İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İzmir'den bir arkadaşım video gönderdi yıldırım düşmesi ve düştüğü yerin patlama etkisi yapma anını çekmiş. Youtube yükleyip paylaşacağım İzmir konusunda. İnsanın tüyleri diken diken oluyor izleyince, tam yıldırımın çizgisi gözükmemiş ama düştüğü yerdeki parıldama anı gözüküyor ve sesi çok fena çıkmış. Birazdan paylaşacağım.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Hava açıldı biraz yağışın devamı olacak mı ?

    Kuzey bölgelerde daha sık olmak üzere hafif geçişler devam eder,etkili bir yağış söz konusu değil.


    Beklenildiği gibi soğuk cephenin geçişi sırasında aksiyon oldu sadece çeşme/urla taraflarında beklentilerin üstünde bir hatta oluştu,yerel dolu’da yapmış bir sistemi daha böylece geride bıraktık..

  • Kuzey bölgelerde daha sık olmak üzere hafif geçişler devam eder,etkili bir yağış söz konusu değil.


    Beklenildiği gibi soğuk cephenin geçişi sırasında aksiyon oldu sadece çeşme/urla taraflarında beklentilerin üstünde bir hatta oluştu,yerel dolu’da yapmış bir sistemi daha böylece geride bıraktık..

    Biraz beklenenin altinda yagis oldu bunca zaman sonra insan daha buyuk bir sey bekliyor 50+ beklenen Dikili Bergama cevrelerinde bile 10mm yi bulmadi aksiyona hasretiz hala ^^

  • Biraz beklenenin altinda yagis oldu bunca zaman sonra insan daha buyuk bir sey bekliyor 50+ beklenen Dikili Bergama cevrelerinde bile 10mm yi bulmadi aksiyona hasretiz hala ^^

    +50 Beklenmiyordu her modeli baz almamak lazım kuzey ege kıyılarında ortalama değerler 20-40mm arasındaydı ,aliağa ve daha güneyinde ,güney egede bu değerler 7-15mm’ye kadar düşüyordu ki sürpriz bir oluşum merkez ilçelerde dahil 20-25mm yakın yağış bırakmış .Bergama,dikili hattı beklentinin altında kalırken Edremit,havran,gömeç,burhaniye tarafları ortalama 30mm yağış alarak beklentiler dahilinde gerçekleşti.

    Sağlam yağış için rex yada omega blocking dediğimiz alçak basınç hareketinin kısıtlanması lazım yoksa sistemler bugün olduğu gibi hızlıca geçmeye devam eder.

    Ülkemizde ve bölgemizde daha çok omega tipi bloklama görülüyor.

    Omega blok;

    Normal şartlarda batıdan doğuya doğru hızlı bir şekilde hareket etmesi gereken alçak basınç sistemi, yüksek basınç alanının set çekmesi sonucunda bu yüksek basınç alanının etrafından dolaşmak zorunda kalır ve kuzey güney doğrultusunda hareket eder.


    Rex tipi blok’da;

    Rex tipi engellemede ise yüksek basınç merkezi güneyinde bulunan alçak basınç sisteminin üzerine çökerek ona refakat eder. Alçak basınç alanı hareket alanı kısıtlandığından ömrünün büyük bölümünü bulunduğu bölgede dönerek geçirir. Rex tipi engellemenin görüldüğü yerde benzer hava koşulları 3-4 gün süreyle değişmeden devam eder. Sıcaklık durumuna ve siklonun konumuna göre günlerce kar veya yağmur şeklinde yağış görülebilmektedir.