Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Moral bozmak yok takip edecez daha vade uzun basınç merkezlerinin değerleri değişecektir. Bölge olarak konumumuz güneyde hiç de güzel değil. Ben akdenizdeki hava akımından hiç hoşlanmıyorum. ne zaman sistem gelse batı ve iç kesimlerde karayel poyraz ve yıldız eserken güneydoğu bu sistemlerde keşişlemeye dönüyor. yağışın yurdu terk ettiği zamanda yeni soğumaya başlıyor.

  • KARcanavarı hocam durumu çok iyi özetlemişsiniz. Özellikle Torosların meselesini, doğumuzda konumlanan AB, hızlı gelen Sibirya dalgalarını. Zaten bölgenin kaderini etkileyen en önemli 3 şey. Güneydoğu diyorsak ilk bu üç maddeyi düşünmek gerek. En güzeli de güçlü sibirya dalgası. Çok oldu uğramayalı buralara. Bu sene misafirimiz, rahat olun :) sık sık kapımızı çalacaktır

  • Arkadaşlar merhabalar biraz geciktim ancak geç olsun güç olmasın inşallah.

    -Şimdi GFS ile başlayalım ana GFS çıktısına göre ayın 24'ü civarı Kırım'dan ülkemizin kuzeydoğu kesimlerine bir soğuk akımı olacak. Bu akım çok güçlü olmayacağından maalesef Torosları aşamayacak Doğu Anadolu'yu etkileyecek. Bunun dışında 24'ü akşam saatlerinden sonra ve 25'i öğle saatlerine kadar yer yer Diyarbakır-Mardin-Batman-Siirt civarına 850hPa'da 0 derece girebilecek. Ancak maalesef yağış çekilmiş olacağından bu sistemin üstünde Doğu Akdeniz ve Güneydoğu nezdinde şuan için durmayı gerektirecek önemli bir durum yok.



    -Ana çıktıya göre asıl salınım 26 Aralık'ta hızlı bir şekilde gerçekleşecek ve Balkanlar olarak başlayacak sistem Kırım sistemine dönecek ve gittikçe güçlenerek ülkemizi etkileyecek. Bu sırada sistemin girişi konusunda GFS'nin kafası karışık gibi zira 24'ü sistemi sonrası Doğu Anadolu'da oluşacak soğuk hava kendi içinde güçlü bir YB ve soğuk hava oluşturduğundan 26 Aralık'ta beklenen sistemle zaman zaman birleşeceğinden hızla gerek Doğu Akdeniz gerek Doğu ve Güneydoğu'da soğuma yapabilecek ancak soğuma gerçekleşirse sıcaklıkları kar sınırına 26-27'sinde ancak Antep-Urfa-Adıyaman-Diyarbakır-Mardin çevrelerini düşürebilecek.



    -Asıl salınım 26'sı ülkeye giriyor eş zamanlı Doğu Akdeniz'de çok güçlü olmayan tepki AB'si yağışlar için uygun koşulları oluştururken soğukları saatin tersi yönünde dönüşüyle Akdeniz'e çekmeye çalışırken 27 Aralığı 28 Aralığa bağlayan gecesi etkisini kaybediyor ve yolu daha fazla uzatmak istemeyen soğuklar Doğu Akdeniz'den itibaren doğuya kaymaya başlıyor. Son güncellemeye göre soğuklar 28 Aralık son saatlere kadar Doğu Akdeniz'in tamamına 850hPa'da 0 dereceyi sokuyor. 29 Aralık itibariyle ise 29 Aralık öğle saatlerine kadar tüm Güneydoğu'da soğuk hava hızla ilerliyor öyle ki 850hPa'da 0 derece Suriye'nin güneyine kadar iniyor. Aynı vakitlerde şuan için Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'nun tamamına -2 derece giriyor hatta Doğu Anadolu'ya -2 ila -8 giriyor ve ek olarak 29'u öğlen Urfa-Adıyaman-Diyarbakır hattına -4 giriyor. Ayın 30-31'i ve yeni yılın ilk günü Doğu Akdeniz-Doğu ve Güneydoğu genelinde sıcaklıklar şuan için -2 ila -16 arasında değişiyor -2,-4 Doğu Akdeniz/ -2 ila -6 Güneydoğu/ -6 ila -16 Doğu Anadolu'da gözlemleniyor.



    Kar yağışı konusunda asıl sistem 27'si sonrası Doğu ve Güneydoğu'nun geneli ile Hatay ve Mersin-Maraş çevrelerinde kar örtüsü oluşabileceği modellere yansıyan durum. Adana-Osmaniye ve İskenderun körfezinde sistem boyunca kar öngörüsü kar sınırı ve sıcak toprak yapısı yüzünden mümkün gözükmüyor. Güneydoğu'da orta ve kuzey kesimler şanslı yer yer 15 cm kar il,ilçe merkezlerinde ölçülebilir ama güney ve güneybatı kesimlerde yer yer kısmi örtü 2-3 cm'de kalan yerlerde mevcut. Hatay konusu erken etkisini kaybettiğini bahsettiğim AB nedeniyle yağışlar etkisiz kalıyor yoksa sıcaklıklar kar için yıl sonu uygun olacaktır. Doğu Anadolu'da ise düşük kar örtüsünden bahsetmek şuan için imkansız gözüküyor zira en şansız yerler olan Malatya-Elazığ hattı için bile 25-30 cm şuan için beklenilen örtü gibi gözüküyor. Birçok yerleşim yeri ise bu durumda kara gömülecektir.



    Değerlendirmeleri tamamen GFS ana çıktısının son güncellemesine göre yaptım ve kesinlikle böyle olacak diye birşey söz konusu değil bu durum olumlu olumsuz daha çok değişecektir, bir sonraki değerlendirmemde aynı oranda %100 değişeme açıktır. Böyle uzun yazmaya devam edeceğim sürecin nasıl gittiğini böylece daha iyi anlayabileceksiniz.



    Hepinize hayırlı geceler diliyor yaklaşık 4-5 gün daha il bazında soru sormamanızı rica ediyorum. Yarın hava nasıl olur dersiniz o ayrı ama şurası kar alır mı şurası için durum nasıl hem bizi zor durumda bırakıyor hemde her seferinde sabır diyen biz tahmincileri üzüyor.



    Emeğe saygı için +1 demeyi sevmem ama fazlasıyla kafa yorduğumu düşünüyorum sizde öyle düşünüyorsanız +1 lütfen. ;)

  • Hocam böyle detaylı açıklamanız çok güzel olmuş. Emeğinize sağlık. Dediğiniz gibi Hatay'da yeni yıl ve sonrası soğuma sıkıntısı yok ama yağış az. Ama dediğiniz gibi daha süre çok, olumlu yada olumsuz bir sürü değişiklik olur. Umarım olumlu gelişmeler olur bizde hasret kaldığımız güzel görüntülere kavuşuruz. Arada bir bizi böyle detaylı güzel açıklamalarınızdan mahrum etmezseniz seviniriz. Tekrar teşekkür ederiz. iyi geceler. UmuTCaN

  • Ao nao ocağın ilk haftasına kadar nötür ..... Batı, orta hatta doğu avrupanın batı kısımlarını ise ılık bir yıllbaşı bekliyor....

    Uzun vadeli tahminler bizden yana...Artık bu dönemdede MODELLER LEHİMİZE DÖNÜP yoğun kar yağışları ALAMAZSAK NE ZAMAN ALIRIZ ALLAH bilir....