15-28 Şubat Arası Dönem

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Belirttigim tarihten once Turkiye'yi etkileyecek önemli bir sistem beklentim bulunmamaktadir. 26 Ocak'ta actigim Subat ayi ongorumde ay ortasini isaret etmis bu tarihlerde heyecan verici goruntuler olabilecegini belirtmistim. Nitekim modellerin uzun vadeli goruntulerinde beklentime yakin(ana fikir olarak) ama henuz bizi tatmin edecek bir goruntu olusmadi. Stratosferin isinmasi uzun vadede beklentimize dayanak olacak en onemli etkendir. Eger diyelim isinma 13 subatta basliyorsa ayin 13 unde sistem gelecek diye dusunmeyin. Gozlemlerime gore modellere ortalama 1 hafta sonra yansimaktadir. Ayrica Stratosfer isinmasi tek basina sistem habercisi degildir. Eger oyle birsey olsaydi 26 Ocakta ay ortasini isaret etmezdik. Zaten ortalama 15 gun sonrasini gorebiliyoruz ve 1 hafta 10 gunden sonra bu verilerde de ozelliklebu sene muthis degisimler olabiliyor. Kisaca uzun vade icin birkac parametreyi birden degerlendirmek gerekiyor..


    Ay ortasindan itibaren Kutup,İskandinavya ve Bati Rusya uçgeninde olusacak bir yuksek basinc olacak. Bu yuksegin alacagi konum tam olarak net degil.


    2 ihtimal goze carpiyor ;



    1) 2012 deki gibi genisleyerek Avrupaya yayilmasi ve basincin 1055-1060 civarina yukselmesi. Boylece Izlandaya set cekerek Atlantigin ilik havasini kıtaya sokmamasi.


    2) Yuksegin, eger Sibirya uzerinde olusacaksa, merkez bolgesinin sağ tarafina mutlaka bir polar hava akimini almasi gerekiyor. Alamadigi takdirde soguk inisi yeterli duzeyde olmayabilir.


    Birkac ihtimal daha var ama en olasi bunlar gozukuyor suan icin. Sure uzun oldugu icin hangisi gerceklesir henuz netlestiremedim yada yuksegin gucu yada konumu bize guclu sistem indirmeye yeterli olmayadabilir. O yuzden biraz daha beklemek gerekiyor. En gec cumaya kadar son sansimizin ne oldugunu hep beraber goruruz.(Kastim kiyilar icin. Ic bolgeler Nisan da bile kar alabiliyor)


    Umarim ust seviyedeki goruntuler buraya yazmadigim/yazamadigim sonuclara sebebiyet verir.


    Sistem gelirse Tekirdag yararlanir mi yada Trabzon ne olur gibi sorular sormayin. Suan o seviyede degiliz. Sadece gozlem yapma seviyesindeyiz.


    Afrinde,Dogu ve Guneydogudaki carpisan ölümsüzlere de selam olsun. Tum askerlerimizin Allah(c.c) yardimcisi olsun.