Aralık Ayının ilk 15 Günlük Görünümü

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Herkese Merhabalar,
    İlk sözüm, içinde bulunduğumuz mevsimsel geçiş döneminin bilincinde olmayan ve sanki kış ortasında sistemsiz kalmışız gibi negatif sinerji saçan arkadaşlara:
    - Takvime bakın arada :thumbup:
    Kısa ve öz olarak kış tahminimde de bahsetmiş olduğum gibi bol lodoslu bir kışa giriş yaşıyoruz. "Lodos arkası kar olur" olur elbette ama zamanı gelince olur diyelim ve önümüzdeki günlere bir bakalım. Özellikle Batı bölgeler için Alçak Basınç girişi nedeniyle oluşacak olan yağışlar ardından soğuk cephe girişi ile sıcaklıkların 6-8 derece azalışına tanıklık edeceğiz. Bu sistemde Azor'umuzun doğrudan bir dahli olmayacaktır. Kazakistan platolarından Anadolu içlerine kadar etkili olan YB bir yanda, Doğu Atlantik'ten bir türlü kıta Avrupası ve İngiltere arasına tam anlamıyla yerleşemeyen Azor arasında İskandinavya'dan İtalya ve Balkanların batısına kadar erken kışın yaşanmasına neden olan koşullar olarak görünüyor. Bu görüntü yaklaşık 2-3 Aralık tarihlerine kadar bu şekilde devam edecek ancak doğumuzdaki zaman zaman 1040 mb'ye kadar ulaşan YB etkisini en azından Anadolu üzerinde azaltmaya başlayacak ve Azor'un da Avrupa içlerine hamle yapması ile 6-8 Aralık tarihlerinde Balkanlar üzerinden bir soğuk ve yağışlı havanın Trakya üzerinden yurda giriş yapmasını bekliyorum. Çok kuvvetli olmasını beklemediğim bu sistemde 850 hpa sıcaklıkların -5 lerin altına düşmesi şimdilik pek mümkün görünmüyor. Bunun ardından yaklaşık bir hafta sonrasında Azor'un Avrupa'da Almanya civarına yerleşmesi ile öncekine göre nispeten daha kuvvetli bir salınımın Baltık - Romanya hattı üzerinden yurda girmesini öngörüyorum. Söz konusu sistemin tarihi benim ajandamda şu anda 13-15 Aralık gibi görünüyor. İstanbullu kar severler için ilk kar görselinin bu sistemde yaşanabileceğini söyleyebilirim.
    Yılın bu mevsiminde orta ve uzun vadeli tahmin yapmak gerçekten zor ve yanılma payı yüksek. Sizden ricam ben ve diğer yazar arkadaşlarımın tahmin ve yorumlarını olurken bu söylediklerimi göz önünde bulundurmanızdır.
    Değişiklikler oldukça bu konu başlığından paylaşmaya devam edeceğim. Sorularınızı buradan sorabilirsiniz.
    Sevgiler

  • elinizr sağlık hocam bu bahsettiğiniz sistemlerden kıyılar için bi ihtimal var midir?konumum gereği d.karadeniz bölgesi öncelikli:)

    ikinci sistem için söz konusu olabilir. Ancak geliş yönü itibariyle Kökeni Balkanlar gibi göründüğünden Batı Karadeniz kıyıları daha şanslı.

  • Teşekkür ederim gayet açıklayıcı olmuş hocam sabırsızlığımızı dindirmesi bakımından.Yeni gelişmeler oldukça bekliyorum açıklamalarınızı.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Teşekkür ederim gayet açıklayıcı olmuş hocam sabırsızlığımızı dindirmesi bakımından.Yeni gelişmeler oldukça bekliyorum açıklamalarınızı.

    Sevgili kardeşim senden de katkı bekliyorum. Artık kalfalikta tecrübe kazandığını düşünüyorum. :yes:

  • Elinize sağlık hocam. Bahsettiğiniz iki sistem içinde Ege bölgesi (Denizli ) ye yarayacak sistem varmı hocam ?

    Denizli her iki sistemin de etki alanı içerisindedir. Dolayısıyla iç Ege için kar olasılığı var görünüyor. Ama il il tahmin yapmak için erken.

  • Hayırlı olsun hocam ikinci sistemde acaba güneydoğu'nun batısı etkilenirmi kar açısından? Şimdiden teşekkür ederim.

    teşekkürler, ikinci sistem daha etkili görünüyor. Somut olarak görmeye başladığımızda bölge bölge il il değerlendirme yapacağım.

  • Elinize saglık hocam ıil sistem trakyanın yukseklerine kar bırakırmı sızce? Birde 2.sıstem tekirdag adına ortu olusturabilecek bi kar olurmu? Tesekkurler