Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar merhabalar. GFS ile başlayalım tekrar'dan ilk 192 saate düşürmeye karar verdim tahminleri uzun vadenin ne kadar değişken olduğunu bugün ki bozulmalardan anlayacağız.


    GFS'ye göre öncelikle bugün şu saatler itibariyle Doğu Akdeniz-Güneydoğu'nun batısında görülen yerel yağış geçişleri mevcut. Doğu Anadolu'nun batısında da yerel geçişler var. İlerleyen saatler yağış doğuya doğru yayılmaya devam edecek.

    Sabah ilk saatlerde özellikle Mardin-Diyarbakır-Batman arasında yer yer etkili yağış görülebilir. Bunun dışında Gaziantep-Adıyaman-Şırnak-Siirt ve Şanlıurfa boyunca yağmur var. Karacadağ' da yağışlar kar şeklinde olacak. Doğu Akdeniz'de Hatay civarı ve Kahramanmaraş'ın doğusunda yağış görülecek. Doğu Anadolu'da Erzurum-Erzincan-Tunceli-Bingöl-Muş-Bitlis-Siirt'in ve Şırnak'ın yüksek kesimlerinde Ağrı'nın bazı kesimlerinde kar yağışı görülecek. Malatya'da yağışın yağmur ve kky şeklinde olmasını bekliyorum 200 metre ile kar sınırını kaçırıyor gibi görünüyor belki bir sürpriz yapıp kara dönebilir. Elazığ'da ise yağışların kky ağırlıklı olmak üzere kar ve sulu kara dönme durumu mevcut. Sabah saatlerinden sonra Iğdır'da yağış var ancak hafif ve yağmur şeklinde olacak gibi.

    Öğle saatlerine geldiğimizde yağış Doğu Akdeniz'den tamamen çekilmiş durumda, Güneydoğu'da Urfa'nın güney ve güneydoğusunda, Diyarbakır'ın güney ve doğusunda, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman genelinde devam ediyor ve yağmur şeklinde. Siirt ve Şırnak'ın doğusunda yükseklerde yağışlar kar şeklinde. Doğu Anadolu'da ise Bitlis, Van, Hakkari, Ağrı, Erzurum, Kars, Ağrı boyunca yağış var ve kar şeklinde. Bingöl civarında yerel yağış geçişi var genelde dağlara çekilmiş olur yağış ve kar şeklinde olur. Iğdır'da hafif yağmur geçişi devam eder.

    Akşam saatlerine geldiğimizde yağışlar artık Ağrı, Van, Hakkari ve Bitlis, Şırnak'ın doğusuna çekilmiş durumda olur ve yağışlar kar şeklinde. Gece saatlerinde yağış bölgelerimizi ve ülkemizi terk etmiş olur.


    Hocam sisteme gel derseniz sistem konusunda GFS en karamsar senaryosunu çizdi bana sorarsanız. Soğuk hava 27'si öğleden sonra bölgemiz sınırlarına dayanıyor ve Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısını etkilemeye başlıyor. 27'yi 28'e bağlayan saatlerde soğuk hava Kars-Erzurum-Tunceli-Elazığ-Malatya-Kahramanmaraş boyunca etkili oluyor. Bu sırada yağışlar 28'i ilk saatlerden sonra Malatya-Elazığ'da dahil olmak üzere yağışlar Doğu Anadolu genelinde kar şeklinde. Güneydoğu'da kar yok. Doğu Akdeniz'de Osmaniye-Antep-Hatay sınırındaki dağlarda kar görülecek. 28'i sabahın ilk saatlerine geldiğimizde Doğu Akdeniz'de Maraş'ın kuzeyi ve Toroslar dışında yağış yok orada yağışlar kar şeklinde. Güneydoğu'da Urfa ve doğusunda yağış var ancak yağışlar Karacadağ dışında yağmur şeklinde. Doğu Anadolu genelinde yağışlar hafif ve yerel olarak kar şeklinde. 28'i sabah öğle arası Güneydoğu'da yağışlar Urfa ve doğusunda etkili bu sırada soğuk havada Urfa-Antep sınırı-Adıyaman-Diyarbakır-Mardin civarında etkili. O nedenle sabah saatlerinden sonra öğleye kadar olan süreçte Antep-Urfa sınırında kar ihtimali mevcut bunun dışında Karacadağ-Diyarbakır arasında kar yağışı ihtimali mevcut. Doğu Akdeniz'de yağış yok. Doğu Anadolu'da Malatya ve Elazığ'ın güneyinde kar var.Bingöl-Erzurum-Muş-Bitlis-Ağrı-Hakkari-Van boyunca kar var. Batman-Mardin-Siirt-Şırnak merkezde ise yağmur var. Öğle saatleriyle birlikte soğuk hava akşama kadar Doğu Akdeniz, Gaziantep, Adıyaman,Diyarbakır ve Mardin civarında etkili. Doğu Anadolu'da sorun yok sıcaklıkta zaten. Yağışlara gelirsek Diyarbakır-Karacadağ arası bölgede kar şeklinde Diyarbakır merkezde de kar görülme ihtimali kuvvetli. Bunun dışında Mardin'de kar görülüyor. Doğu Akdeniz'de ve Güneydoğu'nun batısında yağış yok. Doğu Anadolu'da yağışlı ve karlı yerler Bitlis-Muş-Bingöl-Erzurum-Van-Hakkari-Ardahan ve Ağrı civarı. Güneydoğu'da Batman-Siirt ve Şırnak'ta yağışlar yağmur şeklinde. 28'i akşam ilk saatlerde Güneydoğu'da Diyarbakır-Mardin-Batman-Siirt-Şırnak civarı yağış var. Yağışların Diyarbakır-Mardin ve Şırnak çevresinde kar Batman ve Siirt'te yağmur şeklinde olması bekleniyor. Akşam 21-22'ye kadar Diyarbakır-Mardin-Şırnak civarında kar var Batman ve Siirt'te yağmur var maalesef. Doğu Anadolu'da yağış ve kar alan yerler Muş-Bitlis-Hakkari-Van-Ağrı civarında kar var. 28'i geceye geldiğimizde Batman-Mardin arasında hafif kar geçişi var. Bunun dışında Şırnak-Bitlis-Van - Hakkari-Ağrı boyunca kar geçişi var. Siirt'te kky ve sulu kar var. Gece saatlerinden sonra kar yağışı Siirt-Şırnak-Van-Hakkari-Bitlis civarında ve hafif etkili. Siirt'te seyirlik bir kar var örtü ihtimali şuan için yok.


    Bunun dışında ilk 192 saat bir aksiyon yok. Dediğim gibi GFS en karamsar senaryoyu sundu. Bugün maalesef ECMWF güncellemesini anlatmayacağım oda GFS kadar karamsar. Herşeyin hayırlısı olsun. Allah'a emanet olun, hayırlı geceler.


    :thumbup:'yi unutmayın.