Orta Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaslar tabiki boş geçmez illaki birşeyler yağar sonuçta artık soğuk sıkıntısı kalmıyor. Ama bir önceki sayfada verilen kar haritası 384 saatlik. Az önce model sayfasında 240 saatlik olanı da paylaşıldı. Genel olarak konuşmak tabiki yanlış olur çünkü değişimler söz konusu olacak, yağış son ana kadar değişebilir, ama son guncellenen kar haritasına göre şu yorumu yapmak yanlış olmaz ki görüntü Çorum, Amasya avucunu yalar diyor. Samsun ise 10 günlük periyotta yağış açısından sıkıntı yaşar diyor. Ve tekrar söylüyorum bu son guncellenen haritaya göre ve değişim illaki olacaktır. Tabiki samsun bu konuda bize göre daha şanslı çünkü sahil şeridi ve dek mekanizması farkı var.

  • Öncesi de var tabi biz 24 Ocak sistemini baz alalım bu sisteme benzer olduğu için yağış konusunda Ecmwf oldukça başarılı bir tahmin yapmıştı Bafra bize engel olmuyor derken sonradan çok bozdu. Şu anki yağış durumu düne göre iyi. Dün sabah rüzgar batıdan estiği için Sinop-Giresun arası boştu bildiğiniz kütleler denizin üstünde asılı kalıyordu. Bugün ise karayel var özele inersek Atakum-Tekkeköy arasını boşlukta bırakmış. Ecmwf yağış konusunda başarılı desek de basit bir mekanizması var yağış haritalarına bakın %80-90 direk Samsun ve Trabzon'u az yağışlı gösterir detaya girmez.

    25 Ocak 2016 akşamı Gerze açıklarından başlayan kütleler hiç bozmadan Bafra üzerinden Tekkeköy'e kadar geldi karayel ile. İşte ecmwf bunu öngöremez göremedi de zaten hiçbir uyarı muyarı yapmadı Mgm ve 15-20 cm arası kar varken 3 saat içinde 40 cm olmuştuk şu an ki durumda da böyle sürprizlere ihtiyacımız var. Açıkçası 20 cm bana da yeter böyle bir şehir için gayet güzel ama ya Ecmwf haklı çıkarsa?

  • Şahsi tahminim karadeniz sahili 50 cm üzeri kar görecek. Samsunda 50 cm alacaktır. Minimum 25 max 65 cm. Kırımlı prenses aşağı iniyor 😁

    Sistem Sinop'tan girse bu dediğine katılırdım Batı Karadeniz'den girdiği için karayele mahkumuz şu dediklerinin yarısına razıyım :)

  • Şu uyarıları da yapalım ilk sistem öncesinde bu geceden itibaren Sinop'tan doğuya doğru fırtınamsı kareyel var. İkinci sistem öncesinde Karadeniz üzerinden geçen alçak basınç nedeniyle çarşamba günü lodosun iç kesimlerde hızının 100 kmyi geçmesi, kıyılarda 80-100 arası olması bekleniyor hava sıcaklığı da kıyılarda 20 derecenin üzerini test etmeye çalışacaktır. Lodosun ardından bu sefer kuvvetli yağmurla birlikte aynı hızda karayel esecek çok hareketli bir gün olacak herkes dikkatli olmalı kafanıza bir şeyler uçmasın ani değişimlerden hastalanmayın :)

  • Gray kardeşim bizim yüzümüz ne zaman gülecek. Ne diyorsun bu yağış işine. Bu kadersiz Amasya ve samsun nedir ya

    Umutsuz bir halde umutlu olmaya çalışıyorum abi ne diyeyim ki Amasya hep kurak alışkınsın biz Samsun'da 3 gün yağmur görüyoruz tam kar yağacak derken hava açılıyor her sene aynı terane.