Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • KARcanavarı Hocam Eps verisine göre Ocak ayının ilk haftasında çok daha kuvvetli soğuklar bölgemize giriş yapacak gibi gözüküyor. Bence asıl kaymak orda tabi sizin görüşleriniz daha önemli.

    Bende bakıyordum Eps ye 1 Ocağa kadar olan süreçte bile azda olsa kar vermiş. Ama ne ECMWF ne GFS göstermiyor. Bakalım kim haklı çıkacak.

  • Arkadaşlar merhabalar moraller ister istemez bozuk genel olarak baktığımızda ateş ettiğimiz günlere oranla sistemde ciddi zayıflama var. Sınır bölgelerine bile 5 cm kar veren zamanlardan geldik GFS için bırak 5'i örtü bile beklemeyen günlere hatta öyle ki Gaziantep-Adıyaman-Şanlıurfa üçgeninde kar bile beklemeyen bir zamana.


    GFS ile yavaştan başlayalım yaklaşık ilk 200 saatlik periyota bakacağız.


    Yarın gün ortasına kadar herhangi bir yağış bölgelerimizde beklenmiyor. Sadece öğleye doğru Adana ve Osmaniye'nin kuzeyinde Toroslar bölgesinde hafif kar geçişi görülebilir.

    Öğle saatleriyle birlikte Diyarbakır-Elazığ il sınırı kesişimindeki bölge boyunca kar yağışı başlıyor. Zamanla yağışlar Adıyaman'ın kuzeyindeki yüksekler ile Bingöl civarına doğru genişliyor ve kar şeklinde.

    Bunun dışında akşam saatlerinden önce Gaziantep-Adıyaman-Şanlıurfa-Diyarbakır hattı boyunca yağmur başlıyor. Akşam ilk saatlere geldiğimizde Doğu Akdeniz'de yerel yağmur geçişi var kuzeyindeki yükseklerinde yağışlar kar şeklinde. Güneydoğu'da Gaziantep-Adıyaman-Şanlıurfa-Diyarbakır boyunca yağmur var. Doğu Anadolu'da Malatya ve Elazığ'ın güneyi, Bingöl-Tunceli-Erzurum-Muş boyunca uzanan hatta kar yağışı var. Malatya merkezde yağmur var.

    Akşam saatleri ilerledikçe Doğu Akdeniz'de yerel yağışlar devam ederken, Güneydoğu'da Gaziantep-Adıyaman-Şanlıurfa-Diyarbakır hattı boyunca uzanan bölgedeki yağışlar etkisini biraz arttırıyor, Karacadağ ve Toroslarda yağışlar kar şeklinde. Doğu Anadolu'da Malatya-Elazığ merkezde yağmur, bu illerin yüksek kesimleriyle Bingöl-Tunceli-Erzurum-Muş-Erzincan civarında ise kar bekleniyor.

    Yarın gece yarısına geldiğimizde Doğu Akdeniz'e yeni bir yağış giriş yapıyor, Mersin-Adana boyuca gece yarısı yer yer kuvvetli yağmur var bu bölgenin Toroslarında ise yoğun kar görülecek, Osmaniye-Maraş arasında yağmur daha hafif. Güneydoğu'da Gaziantep-Adıyaman ve Diyarbakır çevreleri ile Şanlıurfa'nın kuzey kesiminde yağmur var, bu illerin Toroslar kısmında kar var. Doğu Anadolu'da Malatya-Elazığ boyunca yağmur yer yer kky görülebilir, Bingöl-Muş-Bitlis-Ağrı-Kars-Ardahan-Erzurum-Erzincan-Tunceli boyunca kar var.

    Gece 3-4 civarına geldiğimizde; Doğu Akdeniz'de yağışlar kuvvetlenmeye devam ediyor, Mersin-Adana boyunca kuvvetli yağmur, Toroslarında yoğun kar var, Osmaniye-Maraş arasında yağmur hafif. Güneydoğu'da Adıyaman'da ve Diyarbakır^'ın kuzeyinde yağış var, yağışlar alçak yerlerde yağmur Toroslar civarında kar şeklinde. Doğu Anadolu'da Malatya'da hafif, Elazığ'da orta kuvvette yağmur var yer yer kky görülebilir. Bu illerin yüksekleri ile Tunceli-Bingöl-Muş-Bitlis-Ağrı-Erzurum-Kars-Erzincan boyunca kar var. Bingöl civarında kar yoğunlaşabilir.

