Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bende tam aklımdan sizi geçiriyordum hocam verdiğiniz tarihlere uyumlu bi güncelleme oldu metre hazırlayacak kadar iyi gelir mi bu sistemler hocam 😂

    17-18de gelmesini beklediğim alçak basınç eğer 990-1000 arası gelirse metreye yaklaşır. Ama sakin gidelim. Önce bir sistem gelsin

  • Sıcak atak gösterilen tarihte gerçekleşirse bunun en büyük etkeni Hazar ve Kafkaslara yerleşmiş 1030 YB den dolayıdır.

    Çünkü Akdeniz çanağı AB üretemiyor buda büyük bir zaaftır ,bu coğrafya için.

  • 10 gün sonrasının tablosunu şimdiden kestirmek çok zor. Modeller de senaryolardan ibaret. Ama 10 gün sonrasını getirebilmek için önümüzdeki 3 günü gerçekleştirmek gerek. Yorum getirirken şahsi fikrim, kısa vadeli (3-5 günü) takip etmek oldu her zaman. Uzun vadeli senaryolara takılıp kalmayalım.

  • Sıcak atak gösterilen tarihte gerçekleşirse bunun en büyük etkeni Hazar ve Kafkaslara yerleşmiş 1030 YB den dolayıdır.

    Çünkü Akdeniz çanağı AB üretemiyor buda büyük bir zaaftır ,bu coğrafya için.

    Biraz öyle maalesef, ancak asıl etken Azor batıdan Sibirya doğudan bir ileri bir geri çekilerek Avrupa'ya sıkışıp kalmış olan AB'leri olduğu yerde dolandırıyor. Haliyle Avrupa'daki AB bir o yana bir bu yana gidip gelmekte. Ya Azor iyice batılayıp Sibirya kuzeydoğudan bastıracak ya da Sibirya zayıflayıp beraberinde Azor doğuya baskı yapıp soğukları indirecek. Uzunca bir süredir bu döngü kırılmadı ama Avruupa ana karasının uzunca bir süre soğumasından ötürü AB alanları artık yavaş yavaş doğuya kayabileceğini hatta sıcak atak olması halinde bir süre sonra AB'nin çok daha hızlı doğuya hareket edeceğini düşünenlerdenim.

  • Ercan Mert kardeşime katılıyorum. 20 senaryo.



    Kışa girdiğimizden beri hiç soğuk sistem tarihi vermedim, veremedim. Çünkü lehimize olan hiçbir veri yoktu, endex negatifte devam ediyor. Bunun kaymağını resimde de görüldüğü üzere Avrupa yiyor. Koca kışı sistemsiz kapatmayacağız tabii


    Kasım sonunda sibirya ile ilgili bir tahminim vardı, hazar denizini sınır olarak kabul etti maalesef, sıradışı bir kış daha.

  • "Sibirya'yı neden çok gömüyorsun, Sibirya bizim için iyi olması gerekmiyor mu?" diye bana özelden mesaj atan arkadaşlar var.


    Sibirya'nın doğrudan bastırmayıp, kararsız kalmasından ötürü problemler çıkıyor arkadaşlar. PiriReis hocam yukarda bu konuya değinmiş. Sibirya'nın ileri geri hareketi doğrudan soğukları ancak Hazar denizine kadar getirebildi. Yaşadığımız süreçte sibirya Güçlü kalıp Batı Avrupa'ya Ukrayna'ya soğuk pompalaması ayrı bir durum ama. Bu şekilde konum alması kuzeyimizde soğukları biriktirir. Batıdan gelecek olan AB bu biriken soğukları saat yönünün tersiyle aldığı için biraz dolambaçlı yollarla geliyor soğuklar. Sonuç olarak tabiki sibirya kökenli oluyor. Sibirya candır :) umutluyuz, biraz daha sabır. Rabbim bereketini esirgemez...

  • Şu an modellerin sonunda coğrafyamız için gösterilen atak evrilebilir ve kafkaslara kadar gidebilir, bize vur kaç görüntüye göre kulağa tuhaf geliyor ama neise bekleyip görece. İkinci sistem güçlü olandır.