Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • kisadami Aynen öyle uzun bir aradan sonra Aralık ayı bölgemiz adına bol yağışlı geçiyor. Hafta sonunun iki gününde yine yağış var yeni haftada özellikle 25 i gece ve 26 Aralık yine lodosla kuvvetli yağış alacaz.:thumbup:

    Kesinlikle katılıyorum. Kışa harika başladı Hatay. Bazınız kızabilir ama yarım gün, bir gün azıcık kar sonrasında kuraklık yaşayıp kuru soğuk olacağına, tüm kışı şu geçen 20 gün gibi yağışlı sisli geçirmeyi tercih ederim.

  • Aslında haklısın soğuklar çok naz yapıyor bize gelirken coğrafi koşullardan dolayı. Dediğin gibi modellerin öngörmediği zamanlar kar yağdığı zamanlar oldu. Umarım bu sistemde de son anda bir sürpriz olur da kar görürüz. Harika bir sis var dışarda demin video ve foto çektim hatıra kalsın diye. Darısı kar yağışını çekmeye :)

    Ben de bir sürü fotoğraf çektim. Şehri de dolaştım. 10 metre ilerideki araç görünmüyor :)

  • Ben de bir sürü fotoğraf çektim. Şehri de dolaştım. 10 metre ilerideki araç görünmüyor :)

    iyi ettin valla her zaman olmuyor bu havalar biraz tadını çıkarmalı :) bende her hava olaylarında yağmur dolu sis kar bir sürü fotoğraf çekip arşivimde saklıyorum. Sonra zaman geçince izleyip anılarımı tazeliyorum çok güzel oluyor :)

  • Arkadaşlar hepinize merhabalar.


    Her gün alıştığımız değerlendirmemizle tekrar sizlerleyim. Bugün hem GFS hem ECMWF için ilk 192 saate bakacağız. 192 sonrası hem tutarlılık düşük hemde şimdiden 9-10 gün sonrasına bir değerlendirme yapmanın anlamı yok diye düşünüyorum.


    GFS ile başlayalım isterseniz; GFS'ye göre bölgelerimize ilk soğuk hava dalgası 26 Aralık gecesi iniyor, soğuk hava Doğu Akdeniz'de Toroslar ve Doğu Anadolu bölge sınırlarına dayanıyor. 27 Aralık'ta ilk saatleri itibariyle 850hPa'da 0 çizgisi Ardahan-Kars-Erzurum-Erzincan-Tunceli-Bingöl-Elazığ-Malatya ve Maraş çevrelerini içine alıyor. Sabah ilk saatlerde 0 çizgisi Doğu Akdeniz'de Maraş'ta, Doğu Anadolu'da Van-Bitlis-Hakkari çevreleri dışındaki bölgede, Güneydoğu'da ise Antep-Adıyaman ve Diyarbakır'ın kuzeyi ile Karacadağ civarında etkili. Bu saatler arasında ( 27 Aralık 00:00-06:00 arasında) Doğu Anadolu'nun yer yer genelinde orta kuvvette ve yoğun kar yağışı mevcut. Güneydoğu Anadolu'nun kuzeyindeki yüksek kesimlerde (Güneydoğu Toroslarında) yoğun kar yağışı mevcut, Karacadağ civarında orta kuvvette kar yağışı mevcut. Doğu Akdeniz'de Maraş'ın yükseklerinde de kar yağışı var il merkezi kıl payı kar yağışını kaçıracak gibi.