    26 Aralık 6:00 civarına geldiğimizde Doğu Akdeniz'de yağışlar kuvvetli devam ediyor. Mersin'in kuzeyi ile Adana'nın orta ve kuzeyi ile Yumurtalık civarı yer yer aşırı yağış olabilir aman dikkat, Toroslarda aşırı kar yağışı var. Hatay'da yağış başlıyor, Osmaniye-Maraş boyunca etkisini arttırarak devam ediyor. Güneydoğu'da Adıyaman civarı ile Diyarbakır kuzeyinde yağış var. Adıyaman'da yağış hafif, Diyarbakır ile Adıyaman'ın Toroslar kesiminde kar var. Doğu Anadolu'da Malatya civarında sıcaklıklar kar sınırına yakın seyrediyor yağışın cinsinde değişimler olabilir, yükseklerinde zaten kar var ve yağış tekrar Malatya civarında etkisini arttırmaya çalışacak. Elazığ'da hafif yağmur var yüksekleri kar şeklinde. Bunun dışında yine gece yarısı ile durum aynı, aynı illerde kar devam ediyor. Tek fark Bitlis-Siirt-Şırnak hattında Toroslar boyunca kar görülebilir.

    26 Aralık 09:00 civarına geldiğimizde Doğu Akdeniz'de yağışlar etkili şekilde devam ediyor ve doğuya kaymayı sürdürüyor. Mersin civarında yağış hafifliyor, Adana-Osmaniye-Hatay ve Maraş boyunca kuvvetli yağmur var. Adana-Osmaniye-Maraş boyunca kuzeydeki yükseklerinde etkili kar var. Güneydoğu'nun batısından başlayarak yağışlar başlıyor, Antep-Adıyaman boyunca ve Diyarbakır'ın kuzeyinde yağmur var. Adıyaman ve Diyarbakır'ın Toroslar kesiminde yağışlar kar şeklinde. Doğu Anadolu soğumaya başlıyor. Yağışlar Malatya-Elazığ-Bingöl-Muş-Bitlis-Ağrı-Kars-Ardahan-Erzurum-Erzincan-Tunceli boyunca devam ediyor. Elazığ çevreleri dışında yağmur kar şeklinde artık yavaştan Malatya'da daha iri kar taneleri görülebilir.


    Kısa vade de 26 Aralık sabahına kadar değerlendirme bu şekilde sistemin geneline gelirsek; ilk 192 saat boyunca sistemin etkisi azalmış durumda. Ayın 28'i itibariyle sistemden etkilenmeye başlıyoruz.

    28'i sabah saatlerinde soğuk hava Maraş-Osmaniye-Gaziantep-Adıyaman-Diyarbakır ve Mardin-Batman ile Doğu Anadolu'da etkili. Doğu Anadolu'da yağışlar zaten kar olacak Doğu Akdeniz ile Antep-Adıyaman ve Urfa'da yağış yok. Mardin-Diyarbakır hattı ve doğusunda yağış var buralarda yağışlar kky ve kar olarak düşebilir net değil henüz.

    28'i öğlen saatlerinde soğuk hava Maraş-Adıyaman-Diyarbakır-Mardin -Batman-Siirt ile Doğu Anadolu'da etkili. Yağışlar ise Mardin-Batman-Bingöl-Erzurum hattı ve doğusunda etkili. Doğu Anadolu'da kar şeklinde Batman ve Siirt'te yağmur ve kky Mardin-Şırnak'ta kar ve kky şeklinde olacak gibi.

    28'i akşama geldiğimizde soğuk hava Maraş-Adıyaman-Diyarbakır-Batman-Mardin-Siirt ve Şırnak ile Doğu Anadolu'da etkili. Yağışlar ise Şırnak-Bitlis-Van-Hakkari ve Ağrı hattına çekilmiş durumda yağışlar kar şeklinde.

    29'u sabahı bu bölgeden de yağış çekiliyor ayaz etkili tüm bölgelerde ve soğuk hava ay başına kadar tüm bölgelerde devam ediyor ancak yağış yok maalesef. Ay başına kadar yağış görünmüyor.


    Durumlar bu şekilde. Hayırlı geceler arkadaşlar.

  • Şu an 5-6 ocak sistemi diyorlar modeller yarını bile tutturamıyorken :)

    Vallahi hocam ben gazcı biri değilim son birkaç gündür dikkat ettiysen artık hep son 192 saate indirdim tahmin aralığını. Herkesin görüşüne saygım sonsuz ama sistem diye bağırıp sonra son düzlükte kaybetmektense son düzlükte bağırmayı beklemeyi tercih edeceğim bundan sonra. :saint: