ve alt seviyede nem oranının çok fazla olması gibi koşullar gereklidir. Su hortumlarının ancak %5’i kadarı mezosikloniktir.

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Antalyayı ve Muğlayı ECMWF GFS UMKO model paylaşımlarımda günlerdir uyarıyordum ayın 26 kuvvetli sağanak ve kuvvetli lodos rüzgar olacak diye denizcilerimize de seslenmiştim umarım uyarılarımı dikkate almışlardır ve radar da görüldüğü üzere kırmızı kütleler oluşuyor ve hortumda oluşmuş Antalya da hortumun nedeni kuvvetli lodosun ve ani hava değişimin etkisi ile hava kararsızlığa uğradığı için hortum patlak verdi belki bir tane daha olabilir radarda hala oluşumlar var aman dikkat edin!!



    Anlık Antalya radar ;

    Radar Görüntüsü: Antalya, PPI

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Olmaz degerler uygun değil şu anda risk sadece Muğla il geneli Antalyanin dogusu ve mersin in batısında dolu ihtimali mevcut

    Hangi değerlere göre? edremit körfezi civarında mucape değerleri gayet uygun Yağış anında küçük çaplı dolu yağarsa süpriz olmaz..

    bu dediklerim güney ege içinde geçerli kararsızlık koşulları mevcut bazı indekslerde ama edremit körfezi çevresine göre daha fazla konvektif engelleme söz konusu.. çok yerel olur dolu görülse bile radarı takip edin