Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • YAGIZ


    Merhaba;


    Bulutlara bakarak deprem tahmini şahsen güvenmediğim bir yöntem. Bulut oluşumu, depremi meydana getiren fay kırıklarından bir takım gazların çıkması ile oluşabilir. Ya da volkanik tozlar gibi oluşumların. Ama metan gazı çıkışı olup bir "ateş topu" oluşumundan söz edilse, anlayabilirim, ya da sülfür gazı çıkışı olup bir kokudan bahsedilse onuda anlarım ama bulut oluşumunun bir açıklaması yok.

    Yine volkanik oluşumlar ( kül, kayaç parçaları gibi) sebepli olsa, yarattığı ve gözlemlenen efekt farklı olur.


    O yüzden gözlemlenen ve fotoğraflanan oluşumların tamamen meteorolojik sebeplerle oluştuğunu düşünüyorum.


    Bu konuda da çok fazla kafanıza takmayın.


    Not : bu arada bulut - deprem çakışmaları olsa bile kesinlikle rastlantısaldır.



    selamlarımla

  • Bu önümüzdeki sistemin 15-16 ocak öncesi romanyada deprem olması halinde balkanlarda takılı kalmasına sebebiyet vermesi yüksektir


    Geçen sistemden örnek veriyim:

    DEPREMLER KÜÇÜK BÜYÜK OLMAKSIZIN HEPSİ YAŞANTIMIZIN HER ALANINI ETKİLEMEKTEDİR...

    Bugüne kadar depremler ve meteorolojik olaylar ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Depremler ve meteorolojik olaylar hakkında ayrı ayrı yazılan makaleler bilim kurulları tarafından da kabul edilmiştir.



    BURAYI DİKKATLİ OKUYALIM LÜTFEN:!::!::!:

    DÜŞÜNÜLMEYEN DEPREMİN ETKİSİ

    Yurdumuzun batı kesimleri 3 Ocak 2019 tarihinde Orta Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı Alçak Basınç (AB) alanının etkisi altına girdi. İzmir üzerinden giren 995 hpa AB alanı saatin ters yönünde dönüş hareketiyle Balkanlar üzerindeki soğuk havayı üzerimize çekti. Yurdumuz Trakya üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. Çanakkale için Meteoroloji Genel Müdürlüğü sahillerde yer yer karasalında yoğun kar yağışı ikazı yayınladı. Çanakkale Valiliği de okullara 1 günlük kar tatili verdi. Ancak 3 Ocak 2019 tarihinde saat 19:27’de 3.5 büyüklüğünde bir deprem Bademli Ayvacık (Çanakkale) meydana gelen deprem hakim rüzgar yönü sistemi kuzeydoğuya iteleyince kar yağmadı. Bu deprem 1.0 ile 2.0 büyük arasında olmuş olsaydı Çanakkale merkeze kar yağmış olacaktı. Böylece deprem 3.5 büyüklüğünde olunca Çanakkale merkeze kar yağmadı.


    Romanyayı özellikle takip edeceğim

  • GebzeTm41


    Bir de ufak bir hatırlatma yapayım. 3,5 büyüklüğünde, mesela Ayvacık depremini yaratan büyüklük, aynı noktaya Hiroşima'ya atılan 15 kiloton ( yani 15.000 kilo dinamit) büyüklüğünde 15 veya 20 atom bombasının atılması ile ortaya çıkacak enerjinin büyüklüğü kadardır.


    Hangi hava olayı ile bu büyüklüğü elde edebilirsiniz?


    diğer soru, meteorolojik bir oluşumun enerjisini veya tam tersi bir harketi ne tür bir doğa mekanizması yönlendirebilir?

