Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Çekmeköy, geçen ay sararmamakta direnen kavak ağaçları da epey yol almış gorunuyor.

    dd844d407533.png

    d935d698ad477.png

    bd7cb66d651a439d.png

    Bu ağaçlarda, bu görüntüyü geçen sene Kasım'ın ilk haftası anca görebilmiştim . Üstelik bu ağaçlar geçen sene bariz biçimde alttan döküyordu.

    Bu sene ise daha erken sararma ve şimdilik genele yayılan hafif yaprak dökülmesi görülüyor.. Yaprak dökümünü sonuna kadar takip edeceğim ağaçlardan bazıları bunlar.

  • Seyyah İstanbuldayken her gün geçtiğim yol orası :) Bir haberde benden gelsin.Palamut bolmuş ama balık olan 8o


    Bafra'nın 20 km batısında kalan Samsun'un bir ilçesinden gelsin haber


    Alaçamlı Balıkçılar “Bu seneye kadar böyle büyük palamut yakalamadık”


    Samsun’un Alaçam ilçesindeki limanında incelemelerde bulunan Kaymakam Fikret Zaman, balıkçılardan sezon hakkında bilgi aldı. Ağlarına takılan balıkları kasalayan kıyı balıkçılarına yardım eden Kaymakam Zaman, eline aldığı kürekle balık kasalarına buz attı. Ağlarına bol miktarda palamut, istavrit, mezgit, gibi balıkların takıldığını belirten kıyı balıkçıları sezondan çok umutlu olduklarını dile getirerek bu seneye kadar da böyle büyük boyda palamut yakalamadıklarını söylediler. Palamudun hem balıkçının hem de vatandaşın yüzünü güldürdüğünü ifade eden Alaçam Toplu Doyran ve Göçkün Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Demir, "Bugünlerde kıyı balıkçılarımızın ağlarına fazla miktarda palamut takılmakta. Bu da hem balıkçılarımızın hem de vatandaşlarımızın yüzünü güldürmekte" dedi. Başkan Demir, hamsi sezonuyla ilgili şimdiden bir değerlendirme yapmanın uygun olmayacağını, av döneminin başlamasıyla birlikte balığın durumuna göre söylemlerde bulunulmasının daha doğru olacağını ifade ederek palamudun bol olduğu yıl hamsinin çok az olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.


    https://www.bafrahaber.com/ala…-yakalamadik--185986.html

  • Kışla ne kadar bağlantısı vardır bilmiyorum ama küçük sümüklü böcekleri ilk defa bu zamanlarda kullandığım yolun üstünde gördüm dün fotodakinden daha fazlaydı

    Q2bGGV.jpg?fbclid=IwAR00WdkUeSmqojZw3sD-q54B621esm5g0OPNgnzWlpgMqsLzFeIvRzfrl1U

  • Silverhand aynen hocam, yer bildiğiniz gibi çamlık durağına giderken :)


    Meşe palamutu bulamadım o konuda sevgili Vintersaga 'dan yardım bekliyorum açıkçası. Kendisi meşe ağaçlarını gözlemleyeceğini söylemişti en son.


    Palamut balığına gelince, bol olmasına rağmen fiyatlara neden az yansıdığını merak ettim baktim şimdi. geçen seneye ait bir ihracat haberi

    https://m.haberturk.com/palamu…yuk-dusus-1730997-ekonomi

    Geçen sene 51 ton ihraç edildiği söyleniyor..


    Bu sene ise (5 ekimde)Günlük avlanan bin ton palamudun yüzde 40'ını Hollanda, Almanya, Yunanistan ve İtalya'ya ihraç edildiğinden bahsedilmiş haberde

    http://m.milliyet.com.tr/palam…amsun-yerelhaber-3074551/


    Sanırım ihracattan dolayı fiyatlar fazla düşmedi. Dün taşdelen pazarda tane 12,5 idi. Tamam bol ama bu fiyat çok bence.


    En iyisi fırsat kollayıp tekneden almak..

  • Aslında tam Silverhand abi palamuttan bahsedince meşe palamudu hakkında birşeyler yazacaktım; araya yemek girdi sevgili Seyyah abi. Hemen müsaadenizle yazmaya başlayayım.. :S


    Burada gözlemleyebildiğim 2 ağaç var; biri epey yaşlı, minimum yaşını 60 hatta 70 olarak tahmin ediyorum. Bu sene yere düşen ve ağaçtaki palamut sayısı geçen seneye göre daha az; acaba yerler sürekli temizleniyor mu diye bir düşünüyorum fakat yapraklarda vardı yerde, temizlenmedi demekki. Sonuç olarak önceki senelere nazaran düşük bir palamut sayısı var; bu buradaki ağaçla da alakalı bir sıkıntı olabilir. 2 ağaçtan elde edilebilecek bilgi ne kadar sağlıklı olur tam kestiremiyorum. Keşke fırsat olsa da toplu şekilde meşe ağaçlarının bulunduğu bir bölgeyi gözlemleyebilsek.. :thumbup:

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Birde balık olan palamut konusunda; geçen hafta pazarda çok ucuz diye bahsetti ailem; 7.5 liraymış. Bu hafta pazardan gözlemleyemedik ama Seyyah abi 12.5 lira dediğine göre burdada aynıdır aşağı yukarı. Geçen hafta öyle bir furya geldi geçti sanırım..

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Enes Güleç(17) hocam bu böceklerin kışla ne kadar ilgisi var bende çok bilmemekle beraber takipi de elden bırakmıyorum.

