Edebiyat Köşesi ve Kitap Önerileri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 16 tane kitap aldım bugün. Ev kütüphaneye döndü. 35 yaşında annesinden dayak yiyen birisi olmak istemiyorum 😂

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • Sina Akşin - Kısa Türkiye Tarihi

    Sinan Hakan - Türkiye Kurulurken Kürtler

    Erol Mütercimler - Coğrafi Keşifler

    Jared Diamond - Tüfek, Mikrop ve Çelik

    Okay Tiryakioğlu - Selahaddin Eyyubi

    Eflatun - Devlet

  • Ben akademisyenim .. zaten kendi çalışmalarımız için sürekli okumalar yapıyoruz. makale, kitap falan.. o yüzden çok edebi eser okumaya vaktim olmuyor


    İngiltereye giden bir arkadaştan Lord of the rings'in hardcover, özel seri bir baskısını getirttim. yıllardır duruyor bir başlayamadım. ondan önce daha küçük bir kitap olan hobbiti okumam gerektiğini öğrendim. onu da aldım ama hala başlayamadım. aslında ingilizcemi daha da geliştirir ama bir türlü vakit bulamıyorum. iş, güç, çoluk çocuk, kayınvalidem kanser, yanımızda kalıyor, onun hastane işleri falan.. neyse uzatmayayım.


    asıl okumak istediğim yazarlardan biri de Stephen King.


    Aman işte korku kitabı yazarı diye bakmamak gerekiyor bu üstada. adam tam bir edebiyat efsanesi. ben birkaç kitabını öğrencililik zamanlarımda okudum. hakkında da birçok makale okudum. gerçekten efsane yazarlardan biri.


    şimdi benim gibi vakti dar olmayıp king'in dünyasına dalmak isteyenler olabilir. ama birçok kitabı var. nasıl yapmak, nereden başlamak lazım diye bir merak hasıl olabilir. ben genelde böyle durumlarda ekşi sözlüğe bakıyorum. malum orada salyangoz uzmanına kadar her şeyin uzmanı cem etmiş.


    Stephen king hakkında da güzel bir entry var. hangi kitapları, hangi sıra ile okumalıyı güzelce özetlemiş. altta bu yazıyı ekliyorum. inşallah bana da nasip olur da okurum tüm bu kitapları.


    ------------------------------------------------------------------


    yazmayacalisanokur nickli yazarın entrysi;


    toplanın gençler. stephen king universe'e giriş 101 dersine başlıyoruz. abi kızlar zweig okuyor, bırak şimdi king'i diyen yurdumun tatlı çocukları ve dört senedir metroda kürk mantolu madonna okuyan arkadaşları dışarı alalım. siz gazinoda tv izleyin, biz içtimaya gerçekten king okumak isteyenlerle devam edeceğiz.


    stephen king'i görünce biliyorum gözünüz korkuyor. sırf ünlü diye bir iki kitabını okudunuz ama nedir lan bu adamın olayı demekle kaldınız. belki de çok fazla kitabı olduğundan nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. rahat olun, şimdi size stephen king'in dark tower evrenini tanıtacağım. bu yazıda hangi kitapla başlamalı, hangi kitap evrenin hangi noktasına dokunuyor, kim kimdir gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.


    hazırsanız başlıyoruz. öncelikle bir okuma listesi oluşturalım. hangi kitabı neden okumalısınız tek tek açıklayacağım.


    1. the stand - mahşer


    mahşer'in sansürsüz uzun versiyonunu okumanızı tavsiye ederim. neden ilk olarak mahşer'i okumalıyız? birincisi harika bir roman. ikincisi bu romanda randall flagg adıyla bilinen stephen king'in dark tower evreninin en önemli karakterlerinden birisi ilk kez ortaya çıkıyor. the man in black, marten broadcloak, walter o'dim, the walking dude diğer isimleri. aslında birçok ismi var. okudukça göreceksiniz. randall flagg ana kötü karakter. kötülüğe hizmet eder. randall flagg mahşer'de ilk ortaya çıktığında king onu şöyle tanıtır:


    "...kolları iki yanında sallanarak ritmik bir şekilde yürümeye devam etti. yoksulların, delilerin, profesyonel devrimcilerin ve nefret etmeyi son derece iyi öğrenmiş, öyle ki nefretleri yüzlerinde tavşan dudağı gibi belirgin olan, onları duvarlarında posterlerin ve sloganların bulunduğu ucuz odalarda, mengenelerle sabitlenip kesilmiş boruların içlerine patlayıcıların doldurulduğu bodrum katlarında, çılgınca planların -bir meclis üyesini öldürmek, yüksek rütbeli birinin çocuğunu kaçırmak veya standard petrol şirketi'nin yönetim kurulu toplantısını el bombaları ve makineli tüfeklerle basıp insaniyet namına içerideki herkesi öldürmek gibi planlar- hazırlandığı arka odalarda ağırlayacak, kendileri gibi olanlar dışında kimse tarafından istenmeyen kişilerin yolculuk ettiği bu gizli kalmış, kuytu yollarda çok iyi tanınırdı. onlar arasında çok iyi bilinirdi ve içlerinde en çılgınları bile karanlık, sırıtan suratına suratına doğrudan bakamazdı. yatağa götürdüğü kadınlar, cinsel birleşme onlar için artık buzdolabından meyve suyu almak kadar sıradan bir şey haline gelmişse bile onu bedenleri katılaşıp yüzlerini yan tarafa çevirerek kabul ederdi. onu altın rengi gözleri olan bir koç veya kara bir köpek gibi içlerine alırlar ve birleşme sonrasında soğuk, bir daha asla ısınamayacaklarmışçasına buz gibi olurlardı. bir toplantının ortasında gelmişse histerik konuşmalar, çekiştirmeler, şikayetler, suçlamalar ve ideolojik tartışmalar bıçak gibi kesilirdi. bir an için ortalığı yoğun bir sessizlik kaplar, ardından ona bakıp, hemen sonrasında, sanki yanlarına kollarının altında korkunç imha makineleriyle, yoldan çıkmış kimya öğrencilerinin bodrum katlarındaki laboratuvarlarda hazırladığı plastik patlayıcılardan ya da açgözlü bir çavuşun el altından sattığı ordu malı silahlardan bin kat etkili bir silahla gelmiş gibi bakışlarını kaçırmaya başlarlardı..."


    böyle bir adam işte. stephen king evreninin, bence, en muhteşem karakteridir. ve mahşer kitabında ilk kez ortaya çıkmaktadır. bu yüzden ilk olarak mahşer'i okumanızı tavsiye ediyorum.


    2. the eyes of the dragon - ejderhanın gözleri


    yine randall flagg karşımıza çıkıyor. bu kitap the stand'in geçtiği evrenden farklı bir evrende ve farklı bir zamanda geçiyor. the man in black'in evrenler arası geçiş yeteneği olduğunu görüyoruz buradan. benim en sevdiğim king romanlarından birisidir.


    3. the talisman - tılsım


    king ve peter straub işbirliğinde yazılan bir roman. kesinlikle okunması gerekiyor. stephen king evrenindeki mantığı kavramanıza yardımcı olacaktır. twinner gibi bir sürü king'in kendi evrenine has terimlere aşina olacaksınız. bunlar dark tower'da epey faydalı olacak sizin için.


    4. everything’s eventual - karanlık öyküler


    bu kitaptaki öykülerden birinde dark tower'ın ana kahramanı roland'a rastlıyoruz. bu yüzden bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. the gunslinger öncesi roland'ı tanıma açısından iyi olur. ama isterseniz the gunslinger sonrası da okuyabilirsiniz. tercih size kalmış. ayrıca dinky earnshaw da hikayelerden birinde karşınıza çıkacak. bu karakter daha sonra dark tower serisinde de ortaya çıkıyor.


    5. the gunslinger - silahşör


    evet, geldik the dark tower serisine. yani kara kule. anlatmaya gerek yok. stephen king'in her şeyi üzerine kurduğu dark tower serisinin ilk kitabı.


    6. the drawing of the three- üç'ün çekilişi


    kara kule ikinci kitap.


    7. the waste lands - çorak topraklar


    kara kule üçüncü kitap.