  • Ilker Gunebakan hocam kısaca şöyle anlatayım



    Deprem atmosfere e-dalga çıkarır, Dalgalar sıcaktır Yeryüzündeki sogukla karşılştıginda iki hava carpisir ve ruzgarin hizi artar Diger olaylari tetikler Ab ve yb olusur sicaklik genis alanda etkilenir Ab olan yerlerde kar veya yagmur yagar Yb olan yerlerde deprem ab olan yerlerdeki depremlerden daha büyük olur


    Dipnot: araştırma yapmadan ezbere konuşmam buna karşılık konuşupta önyargılı olan insanlarda az araştırma yapsın hava sadece kar ve yağmurdan ibaret değildir bunu yakında çok kişi anlayacak fakat iş işden geçecek saygılar

  • Bu arada o efsane denilen ve hiç unutulmayan 87 kışı nasıl olduda bir anda tüm istanbul güne kar altında uyandı ve 2 hafta sürdü hiç kimse tahmin edemedi bir anlık deprem atmosfere verdiği e-dalga sayesinde soğuk havayı ülkemize taşıdı bunun terside bir çok kez yaşandı takdir sizin çoğumuz burda yetişkin insanlarız artık internet elimizin altında geçmişte olanlar geleceğe ışık tutar ne zaman ülke olarak ders alıcaz hiç bilmiyorum

  • GebzeTm41


    Çok fazla tartışma taraftarı değilim, sonuç da inandığınız bir teori.


    Ama teorinin kurulumunda sorun var. Deprem büyüklüklerini ölçen Richter ölçeğinin çalışma prensipleri aşağıda yaptığım alıntı esaslıdır.


    "

    Richter ölçeği 1935 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan Charles Francis Richter ve Beno Gutenberg adlı iki araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Logaritmik bir ölçek olan Richter ölçeğine göre bir depremin şiddeti şu formülle hesaplanır:

    ML=log(A/A0(δ))

    Bu formülde ML depremin şiddetini, A Wood-Anderson sismografının maksimum sapmasını, A0(δ) ise depremin merkezinin uzaklığına bağlı olarak değişen bir fonksiyonu ifade eder. Şiddet hesaplama formülü 10 tabanlı bir logaritma içerdiği için depremin şiddetinin Richter ölçeğine göre 1 birim artması gerçek şiddetinin on katına çıkması anlamına gelir. Ölçeğin geliştirildiği zamandaki teknolojilerle ancak 3 ve daha büyük şiddetteki depremler ölçülebilmesine rağmen, aslında ölçeğin alt sınırı yoktur. Hatta günümüzde var olan hassas sismograflarla Richter ölçeğine göre değeri negatif olan depremleri bile belirlemek mümkündür (Birden küçük sayıların logaritması negatiftir).

    Richter ölçeği ile büyüklüğü 8'den fazla olan depremlerin şiddeti ölçülemez. Çok büyük depremlerin şiddetini ölçmek için başka yöntemler kullanılır. Fakat diğer yöntemlere göre yapılan ölçümlerden de kamuya açık yayın organlarında “Richter ölçeğine göre” şeklinde değinilmesi yaygındır.

    Richter ölçeği sadece depremin büyüklüğü hakkında değil depremde salınan enerji hakkında da bilgi verir. Bir depremin yıkıcı gücü, sallanma genliğinin 3/2'nci kuvveti ile orantılıdır. Dolayısıyla bir depremin şiddeti Richter ölçeğine göre bir birim arttığı zaman, depremin yıkıcı gücü 10(3/2)=31,6 katına çıkar."



    Yani patlayıcı esaslı bir belirleme yöntemi söz konusu değildir.

    Yine bahsettiğiniz teoride, yanlış verilerle, yanlış sonuçlar bulunuyor.


    Mesela, Hiroşima örneği. Hiroşimaya atılan atom bombası 15 kiloton'dur. yani 15.000 kilo dinamite eşdeğer.

    65 milyon dinamit ise, 650 kilotonluk bir güç demek ki, öyle bir şey olmamıştır.