    Örneğin yaklaşık 10 gün önce Akçakoca'da gezerken büyük sümüklü böceklerin ağaçlara çıktığını gördüm


    Gördüğüm kadarıyla bu canlılar kışı geçirmek için dallara çıkıyor, dalda belli bir yüksekliğe gelince orada tutunarak kışı emniyette geçiriyor sanırım.

    Sizinkiler biraz kalabalıkmış nereye gidiyorlar bence kontrol edin.

  • Vintersaga değerli kardeşim aynen dediğin gibi, geçen hafta bir furya vurdu geçti. O ara şile de tekneden çifti 10-15 lira arasında satılmış. Bende gittim hani birkaç kasa alır aileme dağıtırım dedim ama kısmet olmadı.


    Meşe ağacı bulursam bakacağım bende :) @4 Şubat abiye sözüm var o konuda

  • 2010 kışı ortalama bir kıştı.. o zamanlar işim gereği göztepe'de oturuyordum.... gelen ocak sisteminde çok uzun yıllar sonra göztepe'de sıcaklık gündüz -2.5 dereceyi aşmamıştı... 2004 sistemlerinde bile orada bu değerin üzerine çıkılmıştı gündüz...-2.5 göztepe için gerçekten şahane bir değerdir :)

  • Bildiğiniz üzere çam ağaçları genel olarak, diğer ağaçlar gibi kışın yapraklarını dökmeye ihtiyaç duymazlar bu yüzden sarardıklarına çok sık rastlanmaz.

    Bugün Berkay4535 hocamın Manisa Spil dağında paylaştığı resimde olduğu gibi;

    2df27b29ede1.png


    Nedenini bilmiyorum ama bu sene Çekmeköy çevrelerinde fazla miktarda sararmalar mevcut. (Çekmeköy-Düzce arası dahil) da4d186cb2fa6b784c31.png6fff963c048dbda7a13cb3bf9.png

    Bu konuya özellikle tekrar değiniyorum, çünkü çok sık rastlanılan bir durum değil sanırım...


    Son olarak İstanbul sayfasında berf 36 arkadaşımızın 12 Ekim tarihinde Çatalca'dan paylaştığı resimde kavakların çoğunlukla alttan döküldüğü görülüyor. Buda forumda paylaşılan resimler arasında bana ilginç gelenlerden;df303b64ca7d8477dd713f.png

  • Seyyah Hocam çam ağaçları kendini o şekilde buduyor.Güneş almayan yerleri ister istemez kurur.Normal bir şeydir.Üstten sararma olursa ve ileride kırmızıya çalan bir renkte ise ağaç ölür.Turuncu ve iç kısımlarında sararma olursa normal karşılanmalı ağaç kendini buduyordur.:)


    Bizim evdeki karaçam da öyle mesela.

  • SnowPaladin03 hocam çam ağaçlarının yıl içinde eskiyen yapraklarını ufak ufak bırakarak yerine yenilerini çıkarması, sizin dediğiniz tabirle bir nevi kendini budamasını kabul edilebilir bir durum olarak görebilirim. ama bu sene bu kadar göze batacak kadar ileri olması biraz tuhaf geldi bana.

    Tabi bunun altında bir anlam çıkarmıyorum, sadece geçen bir kaç senede dikkat ettiğim kadarıyla bu şekilde bir durumla karşılaşmadım. Bu sene görüntüler çok bariz çok net fazlaca ileride.

    13b96e8cc7c0aada8c.png

    3ec0fb6f8cc44.png

    d3230c5a9e67cf96d2fb.png

    d58a59c05781000b.png

    b0df9a62b615e8c76a419aa73.png

    3bfc7411feb59.png

    0744378.png

    e7043acafe49afaf5.png

  • Daha önce bu konuda kendi tecrübemden bahsetmiştim.Karagöl dağına ilk kar bu gece yağdı. Ve çok büyük bir mucize olmazsa Perşembe günü kar 1500 rakımı aşağı geçecek. Bu da kendi tecrübeme göre sert bir kışın habercisi. Bu sene sahillerde kar yağmak için nazlanmayacak. Eğer Karagöle 3-4 defa kar yağdığı halde alçak rakıma inmeseydi geçen yıl gibi sahiller kara hasret kalırdı

  • Şuana kadar gözlediğim tüm ağaçlarda aynı durum söz konusu Bafra'da.Ağaçlar hep üstten başladı yaprak dökmeye bu sene.Geçen sene tamtersi bir durum vardı yılın bu zamanlarında.



  • Geçen sene İstanbul-Anadolu yakasında, kaldırım kenarlarındaki bazı ağaçlarda alttan dökülmeler görülüyordu. Arada üstten dökülene de rastlıyordum tabi...


    Bu aralar Özellikle aradım ama alttan yaprak döken ağaç göremedim. Çoğunluğu eşite yakın yaprak döküyor.

    Üstten yaprak döken ağaçların sayısı ise geçen seneye göre epey katlamış görülüyor.


    Sayamadım ama yüzdeye vuracak olursam; kaldırım kenarındaki çeşitli ağaçların %85 civarı genel döküm yapıyor... %10-15 civarı üstten döküyor... Alttan dökene henüz rastlamadım.

    Birde bu aralar yaprak dökümü aheste aheste, ağırdan ilerliyor bazı ağaçlarda.


  • Istanbulda ozellikle sararmada artis var. Dokulmede suan icin yetersiz olsada fena degil. 2011 sonbaharina henuz ulasamadik. sadece burdan yola cikarak gecen seneye gore kis daha iyi gececek.