İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu (2017-2018 Arşiv)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu akşamdan itibaren GFS 3 er saatlik çıktılarına ve sınırlı alan modellerine bakmaya başlamak daha iyi olur. 24 saatlik ECMWF çıktısı sizlere çok kısa vade için fikir vermez veremez.

  • Kışı bitirenlere olumlu bakmıyorum. Modellerde +4 ler yok -12 ler var ve uzun soluklu bir soğuk girdisi bizi bekliyor. Hep dedik burada hocalarda söyledi modellere güvenmeyin bu sene çok yanılıyorlar. O modeller güvenilir olmayışları bir yana kendileri ile de ciddi şekilde çelişmeye başladılar.Biri kutup verirken diğeri afrika diyebiliyor lafın gelişi. Şu kışı hala sistem alalım ya da almayalım güzel geçirdiğimizi ya da geçireceğimizi iddia etmek ise bana kalırsa artık gülünç. Bir sistemle kış güzel geçmez hatta 2 sistemle de hatta 3 sistemle de. Bundan dolayı koparabildiğimizi koparmaya bakacağız. Yapılması gereken kışın geneline ve ay ortalamalarına göre inceleyip kış hakkında yorum yapmaktır. Yaşadığımız yere göre de kışı değerlendirmeyip tüm bölgelere göre bir kış incelemesi yapmaktır. Şu an bu işin eğitimini almışından hatta vereninden tutun tek duyduğum şey haklıda olarak ılıman bir kış geçirdiğimiz gerçeğidir. Yapabileceğimiz bir şey maalesef yok.Bu gerçeği hala buzdolabında bekletmek ise bana göre akıl karı değildir. Bundan sonra ne olur bilinmez Allah bilir elbet ama şu an ki tablo bu. Sert bir kışı savunmak ve bunu gelmesi umulan 3-5 sistemle savunmak bilimsel değildir. Bunu yapanda çok sert bir kış geçireceğiz diyende zannedersem zaten forumda yok artık. 3 aylık yaz döneminin son ayının 10 gününün çok sıcak olması yazın çok sıcak geçtiği anlamına gelmeyeceği gerçeği ile bunun arasında bir fark yok. Kışı bitiren bir insan foruma gelmesin demek de bana göre ayrı bir hatadır. Buraya gelen herkes kar yağacak mı buna bakmak için bu foruma girmiyor. Bazıları yağmur yağsın hatta bazıları sert olmayan bir kış geçsin çiçek böcek olsun da isteyebilir. Bazıları modellere ulaşmak ya da bir şeyler kapmak için de bu foruma girebilir. Bazıları kar yağsın istese bile yağmadığını görüp kendince katılmasam da kışı bitiredebilir. Ama takip etmek için yine de forumu takip edebilir. Çok soğuk olacak demek ile çok sıcak olacak demek ve altını doldurmamanın duygularımızı bir kenara koyduğumuzda arasında hiçbir fark yoktur. İki yorumu da bu mantıkla hiçbir insan okumak zorunda değildir.Ama bir yorumu insanların okumak zorunda olmaması o kişinin yorum yapma özgürlüğüne müdahale etmeyi hatta onu kovmayı gerektirmez. Art niyetle söylemiyorum bunları inanın ya da inanmayın bunları söylememin nedeni insanların forumdan soğumamasıdır. Psikolojisi kötü olduğu anda bir taraf kışı bitirirken diğer tarafta ona git o zaman diyebilir. Gerçekten yıprandı herkes soğukkanlılığı elden bırakmamak gerek.

  • Wetterzantrale den bakınca gfs sistem yine ölü gibi görünüyo.Budamı ya birdaha kaldıramam ama. X/ Yani Semih hocanın dediği gibi ışıklarda gözümüz bozulmıycak ama okadar işte. <X

  • Arkadaşlar gidişat benim açımdan iyi değil ve emin olun bu sistem çoğu İstanbulluyu kesmeyecek.


    Sebebi ise açık ve net: DEK yağışları sık olmayacağından dolayı vuracağı yerler olacak, olmayacak. Uğradığı yerler sık olacak, çok az uğradığı yerler olacak.


    Kıyılarda güneş açacak, ortalık su olacak. Sıcaklık yükselecek vesaire vesaire. Yani bu yazdıklarımı not alın ve sistem süresince gözlemleyin.