    Yani kullanılan sayılar, verilen örnekler sorunlu


    Ama tabi inanıp, inanmamak sizin bileceğiniz ve takdirinize kalmış bir şey.


    O bakımdan, size kolay gelsin diyorum.


    selamlarımla

  • ilker.gunebakan hocam lütfen ukalalık ve ya saygısızlık yapıyormuşum gibi algılamayın, konunun ne olduğunu bilmiyorum, sadece sizin;


    '' 15 veya 20 atom bombasının atılması ile ortaya çıkacak enerjinin büyüklüğü kadardır.


    Hangi hava olayı ile bu büyüklüğü elde edebilirsiniz?''


    sorunuza yanıt olarak Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu 'nun bi yazısını paylaşmak istedim. Yazıdaki ifadeleri gördüğümde, bende baya şaşırmıştım.

    Sevgiler, saygılar :)


    ***

    ==Kar fırtınaları ve bombalar: Ortalama kar tanesi saniyede 1,7 metrelik hızla düşer. Yani havadan bomba şeklinde inmezler. Fakat bir kar fırtınası 39 milyon tondan daha fazla kar bırakabilir ve enerji eşdeğeri 120 atom bombası kadar olabilir. Ama o kadar çok insan öldüremezler! Bununla beraber şehirlere büyük maliyetler ödetirler. Örneğin Buffalo, New York’ta, Aralık 1995 başında 24 saatte 99 santimetre kar yağışı, şehre 5 milyon dolarlık temizleme maliyeti yaratmıştı.==

  • Ilker Gunebakan hocam hani bir söz varya bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp tam yerinde bir söz işte ben bu konulara merakım yeni yeni başladı belki benim bildiklerim çoğu insana göre yanlış olabilir yada doğru olabilir kesin olmamakla birlikte sizinde yorumlarınızın doğruluk payı var sadece araştırıp ve geçmişten pay almak lazım bilgi bitmek bilmeyen bir yaşamdır bende kendi çapımda insanlara elimden geldiğince doğru bilgi vermeye çalışıyorum saygılar sevgiler


  • Estağfurullah, tabiki her şeyi yazabilirsiniz, yanlış anlamam, netice de bilginin paylaşıldığı bir platform burası.

    Mikdat Hoca'nın örneğine gelirsek eğer, ben şöyle bir ifade kullandım" aynoı yere atılan" yani o efekt aynı noktaya atılması lazım ki bombaların oluşabilsin.

    Ama kar yağışı aynı bölgeye olmuyor, çok geniş bir alana yayılarak düşüyor.

    Burada karşılaştırdığımız, aynı büyüklükler, aynı güç veya aynı noktayı referans alan birimler değil. Ama dediğiniz veya örneklediğiniz gibi tüm kar yağışı aynı noktaya ve aynı anda düşseydi, ellerimi önümde kavuşturur ve sessizce susardım :)



    kolay gelsin, iyi çalışmalar

  • GebzeTm41


    Araştırmak, öğrenmek ve bilgiyi paylaşmak bana göre en büyük erdemdir.

    Tek çekindiğim nokta, insanların asla değiştirilemez fikirlere sahip olması ve yeni öğretilerden korkmasıdır.

    Aksi durumda her zaman mevcut bilgimi paylaşmaya ve desteğe hazırım. :)


    Bende deprem konusunda kişisel merakımla öğrenmeye çalışıyorum. Bu yaştan sonra da meteorolojiye merak sardım, bakalım ne olacak :)

    Araştırın, öğrenin, sorun ve tartışın ama sadece sabit fikirlere sahip olmayın.



    Sevgi ve selamlarımla

  • Hocam, ilgili yorumunuz için teşekkür ederim. İlintili olacağı yönünde bir görüş belirtmemiştim ama yine de bu şekilde olabileceğini düşünenler için aydınlatıcı bir yorum yapmışsınız. Ben sadece aklıma geldiği için paylaştım :)