4 Şubat Bereket Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Cepheyle Gelen Bereket



    Şubat ayının ilk yağışlı hava dalgası geliyor. Tabi yağışlı hava dalgası sadece Marmara-Trakya bölgesinde etkili olacak. Yarı istasyoner cephe Marmara bölgesinde ömrünü tamamlayacak. Yarın akşam saatlerinde soğuk cephenin girişiyle beraber sıcaklıklar hissedilir manada [6-7 derece] azalış bekleniyor. Cephe öncesinde yarın öğle saatlerinde sıcaklıkların Nisan ortalaması civarında seyretmesi tahmin edilirken,akşam saatlerinde kış ortalamalarına iniş yapacagız.



    Sıcaklıkta yarın öğle saatleriyle akşam saatlerini kıyasladıgımızda yurdun kuzey batısında en nihayetinde sıcaklıklar günler sonra akşam saatlerinde bile tek haneli derecelere inecek



    Yarın sabah saatlerinde Çanakkale açıklarında lodosun hamleleri 85 Km/s ulaşacagından çatı uçması,ağaç devrilmeleri ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli olunmalıdır.
    Yarın akşam saatlerinde rüzgarın etkisini kaybetsede, kuvvetli olarak devam edecek. Ege,Marmara ve İstanbul`un Karadeniz açıklarında da lodos fırtınası hız kesmeden yarın sabahta devam edecek. Fakat öğle saatlerinde Marmara-İstanbul dolaylarında lodos etkisini azaltıyor, akşam rüzgar poyraza dönüyor.



    Yarın Trakya-Marmaranın batısında metrekareye 25 ila 50 Kg yağış düşmesi beklendiginden su baskınlarına karşı dikkatli olunmalıdır. İstasyoner cephe 8-10 saat aralıksız yağışa neden olması bekleniyor, ömrünü bölgede tamamlayacak.
    Bursa-Kocaeli-Sakarya dolaylarında ise 7-15 Kg/m2 yağış düşebilir.



    İstanbul,Tekirdağ ve Edirne`nin güneyi özellikle yarın akşamki kuvvetli yağışa hazırlıksız yakalanmamınız için eğerki dışarı çıkıyorsanız şemsiyesiz çıkılmamalı! :)



    Yukarı atmosferi inceleyesek olursak:
    Yarın yağışın oldugu zamanlarda bulutların tepe yüksekligi 6,5/ 7 Km civarında seyredecek. Havada yüklü birde yoğun nem miktarı var. Yarın akşamki yağışlar ani su baskınlarına neden olabilir. Atmosferde rüzgar lodos yönünde esiyor, kütleler lodos yönünde kuzey doğu istikametine ilerleyecekler. Yer seviyesinde ise durumlar farklı, orta kuvvette poyraz esmesi bekleniyor. Poyrazla sıcaklıklar düşecek.
    Oraj beklentim %10-15 sayılır, sebebi atmosferde konvektif enerji [CAPE/Lİ] yok denilebilir. Şimşek/yıldırım ve gökgürültüsü ihtimali görünmüyor. Ege açıklarında yarın akşam oraj görülebili

  • Bereket sisteminin olmasının nedeni yarın vurdugu yerde saatlerce yağış bırakacak. Barajlara çok faydalı bir yağış görecegiz. Bereket şuanlık maalesef Marmara-Trakya ile sınırlı kalıyor.

  • Soru değil ama gökgürültüsü olmayacağı görüşüne katılmıyorum.CAPE düşük olsa da jet akımları kuvvetli üst seviyede diverjans var.Dikey hız da iyi sayılır.

  • @6 OCAK 2017 Çok teşekkür ederim. Bu seneki karlı sistemlerde yaptım ama megakenti tatmin edici kar bu yıl göremedik sağlık olsun.
    @KarSevmek Sizin görüşünüze katılıyorum,fakat atmosferdeki konvektif enerji [CAPE-Liftex İ] yok neredeyse. Eğerki az miktarda Cape olsaydı oraj görebilirdik.
    Yoksa;
    -0-6 Km Shear 60 Kts üzerinde seyrediyor, atmosferde kuvvetli fırtına var.
    -700 hPa dikey hava hareketleri güçlü görünüyor.
    -Atmosferde ani sıcaklık düşüşü var. Termodinamik kararsızlığı açığa çıkarır.
    Fakat konvektif enerji büyük pay sağladıgından olasılıgı düşük gördüm. Süprize açık diyebiliriz.

  • Kar alamasakta Marmara ve Trakya bölgesi adına iyi yağış alacağız.Bu yağışlara ihtiyacımız var.İnşallah ilerde Orta Akdeniz üzerinden yağışlı hava gelir ve iç kesimlerimizde yağıştan etkilenir.Tarım ve barajlar açısından bu yağışlar çok önemli.

  • Kar alamasakta Pazartesi kış değerlerine ineceğimiz için bir nebze mutluyum.Lodos baş ağrısı halsizlik yaratıyor.Hava kalitesini düşünüyor.Kuzeyli rüzgarlar beni her zaman rahatlatmıştır.

    lodos rüzgarını hiç bir zaman sevmedim çünkü bende sinüzit var lodos zaten baş ağrıtıyor bide sinüzitle işbirliği yapıp iyice bir baş ağrısı oluyor bende :S :S

  • efsane gosterdi kestane yolladi sadece barajlar icin iyi bir yagis kayak merkezlerine bile hayri yok soguklarin daglarda kar kalmadi buda yazin bize sikinti