Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 38 yaşındayım urfada ömrüm boyunca gördüğüm iyi bi kar yağışı 3 ya da 4 ...rakımdan dolayı urfa merkez alçakta ..hatta urfayı göten bilir çukurda ki gibi karşılar sizi onun için hem bu özellikler hem de suriye ye yani asyaya yakın olmamızın etkisi bizi ılıman bırakıyor...biz urfalılar 15 -20 km sonraki daglık bölgelere gidersek kar görüyoruz bazen..karacadagda tabiki baş aktör kar görmek için..saygılar..

  • MGM kendi içinde çelişkili bir kurum 8 derece vermiş Kahramanmaraş'a şu an 0 derece ve yoğun kar var ben dahil hiç kimse bunu beklemiyordu ve şu da var Kahramanmaraş'ın iklimi hiçbir bölgeye benzemiyor ve MGM hep şehrimde tutturamıyor akdeniz desen benzemez güneydoğu desen benzemez karasal iklime benzemez yani bu MGM de ya teknik sıkıntılar var ya da çalışanlarda

  • Geçen senenin verdiği karamsarlık var bence hala bu yıl efsane olabilir ben 5-7 Ocak’tan sonra asıl şey polar vorteksin Sibirya tarafına kaymasını bekliyorum o zaman kar bi bize bi asyaya kayacak batının son şansları olarak görüyorum

  • Merhabalar. Foruma hiç yazmam genelde veri takibi için girerim ama burada güneydoğunun kar beklenen illerinde kar yağmadı konuşmalarını görünce yazasım geldi. Beklenen bir çok ilkde kar yağmamasının en önemli sebebi sıcaklık 850hpa ya da rüzgar değil dewpoint değeridir arkadaşlar. Dewpoint değeri sıfır ve altında olmadığı sürece 0.5 2m sıcaklığında bile kar yağmaz ne yazıkki tersi durumdada dewpoint değeri sıfır veya altındaysa 3-4 derecede bile kar görme ihtimali oldukça yüksektir. Dolayısıyla bugün bölgenizde kar yağmadı ya da yağdı denilen şehirlerin bir çoğunda dewpoint değerinin uygun ya da uygun olmaması sebebi yatıyor. İyi günler.

  • Dün çıkan modeller ve bugün oluşan yağışlar birbirinden farklı durumlar ortaya çıkardı. Diyarbakır, Siverek, Gaziantep, Adıyaman için kar yağışı bekleniyordu bu illerde sadece Antepte biraz yağdı, Mardin için kky beklenirken Mardin sabah saatlerinden beri 5mm kar aldı, Malatya ve Elazığ çok hafif kar aldı ve dereceler hızla yükseldi. Kimse bunları beklemiyordu hava olayları anlık değişebiliyor bu kadar takmayalım anı yaşayalım sonuçta tahminlerde her zaman yanılma olur.

  • Bakın aşağıdaki görüntü ECMWF sadece 12:00 TSİ- 15:00 TSİ arası üç saatlik beklenilen toplam yağışa ait. Özellikle Urfa-Diyarbakır arasına dikkat. Son 3 saatir sizce bu yağış gerçekleşti mi?

    Altta'da güncel radar görüntüsü var buyurun benzerlik farklılıklar en güncel MGM'nin baz aldığı model ve MGM'nin alık radarı.


    737e5cdd284bedec3549.png

    f92e688b48448.jpg


  • Dün konuşmuştuk hatta sizdiniz sanırım, NTV Hava diyor demiştiniz. Ne desek boş alanında uzman kişiler bile fiyasko durumdalar.

    Yok hocam ben demedim. Ben umutluydum güzel bir kar olacağından ve sıcaklığın mgm gibi 1 dereceye çıkacağını sıcaklık 1 derece oldu ama yoğun dediği kar tutmadı.

  • Hocam siverek hakkında biraz bilgi verirseniz mutlu olurum

    3 ayrı modele göre bakalım isterseniz.

    GFS kky ve yağmur ağırlıklı olmak üzere zaman zaman kar bekliyor.

    ECMWF tamamen yağmur bekliyor bir ara kky görebilirsiniz diyor.

    Avrupa modeli var o daha iyimser ona kalırsa önümüzdeki saatlerde etkisini arttıracak bir kar yağışı var ve sıcaklığın ilerleyen saatlerde 1,5 derece ve altına inerek gece boyu 0 ila 1,5 derece arası gidip gelmesini bekliyor.

  • Hocam yanlış anlamayın sizin tenzihen söylüyorum, 5 cm ön görülen kar hadisesinde olaya şöyle bakmak daha doğru olabilir mi acaba, kar ihtimali %30 olmaması ihtimali %70 gibi .

  • Antepte olan arkadaşlar için söylüyorum fırsatınız varsa erikce ormanına gidin şehir merkezine 10 km 1 saat önce oradaydım bir karseveri tatmin edecek ölçüde kar var (10 cm kadar) ve şuan ki haliyle daha güzel olmuştur çünkü an itibariyle merkezde güzel yağıyor ama hava 1 derece erikce de ise sıcaklık -1 derece ile her kar tanesi erimeden tutuyor imkanı olan kesinlikle gitsin :)