    8. wizard and glass - büyücü ve cam küre


    kara kule dördüncü kitap.


    burada kara kule serisine bir ara veriyoruz ve yan kitapları okumaya başlıyoruz. ama acele edin ki kara kule'den fazla uzaklaşmayın.


    9. salem's lot - korku ağı


    salem's lot içerdiği bir karakterden ötürü önemli bir kitap. father callahan. bu karakter the dark tower serisinin beşinci kitabında karşımıza çıkıyor. ve gerçekten önemli bir adam. karakteri tanımak ve geçmişini öğrenmek açısından önemli bu kitabın okunması.


    10. insomnia - uykusuzluk


    bu kitabı buraya yazdığım için bana söveceksiniz okurken. evet, iyi değil. çok uzun, sıkıcı. ama stephen king evreninde karanlık tarafın lideri olan crimson king'i öğrenmek istiyorsanız okuyun. çünkü dark tower'la inanılmaz alakalı bir kitap.


    11. hearts in atlantis - maça kızı


    ted brautigan ve the crimson king karakterlerini göreceğiz bu kitapta. ted dark tower'da karşımıza çıkacak bir karakter. crimson king'i zaten insomnia'da tanımıştınız.


    12. the wind through the keyhole - anahtar deliğinden esen rüzgâr


    bu kitap aslında kara kule serisine ait. kara kule bittikten sonra yazdı king bunu. dördüncü ve beşinci kitap arasında okunması gerekiyor. yani kara kule 4.5 diyebiliriz bu kitap için.


    ve tekrar kara kule'ye dönüyoruz.


    13. wolves of the calla - calla'nın kurtları


    kara kule beşinci kitap.


    14. song of susannah - susannah'nın şarkısı


    kara kule altıncı kitap.


    yine kara kule'ye kısa bir ara veriyoruz.


    15. black house - kara ev


    tılsım'ın devamı diyebileceğimiz bir kitap. yine peter straub ile birlikte yazdılar. dark tower'daki bir sürü karakter burada da geçiyor. abi illa son kitap öncesi okumalı mıyız? hayır, okumak zorunda değilsiniz. ama tavsiye ederim.


    16. the dark tower - kule


    kara kule yedinci ve son kitap.


    evet kara kule serisi bitti. geçmiş olsun. bitince boşluğa düşeceksiniz. sizi hemen kurtarayım. king'in kara kule dışında ufak iki serisi daha var.


    shining serisi


    1. the shining - medyum

    2. doctor sleep - doktor uyku


    bill hodges üçlemesi


    1. mr. mercedes

    2. finders keepers

    3. end of watch


    mr. mercedes dizisini de izlemenizi tavsiye ederim. güzel dizi.


    kalan tüm romanlarda serbestsiniz. kafanıza göre takılın. ama emin olabilirsiniz ki tüm stephen king romanlarında başka bir king romanına gönderme bulunur. çoğunda dark tower göndermeleri göreceksiniz. tüm öykülerde, romanlarda bir iz bulacaksınız.


    needful things gibi kitaplardan bazıları castle rock ismindeki kasabada geçer. castle rock, okuyanlar bilir the lord of the flies kitabında geçiyor. stephen king de bu romanı çok seviyor ve bu ismi oradan almış. king, castle rock isminde kurgusal bir kasaba yarattı hikayelerinde ve burada sürekli kötü şeyler oluyor. bu okuma listesini bitirdiğinizde castle rock'da niye böyle şeyler olduğuna dair teorileriniz olacak. neyse castle rock diye bir dizi var ve izlemenizi tavsiye ederim.


    keyifli okumalar.

    BORN IN WINTER

  • Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu - Stefan Zweig

    Merhabalar, ben Yiğit. Bugün 19 yaşındayım ve uzun zamandır hava olaylarına merak saran birisiyim. Şu an Beykent Üniversitende İktisat 2. sınıf Türkçe bölümü okumaktayım. Bu forumda amacım özellikle kış mevsiminde güncel veriler hakkında amatör tahminlerde bulunmak kar hevesini diğer üyelerle yaşamaktır :)


    "Bütün ümidim gençliktedir." - Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk

    (1881-193∞)