Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 31 aralık - 6 ocak tarihleri arası yağış ve yer sıcaklığı (2 metre) anomalisi.

    Maviye karşı zaafım var :)

    Yağış:g.doğuda urfa,diyarbakır ve batmanda normaller üzerinde diğer g.doğu yerinde normaller civarı

    Sıcaklık:normallerin 3 derece altında

    NOT:sıcaklığın 2 mt olmasına dikkatinizi çekerim :)

    YAĞIŞ

    Ll4jY0.png


    SICAKLIK

    Ba0jEL.png

  • Bu harita kuzeydeki 1010 luk ab Karadeniz üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı hava ile ona tepki olarak oluşan Akdeniz’in ılık yağışlı havası eşlik ediyor... 1015 lik Ab nin biraz Doğuda konumlanmasıyla kuzeyde ki soğuk havayı tamamen üzerimize taşımış...

  • Arkadaşlar merhabalar önce GFS'ye bakalım, tutarlılık ihtimali daha fazla olan ilk 192 saat için; öncelikle şuan halihazırda ülkemizin batısını etkileyen AB'nin yarın öğle saatlerinden sonra Doğu Akdeniz'den başlayarak doğuya kayması bekleniyor. AB'nin doğuya kaydıktan sonra Perşembe akşam saatlerine doğru etkisini kaybetmeye başlamasıyla kuzeyden önce mini bir soğuk akımı gelecek. Bu akım Doğu Anadolu' yu etkileyecek. Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'da sıcaklıkları mevcut değerlerinde koruyacak. Bu soğuma nedeniyle halihazırda zaten kar değerlerinde ve bu değerlere yakın olan Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda kar ve kky Malatya-Elazığ çevrelerinde yağmur, Bingöl-Muş-Tunceli çevrelerinde yağmur ve kky şeklinde olması şuan için görünen durum.

    21 Aralık'ta Grönland civarında oluşan derin AB'nin güneye doğru ani inişi sonrası 24'ünde İspanya ve Portekiz açıklarına kadar inmesinden sonra etkisini yitirmesi Azorun 25’i itibariyle kuzeye güçlü ataklarının önünü açacak bu nedenle kuzeyde birken soğuk havanın 25-26 Aralık itibariyle Ukrayna ve daha sonra Karadeniz’e kadar inmesinin yolunu açıyor ve 192 saat sonrası için bizlere umutlu görüntüler sunuyor. Bunun dışında ilk 192 saatte Doğu Akdeniz ve Güneydoğu için sistem anlamında şuan için önemli bir durum görünmüyor.


    İlk 192 saatten sonrası için tutarlılık oranının düşük olduğunu hatırlatarak bu sürece bakalım şimdi; 25 Aralık itibariyle güçlenen Azor İskandinavya yarım adasının batı kıyılarına kadar tüm Batı Avrupa boyunca uzun bir süre hüküm sürmesinin önünü açacak. Bu süreçte İskandinavya'nın kuzey ve doğusunda 25 Aralık itibariyle uzun süreli AB oluşumlarıyla birlikte kuzeyde kutup soğukları daha da güçlenecek ve 26 Aralık'ta İskandinavya'nın kuzeydoğusunda oluşan 980mb'lık AB, yükselen Azor hareketiyle güneye yönelecek ve AB çekirdeği 30 saat içinde kutup noktasından tam 2500 km aşağıda Ukrayna-Rusya sınırında Karadeniz'in kuzeyine kadar inmiş olacak. Tabi bu durum soğukları da beraberinde getirecek. Son duruma göre sistem 27'si akşam saatlerinde ülkemizin tüm kuzey kıyılarından giriş yapacak. 29 Aralık'ta Doğu Anadolu, 30 Aralıkta ise Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'nun tamamını etkisi altına almış olacak. Ancak yağışlar 1-2 günlük fark ile bu bölgeleri terk ettiğinden önce soğuk hava girecek. Daha sonra yeni yılla birlikte modellere göre önce Suriye'de zayıf bir AB oluşumu daha sonra Doğu Akdeniz'de daha güçlü bir AB oluşumu mevcut. Bu sırada soğuklar da hız kesmeden etkili olmaya devam edecek ve en azından şimdilik yeni yılın ilk günü olmasa da ikinci günü Doğu Akdeniz'de Hatay ve Maraş çevreleri ile Doğu ve Güneydoğu genelinde kar yağışları görülebilecek.


    Ancak vade uzun sizden tek ricam sabır ve zaman.


    Konu içindeki tüm üyelerimiz 30 Aralıktan sonra uzun bir süre soğuk hava hükmünde olacak gibi meşaleleri yakmak için şahsen erken olmasa da ne zaman için meşaleleri yakmaya başlayacağımızı bilmememiz için henüz erken olduğunu düşünüyor.


    Hepinize hayırlı geceler diliyorum Allah'a emanet olun.


    :thumbup:'yi unutmayalım.:saint: