Sistemin Adı: 3X3 Fırtına - Soğuk Hava - Kar Yağışı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Herkese Merhabalar,

    Ülkemiz bugünden itibaren halen devam etmekte olan mevsim normalleri ve altındaki sıcaklıkları oluşturan soğuk hava ve yağışlı sistemlere ek olarak Balkanlar ve Yunanistan üzerinden gelen yeni bir yağışlı ve soğuk havanın etkisi altına girecek. Batı ve Orta Karadeniz Akdeniz ve İç Anadolu'da devam eden yağışlara ek olarak bugün Marmara'da başlayacak olan yağışlar yarın özellikle öğleden sonra akşam saatlerinde Ege ve Trakya'da etkisini artırarak devam edecek. Yağışların Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz ile Batı ve Orta Karadeniz'de etkili olmak üzere bu gece ve yarın iç kesimlerde kar, yarın gece geç saatlerde Trakya ile İç Ege'nin yükseklerinde kuvvetli kar yağış alan diğer yerlerde yarın gece yarısına kadar yağmur olarak devam etmesini bekliyorum. Cuma günü ilk saatlerden itibaren ise Güney Ege ve Akdeniz kıyıları ile Trakya'nın batısı dışında yağış alan tüm bölgelerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağını söyleyebilirim. Sıcaklıklar yağış alan bölgelerde 5-7 derece azalarak mevsim normallerinin altına düşecektir.

    Cumartesi günü mevcut alçak basınç sistemine ek olarak Ege üzerinden yeni bir yağışlı hava Batı bölgeleri etkisi altına almaya başlayacak. Alçak basınç sistemi rotası doğrudan İstanbul'un Anadolu yakasından geçeceği ön görüldüğünden yağışların Marmara'nın kuzeyinde İstanbul ve doğusunda kıyılarda gün içinde karla karışık yağmura döneceği onun dışında özellikle Kuzey Ege kıyıları dahil olmak üzere Trakya, İç Ege ve Pazar sabahında Denizli ve Göller Yöresinde kuvvetli kar yağışlarının gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.

    Pazar öğleden sonradan itibaren kuzeybatı kesimlerimizden başlamak üzere sıcaklıkların adım adım yeniden azalışa geçeceğini ve yeni haftada soğuk hava, fırtına ve kar yağışlarının yurdun büyük bölümünde etkisini sürdüreceğini öngörüyorum.

    Buradan tatil beklentisi içindeki birçok öğrenciye şunu söylemeliyim ki Pazartesi , Salı ve Çarşamba günleri yurdun orta, batı ve kuzey kesimlerinde (doğu zaten bu olaylara alışık) meydana gelecek olumsuz hava koşulları nedeniyle istanbul dahil birçok ilde okullarda eğitime ara verilme olasılığı bulunuyor. Ancak buradan üstüne basa basa vurgulamak istiyorum ki Cuma günü öğretmenleriniz tarafından verilen o ödevler pazartesiye hazır olsun lütfen. Varsa sınavlarınıza hazırlığınızı yapın sonrasını meteorolojiye bırakın. Cuma günü sistemin kalan kısmını konuşmaya devam edeceğiz. Konu bu dakikadan itibaren açık.

    Selamlar...

    uzays3271653126uzays3271653126uzays3271653126