    27 Aralık öğle saatlerine gelindiğinde 0 çizgisi Doğu Anadolu'da Van-Hakkari çevresi dışındaki bölgede ve Doğu Akdeniz'de Hatay-Osmaniye çevresi dışında etkili. Güneydoğu'da ise Diyarbakır ve Adıyaman'da etkili, Gaziantep ve Şanlıurfa'da ise ilin orta ve kuzey kesimleri arasında dalgalanmalar olacağından değişkenlik gösterecek. Yağışlar ise 27 Aralık ( 06:00-12:00 ) arasında Güneydoğu'nun batısından, Doğu Akdeniz genelinden tamamen, Doğu Anadolu'nun ise batısından yerel olarak çekilmiş olacak. Güneydoğu'da bu saatler arasında Diyarbakır-Mardin-Adıyaman çevrelerinde kky yer yer kar görülme ihtimali şuan için mevcut. Karacadağ'da ise yağışlar saf kar şeklinde. Doğu Anadolu'da öğle saatlerine doğru yağışların etkili kısmı doğu, güneydoğusunda etkili oluyor kar yağışı özellikle Bingöl-Muş-Bitlis-Şırnak-Hakkari'nin yükseklerinde yoğun, bunun dışında Bitlis-Ağrı-Doğubeyazıt hattındaki yüksek kesimlerde de yer yer yoğun kar yağışı var.


    27 Aralık akşam saatlerine gelindiğinde 0 çizgisi 3 bölgede de etkili sadece Hatay-Kilis-Antep-Urfa-Mardin'in Suriye sınırına yakın kesimlerinde etkili değil birde Şırnak-Hakkari-Van ve Siirt çevrelerinde etkili değil. Yağışlar ise (12:00-18:00 arasında) Erzincan-Erzurum-Ardahan-Kars-Bingöl civarında yerel ve hafif etkili, Ağrı-Muş-Bitlis-Iğdır-Van-Hakkari-Şırnak-Siirt-Mardin ve Batman'ın ise doğusunda orta kuvvette etkili. Yağışlarınsa Doğu Anadolu'da yağış alan yerler ile Güneydoğu'da yağış alan ve bu yerlerde 1400m üstü rakıma sahip yerlerde kar şeklinde. Diğer yerleşim yerlerinde ise yağmur şeklinde.


    27 Aralık'ta akşam saatlerinden sonraya bakıldığında (18:00-24:00) 0 derece çizgisi tüm bölgelerimizde hakim hatta sınır dışında -1 , Maraş-Adıyaman-Diyarbakır hattı ve kuzeyindeki kesimde -2, Torosların kuzeyindeki yerlerde ise yükseklik arttıkça kademeli olarak -4 ila -10 arasında dalgalanma mevcut. yine bu saatlerde yağışa baktığımızda çok küçük bir alanda Şırnak-Siirt-Bitlis-Van-Hakkari arasında daha etkili olmak üzere Muş-Ağrı-Iğdır civarının da dahil olduğu alanda etkili olduğunu görüyoruz. Burada yağışın cinsi yağış alan tüm kesimde Siirt merkezde dahil olmak üzere kar şeklinde olacaktır.


    28 Aralığa geçerken artık yağışların sadece ülkemizin en güneydoğusundaki küçük bir alanda etkili olduğunu görüyoruz. 28 Aralık itibariyle yıl sonuna kadar da yılın sonu gününe kadar yağış bölgelerimizde görülmüyor. GFS'ye kalırsa yılın son günü Doğu Akdeniz'den başlayarak yer yer yoğun bir kar yağışının etkili olabilme ihtimali mevcut sıcaklık konusunda ise uzun vade de soru yok gibi, ama dediğim gibi vade uzun hayırlısı olsun. ;)


    :thumbup:'yi eksik etmeyelim. :saint:

  • Mükemmelsin hocam

  • Yılbaşına kalmaz o sistem gelecek. 26'sına kadar da burdan yazı yazmayacağım artık. 26sında burda sizlerle olacağım. Vesselam

    ...

    Sistemin gelmeyeceğini kimse söylemiyor zaten, siz 26'sından önce Güneydoğu için son güne sırrı saklayacağınıza şimdi söyleseniz de hiç birimiz beklemesek o güne kadar,:saint: kar sizce var mı yok mu hocam?